Go Back
Email Link
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Εύκολο λαδόψωμο φόρμας με μυρωδικά
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Είτε είναι γιορτή, είτε μια καθημερινή ημέρα το ψωμί πρωταγωνιστεί σε κάθε περίσταση και η συνταγή για εύκολο λαδόψωμο φόρμας με μυρωδικά είναι το ιδανικότερο!
PIN RECIPE
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
2
hours
hrs
45
minutes
mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
Ψωμί
ΜΕΡΙΔΕΣ
8
ΥΛΙΚΑ
300
γρ.
αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300
γρ.
αλεύρι κίτρινο
15
γρ.
νωπή ή ξηρή μαγιά
350
γρ.
νερό
,
χλιαρό
1
κ.γ.
μέλι
120
γρ.
ελαιόλαδο και επιπλέον 2 κ.σ. για το ψήσιμο
2-3
κ.σ.
φρέσκα μυρωδικά
,
πολύ ψιλοκομμένα
1¼
κ.γ
αλάτι
1
κ.γ.
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε σε ένα μπολάκι πολύ καλά την μαγιά στην μισή ποσότητα του νερού, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ευρύχωρο μπολ τα δύο άλευρα , κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε μέσα την διαλυμένη μαγιά.
Αφήνουμε για 15’ στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μάγια.
Προσθέτουμε τα μυρωδικά στο ελαιόλαδο και το αλάτι στο υπόλοιπο νερό.
Προσθέτουμε το 1/3 από το ελαιόλαδο, ξεκινάμε να ζυμώνουμε, προσθέτουμε το πιπέρι και το υπόλοιπο νερό σε 2 δόσεις.
Σταδιακά προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί από τη ζύμη, για περίπου 8’.
Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη τροφίμων και το αφήνουμε να διπλασιαστεί για 40’.
Λαδώνουμε με 2 κ.σ. ελαιόλαδο μια μεγάλη ή 2 μικρότερες μακρόστενες φόρμες για κέικ ή ψωμί.
Κατόπιν ζυμώνουμε ελαφρά και χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 55 γρ.
Πλάθουμε το κάθε ζυμαράκι σε μικρό φραντζολάκι και στοιβάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο μέχρι να γεμίσει η φόρμα, δημιουργώντας έτσι μια φραντζόλα ψωμί.
Αφήνουμε για 30’ να διπλασιαστεί το ψωμί και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο ελαιόλαδο.
Ψήνουμε το ψωμί στις αντιστάσεις για περίπου 45’-50'.
Ξεφορμάρουμε και αφήνουμε το ψωμί σε σχάρα μέχρι να κρυώσει.