Go Back
Email Link
Print
Recipe Image
Notes
Smaller
Normal
Larger
Περσική μελιτζανοσαλάτα με κουρκουμά και γιαούρτι (Kashke Bademjan)
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Αν αγαπάς τις μελιτζάνες πρέπει να δοκιμάσεις οπωσδηποτε την ξεχωριστή περσική μελιτζανοσαλάτα με κουρκουμά, σαφράν και γιαούρτι γνωστή ως Kashke Bademjan!
PIN RECIPE
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
30
minutes
mins
40
minutes
mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
Ορεκτικό, Σαλάτα
ΜΕΡΙΔΕΣ
6
ΥΛΙΚΑ
5
μέτριες
μελιτζάνες
,
φλάσκες ή τσακώνικες
2
μεγάλα
λευκά κρεμμύδια
,
κομμένα σε φέτες
2
σκελίδες
σκόρδο
,
κομμένες σε λεπτές φέτες
¾
κ.γ.
κουρκουμά
¾
κ.γ.
δυόσμο
,
αποξηραμένο
5
στίγματα
κρόκο Κοζάνης
150
γρ.
γιαούρτι στραγγιστό ή kashk
,
σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
60
γρ.
ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
,
κατά βούληση
Για το σερβίρισμα
2
κ.σ. καρύδια
,
ψιλοκομμένα
2
κ.σ.
γιαούρτι στραγγιστό ή kashk
Καραμελωμένα κρεμμύδια
Φρέσκο δυόσμο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Με ένα πιρούνι τρυπάμε ολόγυρα τις μελιτζάνες τις ψήνουμε ολόκληρες στο γκριλ ή στον φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.
Αμέσως τοποθετούμε σε τρυπητό, μόλις κρυώσουν ελαφρά τις ξεφλουδίζουμε και τις ψιλοκόβουμε.
Βάζουμε τα στίγματα από τον κρόκο Κοζάνης σε 100 γρ. νερό και αφήνουμε στην άκρη.
Σε αντικολλητική κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια αλατίζοντάς τα ελαφρά.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια-χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να καραμελώσουν.
Βγάζουμε 3 κ.σ. από τα κρεμμύδια και τα κρατάμε για το σερβίρισμα.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ψιλοκομμένες μελιτζάνες, τον δυόσμο τον κουρκουμά το υπόλοιπο ελαιόλαδο αλάτι και πιπέρι.
Σοτάρουμε για 5’ προσθέτουμε το νερό με το σαφράν και μαγειρεύουμε μέχρι να στεγνώσει οι μελιτζανοσαλάτα.
Αφήνουμε να έρθει η μελιτζανοσαλάτα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και προσθέτουμε το γιαούρτι ανακατεύουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο.
Σερβίρουμε τη δροσερή μελιτζανοσαλάτα με τα καραμελωμένα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα καρύδια, φρέσκο δυόσμο και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Τη συνταγή για το σπιτικό kashk θα την βρεις αναλυτικά μέσα στο post
Στην μελιτζανοσαλάτα ταιριάζουν εξαιρετικά οι σταφίδες και το μπούκοβο