Χριστουγεννιάτικο Gingerbread Cake με γλάσο βουτύρου

4K

Έλα να ψήσουμε το ωραιότερο χριστουγεννιάτικο κέικ με μπαχαρικά και γλάσο βουτύρου ή απλά το διάσημο Gingerbread Cake!

Είναι το πιο φανταστικό γιορτινό κέικ που θα δοκιμάσεις φέτος, από τις πιο αγαπημένες μου και εύκολες συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά,  τα αρώματα καθώς ψήνεται, σίγουρα θα “ξυπνήσουν” την γιορτινή διάθεση σου.

Μοσχοβολάει μια «αγκαλιά» μπαχαρικά, έχει την πιο τρυφερή-ζουμερή υφή και ένα βουτυράτο γλάσο, σαν αφράτο χιόνι.

Το μυστικό του ΕΝΑ! Να το ψήσεις από το βράδυ και να το σερβίρεις την επόμενη ημέρα!

Πάμε να δεις πως το φτιάχνω και να δούμε τα πάντα για τη συνταγή

Το gingerbread cake το δοκίμασα πρώτη φορά πριν μια δεκαετία και διαπίστωσα την ιδιαίτερη γεύση του και τη βαθιά νοστιμιά του ζαχαρότευτλου.

Για την ιστορία γύρω από το gingerbread cake (τζίντζερμπρεντ κέικ) υπάρχουν πολλές εκδοχές για τα υλικά που το απαρτίζουν.

Και μπορεί σήμερα η μελάσα και η μαύρη ζάχαρη να δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση ωστόσο το μέλι κάποτε ήταν βασικό συστατικό του.

Οι ρίζες του αναφέρουν την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο ως τόπο καταγωγής με την ονομασία μελόψωμο για να καταλήξει στη σημερινή του μορφή.

Ενώ τον 11ο αιώνα εμπλουτίστηκε με το αρωματικό τζίντζερ που οι Σταυροφόροι έφεραν από τη Μέση Ανατολή.

Σε γενικές γραμμές το gingerbread ανήκει στα τελετουργικά έθιμα, στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη, πλέον για τις βόρειες χώρες είναι μέρος της Χριστουγεννιάτικης κουλτούρας.

Γι’ αυτό κι εγώ κάθε Χριστούγεννα το θυμάμαι οπωσδήποτε, με την ίδια πάντα συνταγή.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Ξεκινώ λέγοντας πως είναι ένα σωστό gingerbread κέικ
  • Τρυφερό σε υφή και ζουμερό, όταν λέμε ζουμερό εννοούμε ότι μοιάζει σαν υγρό παρότι δεν είναι
    Δεν είναι βαρύ, κόβεις μια φέτα και αμέσως καταλαβαίνεις ότι το κέικ είναι αφρός και ας είναι πιο “ψωμένιο”
  • Πλούσια γεύση αλλά ανάλαφρη, θα μου πεις, με τόσα μπαχαρικά πόσο ανάλαφρη μπορεί να είναι η γεύση.. ΜΠΟΡΕΙ και πρέπει!
  • Έχει βαθύ σκούρο χρώμα από έξω ενώ μέσα είναι σχεδόν ολόχρυσο
  • Τέλος το γλάσο είναι το στοιχείο που θα απογειώσει το κέικ, βουτυράτο και παραμένει τέλειο όσες μέρες και αν περάσουν!

Το κέικ

√ Τα μπαχαρικά

Έχω αναφερθεί αμέτρητες φορές στην απαραίτητη φρεσκάδα των μπαχαρικών, και επιμένω.

Το ginger, και η κανέλα αν ταγγίσουν πραγματικά δεν κάνουν για τίποτα, κι εδώ όπως διαπιστώνεις έχουμε μεγάλες ποσότητες οπότε αν δεν είναι σωστά σε γεύση θα το γευτείς στο κέικ.

Το τζίντζερ δεν το χρησιμοποιούμε ως ρίζα, μην το σκεφτείς καν, χρειάζεται σκόνη.

