Δεν πάνε 2 ώρες που ετοίμασα αυτή τη συνταγή για σούπα βελουτέ με κουνουπίδι και ρεβύθια, ακόμη έχω τη γεύση της στο μυαλό μου και το μόνο που θέλω να σου πω είναι πως αν σου αρέσουν οι βελουτέ, τα ρεβύθια και το κουνουπίδι ΠΡΕΠΕΙ να τη δοκιμάσεις!

Η αλήθεια είναι πως εγώ δεν αγαπώ το κουνουπίδι (το τρώω μόνο ωμό) ενώ ο Φ. το λατρεύει από την άλλη εγώ «πεθαίνω» για ρεβύθια και ο Φ. δεν τα συμπαθεί καθόλου και όμως αυτή η σούπα βελουτέ μας κέρδισε και τους δύο.

Τα τελευταία χρόνια βράζω αρκετά ρεβύθια και τα τοποθετώ στην κατάψυξη, ετσι όποτε θέλω τα έχω έτοιμα για χρήση αφού, όπως όλοι ξέρουμε, είναι από τα όσπρια που θέλουν την προετοιμασία τους, η οποία δυστυχώς κρατάει σχεδόν μια ολόκληρη ημέρα, και συχνά αυτός είναι ένας λόγος να τ΄αποφεύγουμε.

Τα πιο νόστιμα ρεβύθια τα έχω φάει σε ένα ορεινό χωριό στη Βοιωτία, μαγειρεμένα σούπα, με τον πιο απλό τρόπο, χυλωμένα και ορφανά.

Αυτά τα έξοχα όσπρια είναι γεμάτα θρεπτικές ιδιότητες, κορυφαία πηγή πρωτεϊνης γι΄αυτό και πλέον αποτελούν τάση αφού οι vegan τα χρησιμοποιούν συνεχώς και πλέον χάρη στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις αμέτρητες συνταγές για ρεβύθια που ούτε θα μπορούσες να φανταστείς.

Από την άλλη το βουτυράτο κουνουπίδι μπορεί να μη το συμπαθώ αλλά δε γίνεται να μην αναφέρω τις ευφάνταστες και υπέροχες υγιεινές συνταγές που «χαζεύω» συχνά όπως πρόσφατα μια ωραιότατη vegan συνταγή για κάρυ αλλά και ως βάση σε πίτσα από το paleokoritso.

Και σήμερα όλα αυτά τα υπέροχα και μοναδικά υλικά έγιναν σούπα βελουτέ στην κατσαρόλα μου, τόσο η γεύση της όσο και η υφή της φανταστική και απόλυτα ιδανική για τη σημερινή ασταμάτητα βροχερή ημέρα, αφού τα «ζεστά» αρώματα των μπαχαρικών με «ταξίδεψαν» σε μέρη «εξωτικά», ΑΧ.

Παρακάτω εκτός από τη συνταγή για σούπα βελουτέ με κουνουπίδι και ρεβύθια, θα βρεις και τα καραμελωμένα ρεβύθια τα οποία σκέφτηκα πως θα ταίριαζαν ιδανικά με τη βελουτέ και όντως, αν έχεις χρόνο δοκίμασέ τα είναι εξαιρετική η αντίθεση!

Έπιασε ξανά βροχή αλλά ευτυχώς η κατακόκκινη vintage κατσαρόλα μου έχει ακόμη δυο μερίδες από την αγαπημένη μου σούπα!


Σούπα Βελουτέ με Κουνουπίδι και Ρεβύθια


Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 10 λεπτά
Ποσότητα: 4-5 μερίδες

Υλικά

Για τη σούπα βελουτέ
200 γρ. κουνουπίδι
200 γρ. ρεβύθια βρασμένα
1 κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
550 ml. ζωμο λαχανικών
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
½ κουταλάκι του γλυκού κύμινο
½ κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 ½ κουταλάκια του γλυκού πάστα κάρυ
1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι
50 ml. ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Θαλασσινό αλάτι

Για τα καραμελωμένα ρεβύθια
100 γρ. ρεβύθια βρασμένα
30 γρ. αμύγδαλα φιλέ
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Ελάχιστη κανέλα
Θαλασσινό αλάτι

Για το σερβίρισμα
Κόλιανδρο ή μαϊντανό
Λάιμ

Εκτέλεση Συνταγής

1 Η σούπα:
Κόβουμε το κουνουπίδι σε μικρά μπουκετάκια μέσα στο τηγάνι, προσθέτουμε το κρεμμύδι χοντροκομμένο, το σκόρδο και πασπαλίζουμε με το κύμινο, την κανέλα, την πάπρικα και κουρκουμά, τέλος προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά.

2 Σε μια κατσαρόλα τοποθετούμε τα βρασμένα ρεβύθια, το κουνουπίδι, προσθέτουμε το ζωμό και βράζουμε για 10 λεπτά.Μεταφέρουμε τη σούπα στο μπλέντερ και την πολτοποιούμε μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή, προσθέτουμε το ταχίνι, την πάστα κάρυ και πιπέρι, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.

