Μια χορτόπιτα είναι πάντα ευπρόσδεκτη, η εποχή μας προσφέρει ακόμη τα βλίτα που σε συνδυασμό με μπόλικα φρέσκα κρεμμυδάκια, τη φέτα και το τραγανό σπιτικό φύλλο με μαγιά μπορούμε να φτιάξουμε τη λαχταριστή βλιτόπιτα.
Σε ένα μπολ βάζουμε τα άλευρα κάνουμε μια λακκούβα, προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό και αφήνουμε στην άκρη 10’.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά για το φύλλο ζυμώνουμε για 6-8’.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και αφήνουμε σε δροσερό σημείο μέχρι να ανοίξουμε τα φύλλα.
Η γέμιση
Σε άφθονο νερό ζεματάμε τα βλίτα για 10’ περίπου και μόλις μαλακώσουν τα στραγγίζουμε καλά.
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα κρεμμύδια, προσθέτουμε τα βλίτα, αλάτι και μπόλικο πιπέρι.
Μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά ώστε να εξατμιστούν όλα τα υγρά, αποσύρουμε και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο, την ντομάτα, το αυγό, τη φέτα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
Η χορτόπιτα
Λαδώνουμε ένα ταψί 32 εκ. περίπου, στρώνουμε 2 φύλλα, τα οποία ραντίζουμε κάθε φορά με ελαιόλαδο, κάνουμε στρώσεις με γέμιση και 2 φύλλα.
Κλείνουμε τη χορτόπιτα με 2 φύλλα, γυρίζουμε τις άκρες σχηματίζοντας κόθρο, λαδώνουμε, χαράζουμε με ένα μαχαίρι κομμάτια και αλείφουμε με το ασπράδι.
Ψήνουμε την πίτα σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο, στο χαμηλότερο ράφι στους 200ο C για 75’-80’.
Σερβίρουμε τη χορτόπιτα ζεστή ή κρύα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Δεν αφήνουμε περισσότερο τη ζύμη σε ζεστό σημείο, ιδανικά αν θέλουμε να προετοιμάσουμε το φύλλο το αποθηκεύουμε στο ψυγείο και το βγάζουμε εκτός 40-45' πριν το χρησιμοποιήσουμε- Μπορούμε να φτιάξουμε τη συνταγή για χορτόπιτα και με άλλα χόρτα, όποια διαθέτει η εποχή, εμπλουτίζουμε, αν χρειαστεί, με τα μυρωδικά που ταιριάζουν όπως δυόσμο, άνηθο, κτλ.- Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές για πίτες