Αφράτο και πεντανόστιμο νηστίσιμο τσουρέκι (Vegan Τσουρέκι)
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Αφράτο και πεντανόστιμο νηστίσιμο τσουρέκι ή όπως το αναζητάτε οι περισσότεροι , το τέλειο Vegan Τσουρέκι. Ένα πασχαλινό τσουρέκι γεμάτο ίνες και νοστιμιά, όπως ακριβώς πρέπει να είναι κάθε συνταγή για τσουρέκι!
150γρ. φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 ¼κ.γ. κακουλέ, τριμμένο
2κ.γ. μαχλέπι, τριμμένο
1κ.γ. ξύσμα πορτοκάλι, ακέρωτο
1κ.γ. ξύσμα λεμόνι, ακέρωτο
¾κ.γ. αλάτι
Για την επάλειψη
40γρ. σιρόπι σφενδάμου
Αμύγδαλο φιλέ, προαιρετικά
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε τη μαγιά και 100 γρ. από το νερό, ανακατεύουμε πολύ καλά να διαλυθεί εντελώς.
Προσθέτουμε 1 κ.σ. από τη ζάχαρη και 1 κ.σ. αλεύρι, ανακατεύουμε ελαφρά και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’.
Σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τον χυμό, το υπόλοιπο νερό, τη ζάχαρη, το φυτικό βούτυρο, το ελαιόλαδο, το αλάτι και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά εωσότου να λιώσει η ζάχαρη.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τα ξύσματα, το μείγμα της μαγιάς και αλεύρι σε 3 δόσεις, κατόπιν με το χέρι μας ή με το γάντζο ζυμώνουμε για 10’.
Σκεπάζουμε το μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 45’.
Βάζουμε τη ζύμη στον πάγκο, τη ζυμώνουμε για 1-2’ και κατόπιν την χωρίζουμε σε 12 κομμάτια και κάνουμε 4 τσουρέκια πλεξούδες ή όποιο σχήμα επιθυμούμε.
Τα ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί που έχουμε στρώσει σε δίσκο ψησίματος, τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 20’.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180℃.
Αλείφουμε τα τσουρέκια με το σιρόπι σφενδάμου και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε στους 180℃ για 35’-40’ στη λειτουργία του αερόθερμου, στο χαμηλότερο ράφι.
Αφήνουμε τα τσουρέκια να κρυώσουν σε σχάρα και τα τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων ώστε να παραμείνουν τρυφερά για μέρες!