Galette με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μους τυριού
Τι δεν πρέπει να λείπει αυτά τα Χριστούγεννα από το γιορτινό σου τραπέζι; Η υπέροχη βουτυράτη τάρτα - galette με μανιτάρια, καραμελωμένα κρεμμύδια και μους τυριού!
Με το χτυπητήρι αφρατεύουμε την κρέμα γάλακτος και προσθέτουμε το τυρί κρέμα.
Συνεχίζουμε για 1’, προσθέσουμε αλάτι και τοποθετούμε τη μους στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσουμε.
Η ζύμη
Στον κάδο της κουζινομηχανής ζυγίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το εστραγκόν.
Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο, τοποθετούμε τον αναδευτήρα Κ και ανακατεύουμε για 5’ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
Προσθέτουμε τον κρόκο, 50 ml. νερό παγωμένο και ανακατεύουμε για 1’.
Σκεπάζουμε και τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 15’.
Τα μανιτάρια
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα μανιτάρια, το σκόρδο, αλάτι και πιπέρι.
Σοτάρουμε τα μανιτάρια για 10’ σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε το θυμάρι, τη σάλτσα Worcestershire μαγειρεύουμε για 1’ ακόμη και αποσύρουμε.
Τα καραμελωμένα κρεμμύδια
Σε ένα τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και αλατίζουμε.
Καραμελώνουμε τα κρεμμύδια για 25’ σε χαμηλή φωτιά, προσθέτουμε πιπέρι, το θυμάρι, τη βαλσαμική κρέμα και το ροζ πιπέρι.
Ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Η τάρτα
Ανοίγουμε 2 αντικολλητικά χαρτιά και μέσα βάζουμε τη ζύμη την οποία ανοίγουμε με πλάστη 2 εκ. πάχος και 26εκ. διάμετρο.
Προσθέτουμε 5 κ.σ. από τη γραβιέρα και 3 κ.σ. παρμεζάνα, τα μισά καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια ξανά τυριά και τέλος τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
Αλείφουμε με ασπράδι, πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ψήνουμε για 40’ στους 190ο C.
Αφήνουμε την τάρτα να σταθεί 10’ και σερβίρουμε με μους και αν θέλουμε φύλλα φασκόμηλου, ροζ πιπέρι .
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Εδώ μπορείτε να δείτε όλες τις galette και να πάρετε περισσότερες ιδέες- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τυριά όπως taleggio, gorgonzola ή μπλε τυρί αντίστοιχα τα οποία όμως θα προσθέσουμε μόλις βγάλουμε την ταρτα ζεστή από τον φούρνο