Go Back
Email Link
Print
Recipe Image
Notes
Smaller
Normal
Larger
Χταποδόπιτα Κεφαλονιάς - Νηστίσιμη πίτα με χταπόδι
Στη Κεφαλονιά, η νηστίσιμη χταποδόπιτα με σπιτικό φύλλο είναι πολύ δημοφιλής πίτα και ένας διαφορετικός, πρωτότυπος τρόπος να απολαύσεις το χταπόδι!
PIN RECIPE
ΑΠΟΣΤΟΛΗ EMAIL
ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ
2
hours
hrs
1
hour
hr
ΕΙΔΟΣ ΓΕΥΜΑΤΟΣ
Ορεκτικό
ΜΕΡΙΔΕΣ
8
ΥΛΙΚΑ
Για το σπιτικό φύλλο
350
γρ.
αλεύρι δυνατό
30
ml
ελαιόλαδο
,
και επιπλέον για το άνοιγμα των φύλλων
140
ml
νερό
1
κ.σ.
ξύδι
1
κ.γ.
αλάτι
Νισεστέ
,
για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
1200
γρ.
χταπόδι
100
γρ.
ρύζι
,
Καρολίνα
1
ξερό κρεμμύδι
,
ψιλοκομμένο
2
σκελίδες σκόρδο
,
ψιλοκομμένες
5
κ.σ.
μάραθο
,
ψιλοκομμένο
1
μικρό
πορτοκάλι
,
χυμό και ξύσμα
1
κ.σ.
μαντζουράνα
,
αποξηραμένη
1
ξυλάκι κανέλα
3
κόκκους μπαχάρι
150
γρ.
σάλτσα τομάτας
2 κ
κ.σ.
ξύδι
1
δαφνόφυλλο
50
ml
ελαιόλαδο
Μαύρο πιπέρι
,
φρεσκοτριμμένο
Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το σπιτικό φύλλο
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη, σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Η γέμιση
Βάζουμε το χταπόδι με το ξύδι και το δαφνόφυλλο σε μια κατσαρόλα, σιγοβράζουμε μέχρι να βγάλει όλα του τα υγρά και να μαλακώσει.
Σε χαμηλή φωτιά σοτάρουμε με το ελαιόλαδο, το χταπόδι, το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5’.
Προσθέτουμε τη σάλτσα, 250ml νερό, τα μπαχαρικά, το δαφνόφυλλο, χυμό και ξύσμα, αλάτι και πιπέρι, σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δένει η σάλτσα.
Προσθέτουμε το ρύζι, μαγειρεύουμε για 5' και αποσύρουμε.
Αφαιρούμε την κανέλα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο και προσθέτουμε τον μάραθο, τη μαντζουράνα.
Η πίτα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ισόποσα ζυμαράκια, πασπαλίζουμε με νισεστέ και με τον πλάστη ανοίγουμε 5 φύλλα για ένα ταψί 28-30 εκ.
Σε λαδωμένο ταψί απλώνουμε τα 3 φύλλα, τα οποία ένα-ένα τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. .
Απλώνουμε τη γέμιση και κλείνουμε με τα 2 υπόλοιπα φύλλα, τα οποία δεν ξεχνάμε να ραντίσουμε με ελαιόλαδο.
Ραντίζουμε την πίτα με λίγο νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 60' στους 180
ο
C.
Σερβίρουμε τη χταποδόπιτα ζεστή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Μπορούμε να προσθέσουμε στη γέμιση κρασί Ρομπόλα αντικαθιστώντας τη μισή ποσότητα του νερού
Αν δεν έχουμε μαντζουράνα προσθέτουμε ¼ κ.γ. ρίγανη
Αν οι ντομάτες είναι στην εποχή τους χρησιμοποιούμε φρέσκες τριμμένες τομάτες με 1 κ.γ. τοματοπελτέ