Ωτία, Ποντιακές Τηγανίτες

2.2K
Η κουζίνα του Πόντου είναι μια ξεχωριστή, ιδιαίτερη κουζίνα εξ’ ολοκλήρου βασισμένη στον τρόπο ζωής, στα ήθη τα έθιμα και την προκοπή της νοικοκυράς να αναδεικνύει ότι έφτανε στα χέρια της!

Ίσως είναι η κουζίνα με τις περισσότερες ζύμες αλμυρές και γλυκές, με βασική τρώτη ύλη τα σιτηρά και τα γαλακτοκομικά, η ποντιακή κουζίνα είναι επηρεασμένη από τους Ρώσους και του Αρμένιους.

Η περιουσία της Ποντιακής Κουζίνας είναι σαν ένας “θησαυρός” που διαφυλάσσεται από τους ίδιους αβίαστα αφού είναι σχεδόν όλη τους η παράδοση, που “έφεραν” μαζί τους από εκείνους τους μακρινούς τόπους που ξεριζώθηκαν.

Οι συνταγές τους “περνάνε” από στόμα σε στόμα και ακόμη και οι νεότεροι γνωρίζουν αλλά και συνεχίζουν να διαφυλάσσουν τις συνταγές αυτές, αν καθίσεις στο τραπέζι ενός Πόντιου θα το καταλάβεις!

Αν γνωρίσεις την Ποντιακή κουζίνα την λατρεύεις, το ίδιο λατρεύεις τους Πόντιους με την ισχυρή τους παράδοση, την ιδιαίτερη διάλεκτο, τον πολιτισμό τους  και τους παλικαρίσιους χορούς!

Οι συνταγές τους αγαπητές και αρκετά διαδεδομένες, σώζονται μέχρι και σήμερα με την ποντιακή τους ονομασία, για παράδειγμα τα ωτία που σημαίνει αυτιά έδωσαν το όνομά τους σε αυτή την απλή ποντιακή συνταγή που δεν είναι τίποτα περισσότερο από λαχταριστές και εύκολες τηγανίτες.

Τα ωτία δεν πρόκειται να σε δυσκολέψουν, η ζύμη τους είναι πανεύκολη και η επιτυχία τους σίγουρη!

 


Ωτία, Ποντιακές Τηγανίτες

•Έτοιμη σε: 120′   •Ποσότητα: 6 άτομα  •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά

280 γρ. αλεύρι μαλακό
130 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
110 γρ. ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 αυγό
Ζάχαρη άχνη
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση βήμα-βήμα

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και την σόδα, κάνουμε μία λακκούβα και προσθέτουμε το αυγό, την ζάχαρη και το γιαούρτι.

Με το χέρι μας ενώνουμε τα υλικά να ομογενοποιηθούν και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη.

Τυλίγουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Στον πάγκο ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο με την βοήθεια του πλάστη, περίπου 1½ εκατοστών πάχους.

Κόβουμε διαγώνια κομμάτια 8-10 εκατοστών και πλάτους 2 περίπου εκατοστών, χαράζουμε το κέντρο κάθε κομματιού δημιουργώντας μια σχισμή.

Περνάμε μέσα στην σχισμή την μια άκρη της ζύμης, φτιάχνοντας “αυτάκια”.

Τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό λάδι τα ωτία μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα.

Σερβίρουμε με άφθονη άχνη!

Σημειώσεις για την Συνταγή:

~ Άν θέλετε μπορείτε να σερβίρετε με μέλι και κανέλα, ξηρούς καρπούς ή ακόμη και σοκολάτα!

Ποντιακές Παραδοσιακές Συνταγές

Εύκολες Τηγανίτες

Συνταγές για τηγανίτες

Παραδοσιακές Συνταγές

Ωτία Παραδοσιακές Ποντιακές Συνταγές

Ωτία Ποντιακή Συνταγή

 

Τηγανίτες Συνταγές

 

Τηγανίτες με Γιαούρτι Συνταγές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close