250γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
260γρ. γρ. ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη, +1 κ.σ. για την αμμωνία
3αυγά και 2 κρόκους
60γρ. γάλα, χλιαρό
30γρ.κονιάκ
1ακέρωτοπορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
1κ.γ. ξύσμα λεμονιού
2κ.γ. baking powder
1 κοφτό κ.γ.αμμωνία
¼κ.γ. αλάτι
3κάψουλες βανιλλίνη ή 1 κ.σ. εκχύλισμα βανίλιας
1κ.γ.μαστίχα τριμμένη, προαιρετικά
Για την επάλειψη
2ασπράδια
1κ.σ. ζάχαρη
1-2κ.σ. γάλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το baking powder.
Στο μίξερ με το φτερό αφρατεύουμε το βούτυρο πολύ καλά μίξερ για 5’.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, τις βανίλιες, το αλάτι, το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι.
Προσθέτουμε στο μείγμα ένα-ένα τα αυγά και τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα για 3’ ακόμη.
Προσθέτουμε στο μείγμα 3 κ.σ. από το αλεύρι, το γάλα, το κονιάκ, την μαστίχα, αναδεύουμε για 1’ και σταματάμε το χτύπημα.
Διαλύουμε την 1 κ.σ. ζάχαρη και την αμμωνία στον χυμό του πορτοκαλιού, ανακατεύουμε και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ξεκινάμε να ανακατεύουμε με το χέρι ενσωματώνοντας στο μείγμα τα 800 γρ. από το αλεύρι ή όσο ακόμη χρειάζεται.Η ζύμη θα πρέπει να είναι σφιχτή, γυαλιστερή και αφράτη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα του μπολ.
Αφήνουμε την ζύμη 10' στο ψυγείο σκεπασμένη με μεμβράνη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175℃ και καλύπτουμε ένα μεγάλο δίσκο ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί.
Πλάθουμε κουλουράκια σε σχήμα πλεξούδας ή στο σχήμα που θέλουμε, για κουλουράκια με μέτριο μέγεθος η ζύμη θα πρέπει να έχει βάρος περίπου 25 γρ.
Ανακατεύουμε πολύ καλά σε μπολ τα υλικά της επάλειψης, αλείφουμε τα κουλουράκια με ένα πινέλο, τα φουρνίζουμε και ψήνουμε περίπου για 22'-25' στους 170℃ τα κουλουράκια,
Ακουμπάμε τα ζεστά κουλούρια σε σχάρα να κρυώσουν εντλώς και κατόπιν τα αποθηκεύουμε σε βάζο ή κουτί που κλείνει ερμητικά.