Μπαχάρι, μοσχοκάρυδο, γαρίφαλο και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, οπωσδήποτε στις αναλογίες που δίνονται ωστόσο το μαύρο πιπέρι μπορείς να το “τσιμπήσεις” τόσο δα!

√ Η μελάσα και η ζάχαρη

Η γλυκόπικρη μελάσα θεωρώ πως είναι βασικό συστατικό, δε μπορώ να διανοηθώ ζύμη gingerbread χωρίς την ξεχωριστή της γεύση.

Η μαύρη μαλακή ζάχαρη θα συμπληρώσει σε γλυκύτητα τη μελάσα.

Επίσης προτείνω μαύρη μαλακή ζάχαρη και όχι καστανή ή λευκή κρυσταλλική γιατί χαρίζει υγρασία.

√ Τα λιπαρά στοιχεία και το νερό

Μην έχεις καμία δεύτερη σκέψη να αντικαταστήσεις το νερό με χυμό πορτοκάλι ή γάλα, πίστεψέ με, το νερό είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ συστατικό, ζεστό για να λιώσει η ζάχαρη και “ρίχνει” τη δυνατή γεύση από τη μελάσα τόσο, όσο.

Έχω δοκιμάσει το κέικ με κάθε πιθανή λιπαρή ουσία το κλασικό πλακάκι ΦΑΣΤ της ΜΙΝΕΡΒΑ θα δώσει στο κέικ όλα όσα χρειάζεται, ανάλαφρη γεύση και σωστό αποτέλεσμα.

Το λιώνεις σε πολύ χαμηλή φωτιά ή σε μπεν μαρί.

Το στραγγιστό γιαούρτι το προτιμώ από το γάλα γιατί συμβάλλει και αυτό στο νόστιμο τελικό αποτέλεσμα και την υγρασία.

Χριστουγεννιάτικες συνταγές για εύκολα γλυκά

Το γλάσο

ΒΟΥ-ΤΥ-ΡΑ-ΤΟ το υποσχέθηκα σαν χιόνι, το βλέπεις και στις φωτογραφίες! Στέκεται είναι νόστιμο και καθόλου βαρύ.

Το πιο αγαπημένο βούτυρο για όλα τα χριστουγεννιάτικα μαγειρέματά μου είναι το παραδοσιακό βούτυρο  ΣΑΒΟΪ από 100% παστεριωμένη αγελαδινή κρέμα γάλακτος.

Θα το αφήσεις εκτός ψυγείου να μαλακώσει καλά, τόσο ώστε να φτιάξεις το γλάσο με σύρμα.

Θα ξεκινήσεις πρώτα με τα βασικά υλικά βούτυρο-τυρί κρέμα-άχνη κατόπιν προσθέτεις ελαφρώς ζεστό ΟΧΙ ΚΑΥΤΟ γάλα, 3-4 κουταλιές αρκούν.

Δώσε του χρόνο, αν κρατηθείς βέβαια, είναι ένα καταπληκτικό και εύκολο χριστουγεννιάτικο κέικ όπου όσο “μένει” γίνεται ακόμη πιο νόστιμο, και αυτό είναι υπόσχεση!

Κι επειδή σε αυτό το blog λατρεύουμε τη γεύση gingerbread σου έχω και πρόταση για συνοδευτικό ρόφημα, πάρε συνταγή GINGERBREAD LATTE!


Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 8
Χρόνος Προετοιμασίας20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος45 minutes
Είδος ΓεύματοςΚέικ
KeywordΧριστούγεννα
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Χριστουγεννιάτικο κέικ με μπαχαρικά και γλάσο βουτύρου ~ Gingerbread Cake

Εκτυπώση Συνταγής
Το πιο φανταστικό γιορτινό κέικ που θα δοκιμάσεις φέτος είναι από τις πιο αγαπημένες μου και εύκολες συνταγές για χριστουγεννιάτικα γλυκά!
Μοσχοβολάει μια «αγκαλιά» μπαχαρικά, έχει την πιο τρυφερή-ζουμερή υφή και ένα βουτυράτο γλάσο, σαν αφράτο χιόνι. Το μυστικό του ΈΝΑ! Να το ψήσεις από το βράδυ και να το σερβίρεις την επόμενη ημέρα!

Υλικά

Για το κέικ
  • 220 γρ. ΜΙΝΕΡΒΑ ΦΑΣΤ Μαργαρίνη Πλακάκι
  • 200 γρ. μελάσα, τη βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετ
  • 250 γρ. μαύρη μαλακή ζάχαρη
  • 200 γρ. ζεστό νερό
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 3 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 ½ κ.γ. baking powder
  • ¾ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 2 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
  • ¾ κ.γ. κανέλα σκόνη
  • ½ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο σκόνη
  • ½ κ.γ. μπαχάρι σκόνη
  • ¼ κ.γ. πιπέρι σκόνη
  • ¼ κ.γ. αλάτι
Για το γλάσο
  • 100 γρ. βούτυρο ΣΑΒΟΪ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 100 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 4-5 κ.σ. γάλα, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Διαδικασία

Το κέικ
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
  • Λιώνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία το ΜΙΝΕΡΒΑ ΦΑΣΤ (225 γρ.), χρησιμοποιούμε 1 κ.σ. και αλείφουμε μια μεγάλη, αντικολλητική φόρμα ψησίματος για κέικ.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίσουμε το αλεύρι (500 γρ.), το baking powder (1 ½ κ.γ.) , τη μαγειρική σόδα (¾ κ.γ. ) και το αλάτι (¼ κ.γ.).
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το λιωμένο ΜΙΝΕΡΒΑ ΦΑΣΤ, τη μελάσα (200 γρ.), τη ζάχαρη (250 γρ.), το νερό (200 γρ.), τα αυγά (3), το γιαούρτι (100 γρ.) και τα μπαχαρικά.
  • (2 κ.γ. τζίντζερ - ¾ κ.γ. κανέλα - ½ κ.γ. γαρίφαλο - ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο - ½ κ.γ. μπαχάρι - ¼ κ.γ. πιπέρι)
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά σε ένα μείγμα και μεταφέρουμε στη φόρμα.
  • Ψήνουμε στους 180ο C για 45’-50’, βυθίζουμε ένα μαχαίρι για να ελέγξουμε αν έχει ψηθεί εντελώς το κέικ, και αν χρειαστεί συνεχίζουμε το ψήσιμο για λίγο ακόμη.
  • Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Το γλάσο
  • Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το γλάσο, περιχύνουμε το κέικ και σερβίρουμε.
  • (100 γρ. βούτυρο, 100 τυρί κρέμα, 100 ζάχαρη άχνη, 4-5 κ.σ. γάλα)

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Προτιμήστε να ανακατέψετε το κέικ με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα, δεν χρειάζεται πολύ ανακάτεμα ή μίξερ
- Η μελάσα μπορεί να αντικατασταθεί με πετιμέζι, αν και δεν θα έχει αυτή την ιδιαίτερη γεύση της μελάσας
- Χρησιμοποιήστε καλής ποιότητας μελάσα, αξίζει
- Το γλάσο μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου για 2-3 ημέρες όμως θα πρέπει να αποθηκεύσετε το κέικ σε δροσερό σημείο, σκεπασμένο

Χριστουγεννιάτικο Gingerbread Cake με γλάσο βουτύρου

Χριστουγεννιάτικες συνταγές για κέικ με μπαχαρικά, μελάσα, βούτυρο

Join the Conversation

  1. Πραγματι φαινεται 5νόστιμο κεικ!

    1. funkycook Author says:

      Σας ευχαριστώ, καλέ γιορτές εύχομαι~!

  2. Πραγματι φαινεται 5νόστιμο κεικ!

    1. funkycook Author says:

      Σας ευχαριστώ, καλέ γιορτές εύχομαι~!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close