Ζάχερ Τόρτε – Sacher Torte

2K
Αν και η σοκολάτα δεν είναι το φόρτε μου και το πιο αγαπημένο υλικό, υπάρχουν μάλλον τέσσερα full chocolate γλυκά,  για τα οποία θα μπορούσα να είμαι chocoholic και μόνο γι΄αυτά, ένα από αυτά τα σοκολατένια γλυκά είναι η μοναδική και ιστορική Ζάχερ Τόρτε – Sacher torte!

Η σοκολάτα μπορεί να χαρακτηριστεί η τροφή της ευτυχίας, που σύμφωνα με την Bloomberg News εως το 2020-2030  θα έχει έλλειψη καθώς η κατανάλωση είναι περισσότερη από την παραγωγή του κακάο.

Το 1832, o 16χρονος μαθητευόμενος Franz Sacher, κι ενώ απουσιάζει ο επικεφαλής chef της βασιλικής ομάδας, δημιούργεί το Sacher Torte για τον πρίγκιπα Μέτερνιχ και τους εκλεκτούς καλεσμένους του.

Παρότι το γλυκό δεν έτυχε κάποιας ιδαίτερης “επιτυχίας” και σημασίας, ο μεγαλύτερος γιος του Ζάχερ, Έντουαρντ, το θεωρεί γαστρονομική κληρονομιά του πατέρα του και όσο κάνει την πρακτική του στην Αυστρία, δίπλα στην βασιλική ομάδα ζαχαροπλαστών στο Demel, το τελειοποιεί.

Για πρώτη φορά το γλυκό σερβίρεται στο ζαχαροπλαστείο Demel και κατόπιν το 1876 στο  ξενοδοχείο Ζάχερ – Zacher του Έντουαρντ και έμελε να είναι η κορυφαία και πιο διάσημη τούρτα σοκολάτας αλλά και “το μήλον της έριδος” μιας δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στο ξενοδοχείο και το ζαχαροπλαστείο.

Η κατάληξη της διαμάχης τελείωσε με το ξενοδοχείο Ζάχερ να διεκδικεί τον τίτλο “The Original Sachertorte” ενώ το Demel “Demel’s Sacher Torte”, με τριγωνική “σφραγίδα” που αναγράφει Eduard-Sacher-Torte.

Η ουσία βέβαια είναι μία, πως η συνταγή παραμένει “μυστική” και για τις δύο πλευρές κι εμείς απλά γνωρίζουμε την πιο κοντινή του εκδοχή.

Αρχική συνταγή με κάποιες διαφοροποιήσεις από εδώ και αν δηλώνεις #chocoholic θα την λατρέψεις ή απλά ένας ακόμη λόγος να επισκεφθείς τη Αυστρία!

 


Ζάχερ Τόρτε – Sachertorte
•Προετοιμασία: 60′ •Έτοιμες σε: 180′ •Ποσότητα: 8-10 άτομα •Επίπεδο Δυσκολίας: Μέτριο

Υλικά

για το κέικ
80 gr. αλεύρι
4 αυγά
75 gr. βούτυρο
125 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
65 gr. ζάχαρη άχνη
60 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κουταλάκι του γλυκού υγρή βανίλια
Ελάχιστο αλάτι
1 κουταλάκι κακάο άγλυκο

για την γέμιση
300 gr. μαρμελάδα βερίκοκο
2-3 κουταλιές της σούπας ρούμι ή grand marnier

για το γλάσο
300 gr. σοκολάτα κουβερτούρα
250 gr. ζάχαρη κρυσταλλική
160 ml. νερό

Εκτέλεση βήμα-βήμα
το κέικ

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, για το ψήσιμο του κέικ θα χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα δαχτυλίδι στρογγυλή ή τσέρκι, όπου βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με το κακάο.
Σε μπαίν μαρί λιώνουμε την σοκολάτα και ταυτόχρονα στο μίξερ χτυπάμε, μέχρι να αφρατέψουν, το βούτυρο με την ζάχαρη άχνη, ενώ στο τέλος προσθέτουμε σταδιακά τους κρόκους των αυγών και την βανίλια.

Αφήνουμε την σοκολάτα να κρυώσει ελαφρά.
Ετοιμάζουμε μια αφράτη μαρέγκα, χτυπώντας τα ασπράδια των αυγών με το αλάτι, προσθέτωντας σιγά-σιγά την κρυσταλλική ζάχαρη. Χτυπάμε μέχρι η μαρέγκα να κάνει κορυφές.

Σε ένα μεγάλο μπώλ ενώνουμε το μείγμα βουτύρου-ζάχαρης-αυγών με την σοκολάτα.
Προσθέτουμε εναλλάξ το αλεύρι, δύο φορές κοσκινισμένο, με την μαρέγκα.
Φροντίζουμε να ανακατεύουμε με ελαφρές, κυκλικές και “αέρινες” κινήσεις ώστε να ομογενοποιηθούν όλα τα συστατικά και να μην “χαθεί” ο αέρας της μαρέγκας που θα κρατήσει το κέικ αφράτο και “φουσκωτό”!

