180γρ. αγελαδινό βούτυρο Κερκύρας, σε θερμοκρασία δωματίου
3μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
100mlχυμό πορτοκαλιού, σε θερμοκρασία δωματίου
200mlγλυκό κρασί, μοσχάτο
2κ.γ. ξύσμα από κουμκουάτ , ή μείγμα από πορτοκάλι, λεμόνι, περγαμόντο
1κάψουλα βανιλλίνη
½κ.γ. αλάτι
Για την επάλειψη
1κρόκο αυγού
2κ.σ. νερό
1κ.γ.ζάχαρη
Αμύγδαλο φιλέ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το προζύμι
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε 2 κ.σ. από την ζάχαρη και το γάλα, μέσα σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε τη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί.
Προσθέτουμε το σκληρό αλεύρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το προζύμι για 60’ σε ζεστό σημείο να φουσκώσει.
Η φογάτσα
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού, το ξύσμα, την βανίλια και το αλάτι.
Ανακατεύουμε και τοποθετούμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και αποσύρουμε.
Αφού κρυώσει ελαφρά το μείγμα προσθέτουμε το κρασί και τα αυγά χτυπημένα ελαφρά.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτουμε το χλιαρό, υγρό μείγμα που ετοιμάσαμε και το προζύμι.
Ζυμώνουμε τα υλικά χρησιμοποιώντας το εξάρτημα του γάντζου για 10' σε χαμηλή ταχύτητα.
Όταν η ζύμη είναι λεία, εύπλαστη και γυαλιστερή σταματάμε το ζύμωμα.
Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 2 ώρες να διπλασιαστεί η ζύμη.
Χωρίζουμε την ζύμη σε όσα τσουρέκια θέλουμε να φτιάξουμε, 2 ή 4, πλάθουμε καρβελάκια και τα τοποθετούμε σε ταψάκια τα οποία αφήνουμε να φουσκώσουν μέσα στον φούρνο στους 30ο C για 25'.
Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο, αλείφουμε τα τσουρέκια με τα υλικά της επάλειψης, ελαφρώς χτυπημένα, και πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο.
Ψήνουμε στους 180ο C στις αντιστάσεις για 40-45’.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη 100 γρ. κουμκουάτ, γλυκό του κουταλιού, ψιλοκομμένο - Το αμύγδαλο μπορούμε να το παραλείψουμε