Είναι πανεύκολα, λαχταριστά, τα αγαπούν μικροί και μεγάλοι! Ακολούθησε τη συνταγή πεϊνιρλί που δεν αποτυγχάνει ποτέ, γέμισε με τα αγαπημένα σου υλικά και θα με θυμηθείς!
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα άλευρα, προσθέτουμε το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακκούβα προσθέτουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και το γάλα.
Αφήνουμε 10’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Κατόπιν ζυμώνουμε προσθέτοντας το νερό και το βούτυρο.
Ζυμώνουμε για 5’ μέχρι να έχουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα τοιχώματα
Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη 60’ να φουσκώσει, σε ζεστό σημείο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 ίσια κομμάτια, ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη κάθε ζυμαράκι σε αλευρωμένο πάγκο, σε οβάλ σχήμα με πάχος περίπου 0,5 εκ.
Μεταφέρουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει σε αντικολλητικό χαρτί.
Απλώνουμε στις άκρες τριμμένη γραβιέρα, ανασηκώνουμε, γυρίζουμε και κλείνουμε, δηλαδή δημιουργούμε ένα κόθρο γεμιστό.
Τραβάμε τις 2 άκρες και τις στρίβουμε, ώστε να μοιάζει το σχήμα με «βαρκούλα».
Η γέμιση
Ανακατεύουμε το τσαλαφούτι με το γάλα και γεμίζουμε τα πεϊνιρλί.Προσθέτουμε όση γραβιέρα μας έχει περισσέψει (περίπου η μισή) σε κάθε πεϊνιρλί.Το ίδιο κάνουμε αν επιλέξουμε να γεμίσουμε με κιμά.
Αλείφουμε καλά τα πεϊνιρλί με βούτυρο.
Το ψήσιμο
Ψήνουμε για 20’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C, στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου.
Βγάζουμε τα πεϊνιρλί από τον φούρνο, με ένα κουταλάκι κάνουμε ένα άνοιγμα και τοποθετούμε το αυγό.
Αλείφουμε ξανά με βούτυρο και ψήνουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει το αυγό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πεϊνιρλί και να αποθηκεύσουμε στην κατάψυξη όταν θέλουμε να τα ψήσουμε τα γεμίζουμε με τα υλικά της αρεσκείας μας -Εδώμπορείς να δεις και άλλες συνταγές για ζύμες