Ακόμη έχω στο μυαλό μου την γεύση αυτής της εξαιρετικής galette με γλυκοπατάτες με μετσοβόνε και φασκόμηλο, και όσο "παρωχημένος" και αν φαίνεται ο συνδυασμός, τον λατρεύω.
Τοποθετούμε το σκόρδο, το τσίλι και ολόκληρες τις γλυκοπατάτες, με τη φλούδα, όλα μαζί τυλιγμένα σε βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και κατόπιν σε αλουμινόχαρτο ή σε στενό πυρίμαχο σκεύος με καπάκι.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους το φούρνο στους 175ο C.
όσο ψήνονται οι γλυκοπατάτες τοποθετούμε σε μικρό κατσαρολάκι το βούτυρο με το φασκόμηλο, σε χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε για 10' και αποσύρουμε.
Αμέσως ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και το σκόρδο, τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με το τσίλι και τα πατάμε με ένα πιρούνι ώστε να αποκτήσουν υφή πουρέ.
Προσθέτουμε το βούτυρο του φασκόμηλου, περνώντας το από σίτα, τα ⅔ από το μετσοβόνε, αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
Η ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το φουντούκι.
Προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο και το τρίβουμε με τα δάχτυλά μας αναμειγνύοντάς το με το αλεύρι.
Όταν το μείγμα αποκτήσει μια ψιχουλιαστή υφή κάνουμε ένα άνοιγμα στο κέντρο, προσθέτουμε τον κρόκο, το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε για λίγο.
Δεν χρειάζεται η ζύμη να είναι τέλεια σε υφή, θέλουμε ίσα-ίσα να ενωθούν τα υλικά και να μην κολλάει.
Κάνουμε τη ζύμη μια μπάλα, τυλίγουμε με μεμβράνη τροφίμων και και τοποθετούμε τη ζύμη στο ψυγείο για 15’.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175ο C.
Ανοίγουμε 2 αντικολλητικά χαρτιά και μέσα βάζουμε τη ζύμη την οποία ανοίγουμε με πλάστη 2 εκ. πάχος και 26εκ. διάμετρο, περίπου.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί, στο κέντρο προσθέτουμε τη γέμιση και την απλώνουμε μ’ ένα κουτάλι αφήνοντας περίπου 2-3 εκ. από τις άκρες.
Κλείνουμε την galette ανασηκώνοντας τις άκρες προς το κέντρο και αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού, πασπαλίζουμε με την ζάχαρη.
Ψήνουμε για 40’ στους 190℃, αφήνουμε την τάρτα να σταθεί 10’ και σερβίρουμε με ελάχιστο μέλι και ανθό αλατιού.
Η galette με γλυκοπατάτες τρώγεται ζεστή ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος το ίδιο ευχάριστα!
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Η galette μπορεί να αρωματιστείς με μπαχαρικά και μυρωδικά της επιλογής μας, εστραγκόν, λευκό πιπέρι, μοσχοκάρυδο ταιριάξει τέλεια
Αν δεν προτιμάμε ή δεν έχουμε μετσοβόνε χρησιμοποιούμε οποιοδήποτε κίτρινο πικάντικο ή όχι τυρί