300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη, και 2 κ.σ. για το άνοιγμα
8γρ. ξηρή μαγιά, χωρίς γλουτένη
280γρ. χλιαρό νερό
4κ.σ. ελαιόλαδο
1κ.σ. ζάχαρη
1κ.γ. αλάτι
Για την λευκή πίτσα
250γρ.μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα της επιλογής σας
6φέτες μορταδέλα, λεπτές
2μικρά σφιχτά και ώριμα αχλάδια, κομμένα σε φέτες
80γρ. γκοργκοντζόλα
2κ.σ. θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης
Φύλλα βασιλικού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η ζύμη
Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 γρ. από το νερό, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μείγμα μαγιάς, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό, ζυμώσουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Η ζύμη δεν χρειάζεται να ζυμωθεί ιδιαίτερα αφού δεν περιέχει γλουτένη.
Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο γυάλινο μπολ, κλείνουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες να φουσκώσει.
Ιδανικά στον φούρνο στους 40℃, τον οποίο θα έχουμε προθερμάνει και σβήσει ή στη λειτουργία «ξεπαγώματος.»
Η πίτσα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220℃.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίδια κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα ζυμάρια δίνοντας τους το χαρακτηριστικό σχήμα πίτσας.
Απλώνουμε μασκαρπόνε στην επιφάνεια της ζύμης και τις φέτες από το αχλάδι.
Ψήνουμε για 20’ στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου στους 200℃.
Μόλις βγάλουμε τις πίτσες από τον φούρνο κατευθείαν προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα, την μορταδέλα, το φιστίκι, τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.