Σαΐτια από την Λακωνία, χορτόπιτες με μάραθο και πράσο
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Μοναδική απλότητα και μεγαλείο νοστιμιάς, τα σαΐτια ή τσαΐτια από τη Μονεμβασιά - Λακωνία είναι οι πιο υγιεινές και εύκολες χορτόπιτες, δοκίμασε τη γέμιση με πράσο και μάραθο, που είναι της εποχής, θα με θυμηθείς!
1κ.γ.φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, ή σύμφωνα με τις προτιμήσεις μας
Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
3-4κ.σ. αλεύρι , για το άνοιγμα των φύλλων
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η ζύμη
Σε μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, ζυμώνουμε για 5’ μέχρι να έχουμε μια σφιχτή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε, με μεμβράνη τροφίμων, και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Η γέμιση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε, σε χαμηλή φωτιά, τα πράσα για 10' προσθέτοντας αλάτι, συνεχίζουμε ανακατεύοντας τακτικά.
Αποσύρουμε και προσθέτουμε τον μάραθο και το πιπέρι.
Τα φύλλα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 κομμάτια ίδιου βάρους και πασπαλίζουμε τον πάγκο μας με αλεύρι.
Ανοίγουμε, με τη βοήθεια του πλάστη, το κάθε ζυμάρι σε πάχος όπως το σπιτικό χωριάτικο φύλλο σε μακρόστενο-ορθογώνιο σχήμα.
Απλώνουμε στα 6 από τα φύλλα την γέμιση και κλείνουμε με τα υπόλοιπα 6 φύλλα πιέζοντας πολύ καλά ώστε να μη μας ανοίξουν.
Ψήνουμε σε μαντεμένιο ή αντικολλητικό καυτό τηγάνι, σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και από τις δύο πλευρές.
Όταν τα σαΐτια αποκτήσουν χρώμα, δείχνουν "στεγνά" και ψημένα είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε σαΐτια ζεστά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος σκέτα, με τριμμένη μυζήθρα ή με γιαούρτι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Μπορούμε στη γέμιση να προσθέσουμε τυριά και επιπλέον ανοιξιάτικα ψιλοκομμένα χόρτα - Συμφωνα με την εποχή προσαρμόζουμε τη γέμιση επιλέγοντας τα κατάλληλα χόρτα - Εδώ μπορείτε να δείτε συνταγές και για άλλες υπέροχες πίτες και πιτάκια