Πασχαλινά Κουλουράκια με Γιαούρτι και Αρωματικά

5.1K

Ήρθε επιτέλους η ώρα για να φτιάξουμε πασχαλινά κουλουράκια αν και για εμένα είναι η τέταρτη φορά που θα ψήσω αυτά τα υπέροχα, μοναδικά πασχαλινά κουλουράκια με γιαούρτι και αρωματικά!

Συχνά τα πασχαλινά κουλουράκια μοιάζουν να έχουν ένα μικρό βαθμό δυσκολίας όμως σ΄αυτή τη συνταγή δίνω όλα τ΄απαραίτητα tips για τ΄απόλυτα, επιτυχημένα, τραγανά και λαχταριστά κουλουράκια, ακολουθεί βίντεο και συνταγή!

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Καταρχήν δώσε βάση στ΄αρωματικά γιατί αν τα πασχαλινά κουλουράκια δε μυρίζουν Πάσχα τότε δεν είναι πασχαλινά…

Ετσι μετά από πολλές δοκιμές έχω καταλήξει στη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανίλια και τα ξύσματα από εσπεριδοειδή. Το αποτέλεσμα; Πραγματικά εύστοχο γευστικό και αρωματικό!

Γιατί προτιμώ μαλακό αλεύρι γιατί μου δίνει την πιο σωστή, αλευρώδη υφή στα κουλουράκια σε σχέση με άλλα άλευρα, αν και έχω πρόσφατα φτιάξει και με αλεύρι για τσουρέκια επιμένω στην αρχική μου επιλογή, το μαλακό.

Πάντα στο αποτέλεσμα βοηθούν και τα διογκωτικά που θα προσθέσουμε, η αμμωνία δεν είναι απαραίτητη απλά μου θυμίζει τα κουλουράκια της γιαγιάς Ευτυχίας.

Γιατί γιαούρτι και όχι γάλα;

Έχω την αίσθηση πως το γιαούρτι βοηθά το αποτέλεσμα ως προς το τραγανό της υπόθεσης και ταυτόχρονα τα κάνει και αφράτα, επίσης μειώνω και το βούτυρο όταν χρησιμοποιώ γιαούρτι, δες το κι εσύ και πες μου τί διαπίστωσες.

Πάντως για ακόμη πιο τραγανό αποτέλεσμα στα πασχαλινά κουλουράκια το πρόβειο βούτυρο είναι το απαραίτητο υλικό, απλά οι περισσότεροι δεν το προτιμούν, αν το χρησιμοποιήσεις ίσως χρειαστεί να προσαρμόσεις τις αναλογίες των υλικών.

Βέβαια, όλα τα παραπάνω συστατικά χρειάζονται αφράτεμα, ζύμωμα και γενικότερα την περιποίηση τους κι εδώ έρχεται η ανεπανάληπτη κουζινομηχανή της Kenwood Chef Titanium να «φτιάξει» τα πασχαλινά κουλουράκια πανεύκολα!

Αφρατεύει το βούτυρο με μαεστρία, ζυμώνει ιδανικά και κυρίως έχει τόσα επιπλέον χαρακτηριστικά όπως η λειτουργία με το φωτισμό μέσα στο μπολ αλλά και ο ευρύχωρος κάδος της που κάνεις όχι μια αλλά διπλή δόση κουλουράκια και γι΄αυτό η κουζινομηχανή της Kenwood αποτελεί και τη δική μου επιλογή.

Τέλος,  πλάσε ομοιόμορφα κουλουράκια για μέτρια κουλουράκια μέτρα 20-22 γρ. ζύμης, για μεγαλύτερα από 40-50 γρ.

Ψήσε σε δόσεις αφού έχεις προθερμάνει καλά το φούρνο, ακούμπησε σε σχάρα για να κρυώσουν σωστά και αποθήκευσε σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Βάλτα σε ένα όμορφο κουτί και πρόσφερέ τα σε όποιους αγαπάς, θα το εκτιμήσουν ιδιαίτερα!

 

Πασχαλινά Κουλουράκια με Γιαούρτι

Πασχαλινά Κουλουράκια με Γιαούρτι και Αρωματικά

Χρόνος Προετοιμασίας: 20′
Χρόνος Ψησίματος: 15-18′
Ποσότητα: 50-60 κουλουράκια


Υλικά

Για τη βάση
850 γρ. αλεύρι μαλακό
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
330 γρ. ζάχαρη
3 μεγάλα αυγά
Χυμό από ένα πορτοκάλι
2 κουταλάκια του γλυκού baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού
1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
Χυμό από ένα πορτοκάλι
3-4 κρυσταλλάκια μαστίχα
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την επάλειψη
2 κρόκους αυγών
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη

Εκτέλεση Συνταγής

1. Αφρατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 3′ χρησιμοποιώντας τον αναδευτήρα Κ.

2. Στο γουδί χτυπάμε τη μαστίχα, τα ξύσματα, το μαχλέπι, το αλάτι μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη και τα προσθέτουμε στο μείγμα.

Προσθέτουμε στον κάδο της κουζινομηχανής τα αυγά και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα υλικά. Προσαρμόζουμε τον γάντζο ζύμης και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη που θα ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.

3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C

4. Πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχήματα και τα ακουμπάμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.

5. Σ΄ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους με 1 κουταλιά της σούπας νερό και τη ζάχαρη, αλείφουμε τα κουλουράκια με πινέλο.

6. Ψήνουμε τα κουλουράκια για 15 λεπτά ή ανάλογα με το σχήμα τους και τ΄αφήνουμε να κρυώσουν σε σχάρα πριν τα αποθηκεύσουμε.

Σημειώσεις για τη συνταγή

– Τα αρωματικά είναι προαιρετικά, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όσα μας αρέσουν και διαθέτουμε.
– Για μικρά κουλουράκια η ζύμη πρέπει να έχει βάρος γύρω στα 25-27 γρ. αν θέλουμε μεγαλύτερα διπλασιάζουμε και παράλληλα αυξάνουμε και το χρόνο ψησίματος
– Κάθε φορά που φουρνίζουμε μια δόση κουλουράκια η θερμότητα του φούρνου αυξάνεται γι’ αυτό είμαστε προσεκτικοι με τη θερμοκρασία και τους χρόνους ψησίματος.
– Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα κουλουράκια με σουσάμι ή παπαρουνόσπορο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close