Roast Beef με Πουρέ από Γλυκοπατάτες και Σάλτσα Ψητού

1K

Τα Χριστούγεννα, γενικά οι γιορτές και ειδικότερα τα γιορτινά τραπέζια με τους αγαπημένους μου τα λατρεύω και ξέρω καλά πια, πως όλοι περιμένουν να έρθουν να γιορτάσουμε και ν΄απολαύσουμε το roast beef με σάλτσα ψητού, όπου φέτος θα σερβίρω με πουρέ από γλυκοπατάτες.

Τα Χριστούγεννα του 2009 με βρήκαν να έχω μετακομίσει μόλις 2 μέρες στο νέο μας σπίτι, φυσικά οι φίλοι μας ήταν καλεσμένοι στο πρώτο γιορτινό μου τραπέζι και ήθελα κάτι ξεχωριστό γι΄αυτή την ιδιαίτερη περίσταση.

Η πρώτη μου σκέψη λοιπόν ήταν το roast beef, που για να πω την αλήθεια αρκετά μεγαλύτερη και «Αθηναία» πια έμαθα πως δεν πρόκειται για εκείνο το ωραιότατο κοκκινιστό μοσχαράκι με το χοντρό μακαρόνι που έκανε η θεία Πηνελόπη.

Η πρώτη φορά που είχα επιχειρήσει να φτιάξω ήταν σχεδόν αποτυχία αλλά αυτή η συνταγή για roast beef με είχε «κερδίσει» και προσπάθησα ξανά και ξανά μέχρι που το 2013 το έφτιαχνα τέλειο και μοιράστηκα τη συνταγή.

Από εκεί και μετά κάθε Χριστούγεννα ή Πρωτοχρονιά το μενού είχε roast beef, άλλοτε με πατάτες και λαχανικά, άλλοτε με πουρέ πατάτας ενώ όπως σου είπα φέτος έχει πουρέ με κόκκινες γλυκοπατάτες.

Η umami γεύση του ψητού θα ολοκληρωθεί με τη σάλτσα, μια συνταγή όπου το πορτοκάλι θα δώσει το φρουτώδη χαρακτήρα του.

Με το roast beef επίσης ταιριάζει απίστευτα η μπύρα, ξέρεις άλλωστε πως είμαστε beer lovers στο Funky Cook και πως μια από τις αγαπημένες μας μπύρες είναι η ΑΛΦΑ Weiss.

Μια μπύρα ταιριάζει απίστευτα με τα μεσογειακά μυρωδικά, τα αποξηραμένα μανιτάρια όπου θα χρησιμοποιηθούν για να δώσω ένταση στο φιλέτο, αλλά και τη βελούδινη, γλυκιά σαν ώριμη μπανάνα γεύση του πουρέ.

ΑΛΦΑ WEISS ΜΠΥΡΑ

Καταλαβαίνεις πως κάποια πράγματα δεν επιλέγονται τυχαία. H ΑΛΦΑ Weiss θ΄απογειώσει όλες τις γεύσεις και θα τις αναδείξει όπως ακριβώς χρειάζεται για να ευχαριστηθούν αυτό το γεύμα οι αγαπημένοι μου!

Βγάλε, λοιπόν, μία δροσερή ΑΛΦΑ Weiss από το ψυγείο, γέμισε το χαρακτηριστικό μεγάλο ποτήρι στα ¾ του, κούνα το μπουκάλι αργά και στριφογυριστά ώστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά και μόλις κάνει αφρό ρίξε την υπόλοιπη μπύρα στο ποτήρι.

Τσουγκρίζεις με γιορτινή διάθεση και απολαμβάνεις το υπέροχο συνδυασμό φαγητού-μπίρας!

Προσωπικά, τo φιλέτο το προτιμώ πάντα rare όμως επειδή δεν αρέσει σε όλους το ψήνω τόσο ώστε να είναι όλοι ευχαριστημένοι.

Οι άκρες του συνήθως είναι πιο ψημένες και στην καρδιά πολύ-πολύ ζουμερό, συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις χρησιμοποιώ θερμόμετρο για να είμαι σίγουρη.

Επίσης μη παραλείψεις να το «ξεκουράσεις», συχνά ψήνω 2 κομμάτια και το ένα το διατηρώ στο ψυγείο, το κόβουμε πολύ-πολύ λεπτές φέτες και το χρησιμοποιούμε σε σάντουιτς ή απλά για να συνοδεύσουμε τη μπύρα μας.

Για τη συνταγή για σάλτσα ψητού χρησιμοποίησα ζωμό που είχα από μια άλλη παρασκευή και αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι.

Επιπλέον όταν ο χασάπης μου ετοίμασε το φιλέτο του ζήτησα ό,τι αφαιρούσε το σόταρα σε πολύ δυνατή φωτιά ώστε να πάρω τη γεύση τη γεύση του «ψητού».

18 ημέρες έμειναν για την πιο μαγική στιγμή του χρόνου, τη γιορτή των Χριστουγέννων, μαγείρεψε με αγάπη… και cheers!


