Χριστουγεννιάτικα μπριός με κρέμα αμυγδάλου, κάρδαμο και γλάσο από σμέουρα
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Η ομορφότερη όλου του χρόνου εποχή, αυτή που όλοι περιμένουμε να φτιάξουμε τις πιο ωραίες χριστουγεννιάτικες συνταγές που αποθηκεύσαμε και αυτά τα εύκολα μπριός με κρέμα αμυγδάλου, κάρδαμο και γλάσο από σμέουρα, θα είναι μια από αυτές!
100γρ. αλεύρι αμυγδάλου ή ψιλοτριμμένη αμυγδαλόψιχα
115γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
2αυγά, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
120γρ. ζάχαρη
1½κ.γ. κόρν φλάουρ
½κ.γ. εκχύλισμα αμυγδάλου ή βανίλιας
Για το γλάσο από σμέουρα
250γρ. ζάχαρη άχνη
100γρ. γρ. φρέσκα σμέουρα
Χυμό από μισό λεμόνι
1 ½κ.σ. βούτυρο
½κ.γ. κόρν φλάουρ
4-5κ.σ. κ.σ. νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η κρέμα αμυγδάλου
Στον μικρό κάδο της κουζινομηχανή Titanium chef Baker της Kenwood, χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη, προσθέτουμε το αλεύρι αμυγδάλου, τα αυγά, το κόρν φλάουρ και το εκχύλισμα αμυγδάλου με τον αναδευτήρα flexi.
Ανακατεύουμε για 2’ και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
Τα εύκολα μπριός
Βάζουμε το γάλα με το βούτυρο και τα σποράκια του κάρδαμου να ζεσταθούν.
Μόλις λιώσει το βούτυρο αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία και αφαιρούμε τα σποράκια.
Στον μεγάλο κάδο της κουζινομηχανής βάζουμε το αλεύρι, την ζάχαρη και την μαγιά, προσθέτουμε το γάλα και αφήνουμε 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε τα αυγά, το αλάτι, προσαρμόζουμε τον γάντζο ζύμης και ζυμώνουμε για 5’.
Με τον πλάστη, ανοίγουμε τη ζύμη σε ορθογώνιο σχήμα 45x30 εκ. περίπου.
Απλώνουμε την κρέμα αμυγδάλου σε όλη την επιφάνεια και διπλώνουμε.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για 30’.
Κόβουμε την ζύμη με ροδέλα κάθετες 6-7 κάθετες λωρίδες.
Στρίβουμε 2-3 φορές την κάθε λωρίδα και τυλίγουμε σε στρογγυλό σχήμα.
Τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 30’, κατόπιν αλείφουμε με το ασπράδι και πασπαλίζουμε με το φιλέ αμυγδάλου.
Ψήνουμε στους 180ο C για 25’ περίπου.
Το γλάσο από σμέουρα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα σμέουρα, το χυμό λεμονιού και το κόρν φλάουρ, προσθέτουμε το νερό και μόλις δέσει το μείγμα αποσύρουμε.
Προσαρμόζουμε τον αναδευτήρα flexi και χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη, προσθέτουμε το μείγμα με τα σμέουρα και ανακατεύουμε για 1’ να λιώσουν τα σμέουρα.
Περιχύνουμε τα ζεστά μπριός με το γλάσο και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Σημειώσεις για την συνταγή:
Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επίσης, εκτός από αμύγδαλο καρυδόψιχα, φουντουκόψιχα ή ψίχα από φιστίκια Αιγίνης
Αν θέλουμε μπορούμε να πλέξουμε τις λωρίδες ζύμης δημιουργώντας ένα μεγάλο μπριός και να φτιάξουμε μια babka