Ζεματάμε τη συκωταριά και τα εντεράκια για 10' σε άφθονο καυτό νερό, στο οποίο προσθέτουμε μισό κομμένο λεμόνι.
Βγάζουμε τη συκωταριά και τα εντεράκια από την κατσαρόλα, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβουμε.
Σε ευρύχωρη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, σοτάρουμε τη συκωταριά για 5' σε μέτρια φωτιά και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τα σκορδάκια και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για 3' ακόμη.
Προσθέτουμε τον άνηθο, τον μαϊντανό, τη ρίγανη ή το δυόσμο, το μπούκοβο και συμπληρώνουμε με περίπου με 500 γρ. ζεστό νερό ή το ζωμό από τα εντόσθια, αν το προτιμάμε.
Μαγειρεύουμε για 15' και προσθέτουμε το ρύζι και συμπληρώνουμε με 1000 ακόμη γρ. ζεστό νερό, περίπου.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20' ακόμη και αποσύρουμε, αφήνοντας για 20' να πέσει η θερμοκρασία της σούπας.
Το αυγολέμονο
Χτυπάμε τα αυγά σε ελαφριά μαρέγκα, προσθέτουμε τους κρόκους, το χυμό από τα λεμόνια και σε ροή προσθέτουμε 1 φλυτζάνι ζεστό ζουμί από τη σούπα.
Περιχύνουμε τη σούπα ανακινώντας την κατσαρόλα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Σερβίρουμε στα πιάτα τη μαγειρίτσα, εμπλουτίζουμε με μπούκοβο, λεμόνι και λίγο άνηθο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Στην μαγειρίτσα σούπα μπορείτε να προσθέσετε το κεφάλι από το αρνί, γλυκαδάκια και κοιλίτσες ψιλοκομμένα και σωστά προετοιμασμένα
Εμπλουτίστε να θέλετε με 200 γρ. μαρούλια, σπανάκι ή σέσκουλα ψιλοκομμένα