Ξεπλένουμε καλά το ρύζι και το αφήνουμε σε μπολ με νερό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ανακατεύουμε όλα τα μπαχαρικά σε μπολάκι.
Σε φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, σκόρδα, το τζίντζερ για 3’ και προσθέτουμε όλα τα λαχανικά συνεχίζοντας το σοτάρισμα για 8-10’.
Προσθέτουμε το γιαούρτι καρύδας, τον πελτέ, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, τις τριμμένες ντομάτες, αλάτι, πιπέρι και τον ζωμό λαχανικών.
Μαγειρεύουμε για 20’, σε μέτρια χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Στραγγίζουμε το ρύζι και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Τέλος προσθέτουμε το ζεστό νερό και μαγειρεύουμε το ρύζι μέχρι να «στεγνώσει» χωρίς να το ανακατέψουμε περισσότερες από 2-3 φορές.
Μόλις αποσύρουμε προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τα κρεμμυδάκια και τα αμύγδαλα.
Σερβίρουμε μπιργιάνι με μπούκοβο, γιαούρτι, βασιλικό και μοσχολέμονο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Χρησιμοποιούμε όποια λαχανικά εποχής θέλουμε- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μπαχαρικά προσθέτουμε 1 κ.γ. κάρυ, ή έτοιμο μείγμα μπαχαρικών biryani masala και κρατάμε κανέλα, κύμινο, κουρκουμά και τσίλι στις ίδιες ποσότητες- Εδώ μπορείς να δεις και άλλες συνταγές από την ινδική κουζίνα