Go Back
Email Link
Print
Recipe Image
Smaller
Normal
Larger
Στριφτό ελιόψωμο με καρύδια και λιαστή ντομάτα
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Aφράτο, αρωματικό, γεμάτο ελληνικό χαρακτήρα, μια ξεχωριστή συνταγή για ελιόψωμο με καρύδια και λιαστή ντομάτα όπως δεν το έχεις ξαναδοκιμάσει!
PIN RECIPE
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
1
hour
hr
35
minutes
mins
40
minutes
mins
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
Ψωμί
ΜΕΡΙΔΕΣ
6
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
350
γρ.
αλεύρι για τσουρέκι ή δυνατό
15
γρ.
νωπή μαγιά
1
κ.γ.
baking powder
80
γρ.
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ
,
150
γρ.
νερό
,
χλιαρό
50
γρ.
χυμός πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
4-5
κ.σ.
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ
1
κ.σ.
καστανή ζάχαρη
1
κ.γ.
αλάτι
Για τη γέμιση
200
γρ.
ανάμεικτες ελιές GAEA
,
χωρίς κουκούτσι, με λεμόνι και βασιλικό
50
γρ.
καρύδια σπασμένα
50
γρ.
γραβιέρα
,
τριμμένη
4
λιαστές ντομάτες GAEA
3
κ.σ.
Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
GAEA ΕΠΙΛΟΓΗ
,
1
κ.γ.
φρέσκο θυμάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή μπούκοβο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η ζύμη
Διαλύουμε τη μαγιά στα 50 γρ. νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και 1 κ.σ. αλεύρι.
Αφήνουμε 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το μείγμα μαγιάς, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε 8-10’.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει η ζύμη σε ζεστό σημείο για 45’.
Η γέμιση
Στο πολυμηχάνημα ψιλοκόβουμε τις ελιές και τις λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης.
Το ελιόψωμο
Ανοίγουμε τη ζύμη σε παραλληλόγραμμο 40x30 εκ. και απλώνουμε τη γέμιση, αφήνοντας 1-2 εκ. περιθώριο ολόγυρα.
Κλείνουμε τη ζύμη σε ρολό, κόβουμε κάθετα στη μέση και στρίβουμε τα κομμάτια σαν πλεξούδα.
Βάζουμε το ελιόψωμο σε λαδωμένη φόρμα αφήνουμε 25’ να ξαναφουσκώσει.
Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40’.
Σερβίρουμε το ελιόψωμο ζεστό ή αφού κρυώσει.