3Κρατάμε τη σούπα ζεστή μέχρι να τη σερβίρουμε και ετοιμάζουμε τα ρεβύθια.

Σ΄ένα αντικολλητικό τηγάνι ρίχνουμε τα ρεβύθια και το αμύγδαλο φιλέ μαζί το ελαιόλαδο σωτάρουμε για ένα λεπτό και προσθέτουμε το μέλι και το αλάτι και την κανέλα ανακατεύουμε και μόλις καραμελώσουν τα ρεβύθια, περίπου σε 2 λεπτά, αποσύρουμε.

Σερβίρουμε τη σούπα με μερικά καραμελωμένα ρεβύθια, φρέσκο κόλιανδρο και λάιμ.

Σημειώσεις για τη συνταγή
– Τα καραμελωμένα ρεβύθια είναι προαιρετικά
– Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη σούπα κρέμα καρύδας ή ελάχιστο μέλι
– Την ποσότητα των μπαχαρικών την ορίζουμε σύμφωνα με τα γούστα μας
– Αν δεν έχουμε πάστα κάρυ χρησιμοποιούμε κάρυ σε σκόνη
Εδώ μπορείς να δεις και άλλες σούπες

Εύκολες Vegan Συνταγές

Σούπα Βελουτέ με Κουνουπίδι και Ρεβύθια

Σούπα Βελουτέ με Κουνουπίδι Συνταγή

Chickpeas Recipes

Soup Chickpeas Recipes

3 Σχόλια

  1. Εξαιρετική συνταγή, είμαι λάτρης των οσπρίων και φυσικά του κουνουπιδιού αλλά δεν συμπαθούσα τις βελουτέ σούπες μέχρι που τόλμησα και έφτιαξα αυτή τη συνταγή! Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή αλλά με κάποιες μικρές (ή μεγάλες) προσωπικές διαφοροποιήσεις.

    Το αρχικό σωτάρισμα έγινε στην κατσαρόλα που αργότερα θα πρόσθετα τα ρεβίθια. Δεν χρησιμοποίησα ξεχωριστό τηγάνι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλη η νοστιμιά να παραμείνει αλλά μας επιτρέπει παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε και λιγότερα μπαχαρικά καθώς οι γεύσεις και οι εντάσεις παραμένουν και στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης πρόσθεσα στο αρχικό σωτάρισμα, 1 εκαστ. φρέσκο τζίντζερ, 1 μικρό πράσο και στο τέλος 100 ml κρέμα γάλακτος. Στο σερβίρισμα επιβάλατε φρεσκοκομμένος μαϊντανός, λεμόνι και λίγο ξύσμα, χοντρό αλάτι (ή ανθός καλύτερα) και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, μαγεία…

    Πραγματικά άλλαξε ολοκληρωτικά η άποψή μου για τις σούπες βελουτέ.

    Ευχαριστώ πολύ!

  2. Εξαιρετική συνταγή, είμαι λάτρης των οσπρίων και φυσικά του κουνουπιδιού αλλά δεν συμπαθούσα τις βελουτέ σούπες μέχρι που τόλμησα και έφτιαξα αυτή τη συνταγή! Ακολούθησα κατά γράμμα τη συνταγή αλλά με κάποιες μικρές (ή μεγάλες) προσωπικές διαφοροποιήσεις.

    Το αρχικό σωτάρισμα έγινε στην κατσαρόλα που αργότερα θα πρόσθετα τα ρεβίθια. Δεν χρησιμοποίησα ξεχωριστό τηγάνι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλη η νοστιμιά να παραμείνει αλλά μας επιτρέπει παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε και λιγότερα μπαχαρικά καθώς οι γεύσεις και οι εντάσεις παραμένουν και στον πάτο της κατσαρόλας. Επίσης πρόσθεσα στο αρχικό σωτάρισμα, 1 εκαστ. φρέσκο τζίντζερ, 1 μικρό πράσο και στο τέλος 100 ml κρέμα γάλακτος. Στο σερβίρισμα επιβάλατε φρεσκοκομμένος μαϊντανός, λεμόνι και λίγο ξύσμα, χοντρό αλάτι (ή ανθός καλύτερα) και φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι, μαγεία…

    Πραγματικά άλλαξε ολοκληρωτικά η άποψή μου για τις σούπες βελουτέ.

    Ευχαριστώ πολύ!

    • Πραγματικά σ΄ευχαριστώ τόσο πολύ για τα καλά σου λόγια! Μου αρέσει ιδιαίτερα να φέρνετε τις συνταγές στα μέτρα σας και ευχάριστο ν΄ακούω οτι κάποιος «αλλάζει» για καλό γνώμη απέναντι σε κάποιο φαγητό!

      Καλή συνέχεια!
      Ε.

Αφήστε ένα σχόλιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.