Κοτόπουλο παστιτσάδα από την Κέρκυρα, μερακλίδικη, με το χοντρό της μακαρόνι και φυσικά το απαραίτητο μείγμα μπαχαρικών το σπετσερικό, μια συνταγή για παστιτσάδα άχαστη!
2κ.σ. τοματοπελτέ, ή 300 γρ. ψιλοκομμένα τοματάκια κονκασέ
500mlζεστό νερό
1κ.γ. ζάχαρη
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Αλάτι
Για το σπετσερικό
1½κ.γ. κόκκινο γλυκό πιπέρι
½κ.γ. κ.γ. καγιέν
½κ.γ. κ.γ. κανέλα, τριμμένη
½κ.γ. κ.γ. μπαχάρι, τριμμένο
½κ.γ. κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
¼κ.γ. κ.γ. κύμινο, τριμμένο
¼κ.γ. κ.γ. γαρίφαλο, τριμμένο
¼ κ.γ. πιπερόριζα
6σποράκιαμαραθόσπορο
4-5δαφνόφυλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το σπετσερικό
Στο μπλέντερ ή σε γουδί βάζουμε τα δαφνόφυλλα, τους μαραθόσπορους και τα κονιορτοποιούμε.
Κατόπιν τα ανακατεύουμε πολύ καλά με τα υπόλοιπα μπαχαρικά.
Το κοκκινιστό κοτόπουλο
Σε πλασοτέ κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το ελαιόλαδο, θωρακίζουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα, από όλες τις πλευρές.
Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, σοτάρουμε για 3-4’ και «σβήνουμε» με το ξύδι, μόλις εξατμιστεί χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς.
Περιχύνουμε με το κρασί, τοποθετούμε το καπάκι και μαγειρεύουμε μέχρι να μελώσουν τα κρεμμύδια, περίπου 20’.
Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ διαλυμένο στο ζεστό νερό, τη ζάχαρη, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, 1 κ.σ. από το σπετσερικό, αλάτι και πιπέρι.
Συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά για περίπου 45-50’, μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Βράζουμε τα μακαρόνια και μόλις είναι έτοιμα τα στραγγίζουμε.
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, αποσύρουμε προσθέτουμε 4-5 κ.σ. σάλτσα από το κοτόπουλο και πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι.
Σερβίρουμε την παστιτσάδα ζεστή, με μπόλικη σάλτσα και κεφαλοτύρι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν δεν θέλετε να κάνετε τη διαδικασία με την άλεση των δαφνόφυλλων και των μαραθόσπορων, τα προσθέτετε στο μαγείρεμα, συγκεκριμένα 2-3 δαφνόφυλλα και 6 σποράκια μαραθόσπορο.- Το σπετσερικό ταιριάζει σε όλα τα κοκκινιστά και κρεατικά όπως το μοσχάρι, τα πουλερικά και το αρνί- Η παστιτσάδα μπορεί να φτιαχτεί μόνο με το σπετσερικό και χωρίς τον τοματοπελτέ