Σπιτικά ζυμαρικά πιλμένι με κιμά και μανιτάρια (2 εκδοχές)
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Πιλμένι ή πελμένι (pelmeni) ή και ρώσικα γεμιστά ζυμαρικά, ακραία νόστιμα και σχετικά εύκολα, μαζί, παρακάτω, θα δούμε πώς ακριβώς τα σπιτικά πιλμένι και μαζί δύο γεμίσεις μια με κιμά και μία με μανιτάρια!
200γρ. στραγγιστό γιαούρτι, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1½κ.σ. αλεύρι
1κ.σ. κ.σ. βούτυρο
1κ.σ. κ.σ. μουστάρδα, απαλή
1κ.γ.τοματοπελτέ
250γρ.ζωμό μανιταριών
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για το σερβίρισμα
Αγγουράκια τουρσί
Άνηθο, ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η ζύμη για τα πιλμένι
Στον κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τα αυγά, χτυπημένα ελαφρώς, το νερό και ζυμώνουμε πολύ καλά με τον γάντζο, για περίπου 10', σε χαμηλή ταχύτητα.
Ενναλακτικά ζυμώνουμε τη ζύμη στο χέρι.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον νερό μέχρι να πάρουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια και στα τοιχώματα του μπολ.
Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε να ξεκουραστεί το πολύ για 30’ στον πάγκο.
Η γέμιση με μανιτάρια
Στον πολυκόφτη ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια σε κιμάς.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο προσθέτουμε τα μανιτάρια και σοτάρουμε μέχρι να στεγνώσουν.
Κατόπιν ψιλοκόβουμε και το κρεμμύδι. το προσθέτουμε στο τηγάνι μαζί με την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 5’.
Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Η γέμιση με κιμά
Βάζουμε όλα τα υλικά για την γέμιση με κιμά σε ένα μπολ και ζυμώνουμε για λίγα λεπτά.
Η σάλτσα
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, 2 κ.σ. από τη γέμιση μανιταριών που ετοιμάσαμε και σοτάρουμε για 2’.
Προσθέτουμε το αλεύρι πασπαλιστά και ανακατεύουμε για 1’, προσθέτουμε τη μουστάρδα, τον τοματοπελτέ, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και τον ζωμό.
Μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα ελαφρώς και προσθέτουμε το γιαούρτι, ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να πάρει μια βράση και αποσύρουμε.
Κρατάμε τη σάλτσα ζεστή μέχρι το σερβίρισμα.
Το βράσιμο και το σερβίρισμα
Πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι ακουμπάμε επάνω τη ζύμη και την χωρίζουμε σε 2 ισόποσα κομμάτια.
Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε φύλλο πάχους το περισσότερο έως 0,8 εκ. πασπαλίζουμε με αλεύρι για να μην κολλήσει.
Με ένα κουπ πατ με διάμετρο 6-8 εκ. κόβουμε στρογγυλούς δίσκους ζύμης.
Γεμίζουμε κάθε κομμάτι με 1 κ.γ. από τη γέμιση, το βρέχουμε ελαφρά στη μια άκρη και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο πατώντας πολύ καλά τις άκρες, τις οποίες ενώνουμε μεταξύ τους δημιουργώντας ένα τορτελίνι.
Ακουμπάμε το κάθε πιλμένι που ετοιμάζουμε επάνω σε ταψί που έχουμε πασπαλίσει με αλεύρι.
Βράζουμε τα πιλμένι, σε αλατισμένο νερό, σε νερό μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια και τα βγάζουμε από την κατσαρόλα με τρυπητή κουτάλα.
Σερβίρουμε τα πιλμένι σε κάθε πιάτο με τη σάλτσα τους και λίγο άνηθο ψιλοκομμένο, συνοδεύουμε με αγγουράκι τουρσί.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Αν θέλουμε να κάνουμε περισσότερες μερίδες υπολογίζουμε, προσαρμόζουμε και προσθέτουμε στην συνταγή 100 γρ. αλεύρι επιπλέον για κάθε άτομο συν τα αντίστοιχα υλικά σε νερό, αλάτι και αυγό
Αν θέλουμε να φτιάξουμε την σάλτσα -αλλά έχουμε γεμίσει τα πιλμένι με κιμά- χρησιμοποιούμε 100 γρ. αλεσμένα μανιτάρια
Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πιλμένι και να τα αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη