Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος για 30' και χτυπάμε στο μίξερ για 3-4 λεπτά να αφρατέψει χρησιμοποιώντας το φτερό.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το αλάτι και 1 κουταλάκι ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Προσθέτουμε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά, θα χρησιμοποιήσουμε 3 αυγά και 1 κρόκο.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα μαζί με 1 φλούδα από το πορτοκάλι και το λεμόνι. Το αφήνουμε να ζεσταθεί ελαφρά και προσθέτουμε τις κάψουλες βανιλλίνης, την σόδα και το baking powder, ανακατεύουμε καλά.
Συνεχίζουμε στον κάδο του μίξερ, προσθέτοντας 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι και το γάλα, σταδιακά ενσωματώνουμε το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε μια αφράτη ζύμη.
Σταματάμε το χτύπημα και αφήνουμε την ζύμη 10' στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170℃ και καλύπτουμε ένα μεγάλο δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε κουλουράκια στο σχήμα που θέλουμε, για κουλουράκια με μέτριο μέγεθος η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος περίπου 25 γρ.
Χτυπάμε τον κρόκο με 1 κουταλιά της σούπας νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη, με ένα πινέλο αλείφουμε τα κουλουράκια και τα ψήνουμε περίπου για 20' στους 170℃.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Προτιμάμε τ’ αυγά να είναι ολόφρεσκα ή βιολογικά
Αντί για σόδα μπορούμε να προσθέσουμε αμμωνία περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού
Δεν ψήνουμε για περισσότερη ώρα τα κουλουράκια από την συνιστώμενη γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά όταν κρυώσουν
Μπορούμε να αρωματίσουμε και με φυσική βανίλια ή άλλα αρωματικά όπως μαχλέπι, μοσχοκάρυδο ή ό,τι άλλο μας αρέσει όπως κονιάκ και λικέρ
Μπορούμε να πασπαλίσουμε τα κουλουράκια με καστανή ζάχαρη ή σουσάμι
Κάθε φορά που φουρνίζουμε τα επόμενα κουλουράκια κατεβάζουμε ελαφρά την θερμοκρασία του φούρνου ή τα ελέγχουμε τακτικά να μην αρπάξουν.