Αυγόπιτα με Φύλλο από Καλαμποκάλευρο

1.6K

Τυρόπιτα ή αυγόπιτα δεν έχει σημασία, οι τυρένιες πίτες με αυγά και  γαλακτοκομικά είναι  βαθιά γραμμένες στο «DNA» της ελληνικής γαστρονομίας!

Μα πόσες, αμέτρητες τυρόπιτες κάθε είδους δεν έχουν ψηθεί στους φούρνους όχι μόνο σε ολόκληρο τον Ελλαδικό χώρο αλλά σε όλο τον κόσμο. Κάθε τόπος και το τραγούδι του, κάθε τόπος και η τυρόπιτά του, θα μπορούσα να πω χαριτολογώντας.

Όμως η τυρόπιτα δεν ανήκει στη μεταγενέστερη γαστρονομική παράδοση της Ελληνικής Κουζίνας αφού η πλακόπιτα (από τη λέξη πλακούντας  που χαρακτηρίζει συνταγές με τυρί και αλεύρι ) του 14 μ.Χ. αιώνα περίπου αναφέρεται σε συγγράματα αρκετά συχνά.

Ανεξάντλητες οι συνταγές για τυρόπιτες και πράγματι δεν γνωρίζω αν κάποιος έχει κάνει την καταγραφή όλων αυτών, πάντως αυτό το κεφάλαιο θα είχε ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον.

Η παρακάτω συνταγή ονομάζεται η αυγόπιτα προφανώς από τα πολλά αυγά που περιέχει και είναι μια από τις νοστιμότερες, πλούσιες πίτες της Ρούμελης, η οποία έχει «να το λέει» για τις τυρόπιτές της.

Κάνοντας, και παλιότερα, μια αναζήτηση σχετικά με τις πίτες που φτιάχνονται με αλεύρι καλαμποκιού και τυρί διαπίστωσα πως εκτός από την κασιάτα Θεσσαλίας, η οποία είναι περισσότερο σα τυρόψωμο  και καμία σχέση δεν έχει με αυτή του Μετσόβου, δεν υπάρχουν παραδοσιακές γνωστές πίτες με καλαμποκάλευρο όπως συμβαίνει με τις χορτόπιτες.

Όμως, κι ενώ είχα δοκιμάσει νωρίτερα το ξεχωριστό ΚΙΧΙ με καλαμποκάλευρο της alfa, αποφάσισα την αυγόπιτα να τη δοκιμάσω με αυτό το υπέροχο φύλλο και έγινε μια πίτα όνειρο όσοι τρώνε να λένε: «Γειά στα χέρια σου»!

Ζύμη Alfa ΚΙΧΙ Συνταγές

 


Αυγόπιτα ή Τυρόπιτα με Κιχί από Καλαμποκάλευρο

[vc_row][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Προετοιμασίας: 15′ [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Χρόνος Ψησίματος: 50′  [/vc_column][vc_column width=”1/4″] ΄Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος [/vc_column][vc_column width=”1/4″] Ποσότητα: 12 κομμάτια[/vc_column][/vc_row]


Υλικά

1 συσκευασία φύλλο «Κιχί» με καλαμποκάλευρο alfa
8 αυγά
350 γρ. φέτα σκληρή
200 γρ. μυζήθρα φρέσκια ή ανθότυρο
600 ml. πλήρες φρέσκο γάλα
50 γρ. βούτυρο
50 ml. ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι

 

Εκτέλεση Συνταγής

[dropcap type=”1″]1[/dropcap] Αφήνουμε τα φύλλα να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 2 ώρες πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε την αυγόπιτα.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap] Ετοιμάζουμε τη γέμιση για την αυγόπιτα: Λιώνουμε το βούτυρο σε χαμηλή θερμοκρασία. Σ’ ένα μεγάλο μπωλ ανακατεύουμε τ’ αυγά και το βούτυρο  πάρα πολύ καλά ώστε να ομογενοποιηθούν, από αυτό το μείγμα κρατάμε στην άκρη ένα φλυτζάνι, που θα μας χρειαστεί για το τελείωμα της αυγόπιτας.

Θρυμματίζουμε τα τυριά με τα χέρια ή με το πιρούνι.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap] Σε ένα μεγάλο ταψί, που αλείφουμε με ελαιόλαδο, στρώνουμε τα 2 φύλλα τα οποία ραντίζουμε με ελαιόλαδο, ρίχνουμε το 1/3 της ποσότητας από τα τυριά, σε ίδια αναλογία και το 1/3 του μείγματος με τ΄αυγά και κολουθούμε την ίδια διαδικασία για τα άλλα 2 φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο.

[dropcap type=”1″]4[/dropcap] Τέλος κλείνουμε την αυγόπιτα με τα άλλα δύο φύλλα, γυρίζουμε τον κόθρο και περιχύνουμε με το μείγμα αυγού  που κρατήσαμε στην άκρη.  Αφήνουμε την αυγόπιτα 20 λεπτά πριν την ψήσουμε και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.

Ψ’ηνουμε την αυγόπιτα για 50 λεπτά περίπου στις αντιστάσεις στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου.

Σημειώσεις για τη συνταγή:
– Το βούτυρο μπορούμε να το παραλείψουμε αντικαθιστώντας το με ελαιόλαδο
– Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε τα τυριά της επιλογής μας όπως γραβιέρα ή κεφαλοτύρι
– Στην αυγόπιτα δεν βάζουμε καθόλου αλάτι

Τυρόπιτα Πασχαλινή Συνταγή

Συνταγές για το Πάσχα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close