Go Back
Email Link
Print
Recipe Image
Notes
Smaller
Normal
Larger
Εύκολη ντοματόπιτα με φέτα, ανθότυρο και βασιλικό
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Εύκολη ντοματόπιτα με φέτα, ανθότυρο και βασιλικό ή απλά η πιο νόστιμη ντοματόπιτα σαν galette που δεν θα "χορταίνεις" να ψήνεις αυτό το καλοκαίρι!
PIN RECIPE
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
1
hour
hr
35
minutes
mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
Πίτες
ΜΕΡΙΔΕΣ
8
ΥΛΙΚΑ
Για την τριφτή ζύμη βουτύρου
360
γρ.
αλεύρι μαλακό ή για όλες τις χρήσεις + 1 για το άνοιγμα της ζύμη
250
γρ.
παγωμένο βούτυρο
,
κομμένο σε κυβάκια
1
κρόκο αυγού
50
γρ.
παγωμένο νερό
Αλάτι
,
κατά βούληση
Για τη γέμιση
250
γρ.
φέτα
,
τρίμματα
150
γρ.
φρέσκο ανθότυρο
2
κ.σ.
γιαούρτι
4
σφιχτές ντομάτες
,
κομμένες σε χοντρές φέτες
2
κ.σ.
βασιλικό
,
ψιλοκομμένο
1
κ.γ.
θυμάρι
1
κ.γ.
μπούκοβο
,
προαιρετικά
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
1
ασπράδι αυγού
Σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών της επιλογής μας
Για το σερβίρισμα
2
κ.σ.
ελαιόλαδο
Φρέσκα φύλλα βασιλικού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε τις φέτες της ντομάτας σε σχάρα, τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε.
Η τριφτή ζύμη βουτύρου
Στο πολυμηχάνημα χρησιμοποιούμε τις λεπίδες και βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο.
Αλέθουμε μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Εναλλακτικά κάνουμε τη διαδικασία τρίβοντας το αλεύρι και το βούτυρο με τα δάχτυλά μας.
Μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ, προσθέτουμε αλάτι και ανακατεύουμε, συνεχίζουμε με τον κρόκο και το νερό.
Ζυμώνουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά σε μια σφιχτή ζύμη.
Δημιουργούμε μια μπάλα και τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Η γέμιση
Σε ένα μπολ βάζουμε τη φέτα προσθέτουμε το γιαούρτι, τον βασιλικό, το θυμάρι, το μπούκοβο, το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά.
Σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλίζουμε 1 κ.σ. αλεύρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ισόποσα κομμάτια.
Η ντοματόπιτα
Ετοιμάζουμε τις τάρτες από την αρχή σε αντικολλητικό χαρτί όπου και θα τις ψήσουμε δύο-δύο.
Με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε τα ζυμάρια σε βάσεις δίνοντας στρογγυλό σχήμα, 22 εκ. το καθένα.
Σε κάθε βάση μοιράζουμε και απλώνουμε τη γέμιση φέτας στο κέντρο αφήνοντας 3 εκ. κενό προς τις άκρες, προσθέτουμε φέτες ντομάτας.
Ανασηκώνουμε τη ζύμη στις άκρες και κλείνουμε κυκλικά προς το κέντρο.
Αλείφουμε τις με το ασπράδι αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μείγμα μυρωδικών.
Φουρνίζουμε τις ντοματόπιτες στο χαμηλότερο ράφι, στη λειτουργία των αντιστάσεων για 35’-40'περίπου.
Σερβίρουμε της ντοματόπιτες με λίγο ελαιόλαδο και φρέσκα φύλλα βασιλικού.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τις ντοματόπιτες και να τις διατηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι το ψήσιμο
Αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε τη ζύμη, χρησιμοποιούμε φύλλα χωριάτικα ή μια καλής ποιότητας σφολιάτα
Εκτός από ντομάτες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και ντοματίνια, κομμένα στη μέση