Μεταφέρουμε σε τσέρκι 18 εκατοστών και ψήνουμε στο αερόθερμο για περίπου 50 λεπτά στους 180°C.

Κέικ Σοκολάτα Συνταγές

Μόλις ψηθεί το κέικ το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει σε σχάρα για 2-3 ώρες τουλάχιστον.
Κατόπιν το χωρίζουμε σε 2 ισόποσα παντεσπάνια.

η γέμιση

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε για 1 λεπτό την μαρμελάδα με το ρούμι ή το λικέρ, αν η μαρμελάδα είναι ‘ηδη ρευστή παρακάμπτουμε την διαδικασία και απλά ανακατεύουμε με το αλκοόλ.

Τοποθετούμε το ένα παντεσπάνι επάνω σε μια σχάρα και γεμίζουμε με τα 3/4 της μαρμελάδας, ακουμπάμε το δεύτερο παντεσπάνι.

Με ένα πινέλο αλείφουμε όλη την επιφάνεια και τα πλαϊνά του κέικ και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το γλάσο.

Κέικ Σοκολάτας

το γλάσο

Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό, βράζουμε μέχρι να γίνει μια καραμέλα λευκή-σιρόπι.
Αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά και λιώνουμε την σοκολάτα σε μπαιν μαρί.
Ανακατεύουμε το σιρόπι με την σοκολάτα για 1 λεπτό.

Τοποθετούμε ένα ταψί κάτω από την σχάρα, που έχουμε ακουμπήσει το κέικ, και ξεκινάμε να γλασάρουμε το κέικ περιχύνοντας με την ρευστή σοκολάτα, για να απλώσουμε την σοκολάτα ομοιόμορφα χρησιμοποιούμε μεταλλική σπάτουλα ή ένα ίσιο μεγάλο μαχαίρι χωρίς δόντια, για τα πλαϊνά χρησιμοποιούμε πινέλο.

Ακολουθούμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το γλάσο.

Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να στεγώσει πολύ καλά το γλάσο 4 ώρες ή και περισσότερο.

Εύκολα Γλυκά Συνταγές

Σημειώσεις για την συνταγή:

~ Το γλυκό ζάχερ γεμίζεται παραδοσιακά με μαρμελάδα βερίκοκο αν όμως θέλετε μπορείτε να δοκιμάσετε και άλλες γεύσεις μαρμελάδας.
~ Χρησιμοποιήστε μια κουβερτούρα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο.
~ Αν θέλετε μπορείτε να ψήσετε το παντεσπάνι την προηγούμενη ημέρα, αρκεί μόλις κρυώσει να το καλύψετε με πλαστική μεμβράνη τροφίμων.
~ Το αλκοόλ είναι προαιρετικό.
~ Το σιρόπι δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 110°C γιατί θα ζαχαρώσει.
~ Πριν κόψετε το γλυκό θα πρέπει να το αφήσετε να κρυώσει πολύ-πολύ καλά σε θερμοκρασία δωματίου, κάτι που εγώ δεν έκανα επαρκώς.
~ Η τούρτα Ζάχερ όσο μένει είναι ακόμη πιο νόστιμη!

Ζάχερ Σοκολατένια Τούρτα

Τούρτα με Σοκολάτα Συνταγές

Συνταγές με Σοκολάτα

Συνταγή Κέικ Σοκολατένιο

Zacher Recipes Vienna

Zacher Torte

Ζάχερ Τόρτε Ιστορία

Παραδοσιακά Γλυκά Συνταγές

Ζάχερ Τόρτε Αυστρία

Join the Conversation

  1. Χριστίνα says:

    Συγχαρητήρια για το site σου έχω φτιάξει 4 συνταγές απο εδώ. Δύο απο αυτές ήταν εξαιρετικές, 1 έτσι και ετσι και το συγκεκριμένο κέικ τούρτα Ζαχερ αποτυχία γιατι οι αναλογίες των υλικών για το “κεικ” είναι λάθος. Αυτή η ποσότητα βγάζει 1 παντεσπάνι και δεν το αναφέρεις πουθενά. Σκέφτικα οτι θα ήθελες να μάθεις για αυτό το λαθάκι έτσι ώστε να το διορθώσεις γιαυτό και γράφω αυτό το σχόλιο.

    1. Χριστίνα μου καλημέρα σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!
      Σχετικά με το γλυκό ζάχερ η ποσότητα που δίνω για το κέικ βγάζει 2 παντεσπάνια και ψήνεται σε τσέρκι 18 εκατοστών.
      Ευχαριστώ 🙂

  2. Χριστίνα says:

    Ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση γιατί εγω την έφτιαξα με τσέρκι 26 εκατοστών και το μείγμα ήταν λίγο ^^
    Καλά χριστούγεννα and keep up the good work you’re doing here XD

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close