Roast Beef με Πουρέ από Γλυκοπατάτες και Σάλτσα Ψητού

Χρόνος Προετοιμασίας: 60 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 60 λεπτά
Ποσότητα: 4-6 άτομα

Υλικά

Για το φιλέτο μοσχάρι (Roast Beef)
-1200 γρ. φιλέτο μοσχαρίσιο
-1 σκελίδα σκόρδο
-10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
-30 γρ. βούτυρο
-20 γρ. ελαιόλαδο
-1 κουταλιά της σούπας κόκκους πιπεριών
-Φύλλα από 1 κλωναράκι δενδρολίβανο
-Φύλλα από 2-3 κλωναράκια θυμάρι
-Θαλασσινό αλάτι

Για τον πουρέ από γλυκοπατάτες
-1000 γρ. κόκκινες γλυκοπατάτες
-100 ml. κρέμα γάλακτος
-50 ml. γάλα
-40 γρ. βούτυρο
-3-4 φυλλαράκια φασκόμηλο
-½ κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
-Θαλασσινό αλάτι

Για την σάλτσα ψητού
-300 ml. ζωμό κρέατος
-10 γρ. αποξηραμένα μανιτάρια
-1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού αλεύρι
-20 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
-2 κουταλιές της σούπας σάλτσα Worcestershire
-25 γρ. βούτυρο
-1 μεγάλο πορτοκάλι
-Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση Συνταγής

[dropcap type=”1″]1[/dropcap]
Για τον πουρέ από γλυκοπατάτες
Ξεκινάμε ψήνοντας τις γλυκοπατάτες, τις τυλίγουμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200ο C για όσο χρειαστεί (περίπου 1 ώρα.

Δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι να διαπιστώσουμε αν έχουν ψηθεί, κατόπιν τις ξεφλουδίζουμε και τις κρατάμε ζεστές.

Βράζουμε το γάλα και την κρέμα μαζί με τα φύλλα του φασκόμηλού σε χαμηλή φωτιά, αφαιρούμε τα φύλλα και προσθέτουμε τις γλυκοπατάτες, αλάτι και πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση.

Ανακατεύουμε και αφού αποσύρουμε προσθέτουμε το βούτυρο.

[dropcap type=”1″]2[/dropcap]
Για το φιλέτο μοσχάρι (Roast Beef)
Δένουμε το φιλέτο με σπάγκο ή ζητάμε να το κάνει ο χασάπης.

Αλέθουμε στον επεξεργαστή τ΄αποξηραμένα μανιτάρια, τα πιπέρια, τα φύλλα και λίγο αλάτι.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο C και σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το φιλέτο μοσχάρι σε πολύ δυνατή φωτιά.

Όταν πάρει βαθύ ροδοκόκκινο χρώμα από όλες τις πλευρές το τοποθετούμε σε σχάρα ψησίματος και από κάτω βάζουμε ένα ταψί.
Αλείφουμε το φιλέτο με βούτυρο και απλώνουμε παντού το μείγμα που ετοιμάσαμε με τα μυρωδικά.

[dropcap type=”1″]3[/dropcap]
Ψήνουμε το φιλέτο στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου για περίπου 30 λεπτά στους 200ο C για ένα μέτριο ψήσιμο ενώ αν θέλω το φιλέτο καλοψημένο συνεχίζω για περίπου 10 λεπτά ακόμη, για rare το περισσότερο 35 λεπτά.

Μόλις βγάλουμε το φιλέτο από το φούρνο το τυλίγουμε καλά με αλουμινόχαρτο αφήνοντάς το για τουλάχιστον 40 λεπτά πριν το σερβίρουμε.

[dropcap type=”1″]4[/dropcap]
Η σάλτσα ψητού (gravy)
Μέσα στο ζωμό μουλιάζουμε τα μανιτάρια για όσο περισσότερο χρόνο μπορούμε.

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο τοποθετούμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πάρει καφέ χρώμα και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο.

Προσθέτουμε το ζωμό, αφού αφαιρέσουμε τα μανιτάρια και όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η σάλτσα, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε το αλάτι.

Σερβίρουμε το roast beef κομμένο σε φέτες, με τον πουρέ γλυκοπατάτας, τη σάλτσα και δροσερές ΑΛΦΑ Weiss.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Φροντίζουμε ο ζωμός να είναι περασμένος από σίτα και αν είναι σπιτικός να έχει αφαιρεθεί το λίπος του
– Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σάλτσα ψητού ραντίζουμε το φιλέτο με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι.

Μπύρα ΑΛΦΑ WEISS

Πουρές από Γλυκοπατάτες Συνταγή

Χριστουγεννιάτικες Συνταγές με Μοσχάρι

Συνταγή για Roast Beef

Συνταγές για Φιλέτο Μοσχαρίσιο

Μοσχαρίσιο Φιλέτο Πως Ψήνεται

Συνταγές για Πουρέ Γλυκοπατάτας

Συνταγή για Πουρέ Γλυκοπατάτας

Συνταγή για Σάλτσα Ψητού
Χριστουγεννιάτικες Συνταγές με Μοσχάρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close