Κέικ με Μακεδονικό Χαλβά και Μαστίχα Χίου

1.3K

Ένα “ελληνικό” κέικ, με δύο μοναδικά Ελληνικά προϊόντα τον Μακεδονικό χαλβά και τη μαστίχα Χίου!

Η έμπνευση

Όταν ήρθε η ώρα να αποφασίσω την συνταγή που θα επέλεγα, για World Baking Day, είχα σχεδόν καταλήξει να μοιραστώ μαζί σας το αγαπημένο μου κέικ.

Το απίστευτο κέικ πορτοκάλι της μαμάς μου, το απλό αλλά τόσο μοναδικό για εμένα.

Το κέικ της μαμάς μου, εκτός από αναμνήσεις πάντα περιείχε και μαργαρίνη, με αυτή μεγαλώσαμε.. με αυτή και το τρυφερό κέικ της!

Την τελευταία όμως στιγμή θέλησα να φτιάξω ένα μοναδικό κέικ! Μια συνταγή από την αρχή με περισσότερη έμπνευση, που θα ήταν δικό μου δημιούργημα.

Σκέφτηκα λοιπόν, εφόσον θα συμμετείχα στο World Baking Day, να σας συστήσω με αγαπημένα Ελληνικά προϊόντα.

My big fat greek cake

Η Μαστίχα από το νησί της Χίου, που είναι άλλωστε γνωστή παγκόσμια, τόσο για το άρωμά της, για τις ευεργετικές της ιδιότητες αλλά και επειδή παράγεται μόνο στη Ελλάδα!

Το δεύτερο Ελληνικό υλικό που διάλεξα να γνωρίσετε είναι ο Μακεδονικός Χαλβάς!

Ο Μακεδονικός Χαλβάς παρασκευάζεται με θρεπτικό ταχίνι!

Στην Ελλάδα τον απολαμβάνουμε σαν γλυκό, καθώς περιέχει ένα σιρόπι ζάχαρης και είναι ένα παραδοσιακό, αγαπημένο προϊόν!

Ο χαλβάς μπορεί να περιέχει κακάο, βανίλια, αμύγδαλα ή μαστίχα.

Επίσης είναι ένα προϊόν που μπορείτε να προμηθευτείτε και  στο εξωτερικό και να φτιάξετε απίθανα γλυκά!

Αυτή είναι η ιστορία του δικού μου κέικ… τόσο νόστιμο, τόσο υγιεινό, τόσο Ελληνικό!

Μοιράζομαι την συνταγή του μαζί σας, με πολλή αγάπη!

(Το World Baking Day Event για την Ελλάδα το έχει αναλάβει η Unilever Hellas και η προϋπόθεση συμμετοχής ήταν η χρήση μαργαρίνης στην συνταγή.)

Κέικ με Μακεδονικό Χαλβά και Μαστίχα Χίου - «My Big Fat Greek Cake» for World Baking Day Event!

By ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ Published: 27 Νοεμβρίου, 2013

  • ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 1 (16-18 Servings)
  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 30 mins
  • ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 50 mins
  • ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 1 hr 20 mins

Ένα "ελληνικό" κέικ, με δύο μοναδικά Ελληνικά προϊόντα τον Μακεδονικό …

Υλικά

Οδηγίες

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.
    Στο μίξερ χτυπάμε την μαργαρίνη με την λευκή ζάχαρη, για 3-4 λεπτά.
    Προσθέτουμε τους κρόκους έναν έναν.
  2. Με ένα πιρούνι θρυμματίζουμε τον χαλβά.
    Θρυμματίζουμε την μαστίχα.
    Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μιξέρ και προσθέτουμε στο μείγμα τον χαλβά, την μαστίχα και το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Στύβουμε το πορτοκάλι, παίρνουμε το ξύσμα, τα προσθέτουμε, μόλις ομογενοποιηθούν στο μείγμα σταματάμε το χτύπημα.
    Χτυπάμε τα ασπράδια και το αλάτι σε σφικτή μαρέγκα, σε γυάλινο μπολ.
  4. Αναδιπλώνουμε την μαρέγκα μέσα στο μείγμα με μια σπάτουλα, με αργές κινήσεις.
    Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το baking powder και προσθέτουμε το αλεύρι σε 3 δόσεις και εναλλάξ το γάλα.
    Περιμένουμε να αναμειχθεί καλά το μείγμα πριν προσθέσουμε την κάθε δόση.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια μεγάλη φόρμα για κέικ.
    Προσθέτουμε το μείγμα μέσα στην φόρμα.
    Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180°C. μέχρι το κέικ να πάρει ένα ωραίο χρυσό-καφέ χρώμα, δοκιμάζουμε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα, αν έχει ψηθεί το κέικ θα βγαίνει καθαρή.
    Ξεφορμάρουμε το κέικ και το αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Ετοιμάζουμε την επικάλυψη:
    Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι και βράζουμε μέχρι να πάρει μια βράση.
    Μόλις πάρει την πρώτη βράση αποσύρουμε, προσθέτουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να έχει λεία υφή.
    Προσθέτουμε το ξύσμα, το μέλι, την μαστίχα και ανακατεύουμε.
    Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και περιχύνουμε το κέικ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close