Ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη

396

Ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη (gluten free), που πραγματικά δεν πίστευα πόσο νόστιμη ήταν, αφού είχα αρκετούς ενδοιασμούς, όμως είναι απλά τέλεια!

Οι συνταγές χωρίς γλουτένη και ειδικά όταν αυτές αφορούν ζύμη κάποτε ήταν πιο “δύσκολες” αφού στην αγορά δεν υπήρχε το κατάλληλο gluten free αλεύρι.

Επιπλέον τα τελευταία χρόνια εκτός από τη ζύμη με το αλεύρι χωρίς γλουτένη βρίσκουμε εξαιρετικές προτάσεις με βάση για πίτσα χωρίς γλουτένη που φτιάχνονται από λαχανικά.

Κουνουπίδι, γλυκοπατάτα, κολοκύθα ή βρώμη ελεύθερη γλουτένης.

Ωστόσο θα πρέπει να διευκρινίσω πως αναζητώντας στο διαδίκτυο “συνταγή για πίτσα χωρίς γλουτένη” οι περισσότερες φωτογραφίες είναι από κανονικές πίτσες.

Βλέπεις αφράτες-αφράτες ζύμες πίτσας που λες WOW, και ταυτόχρονα όλες εκείνες που είναι gluten free, κάπως πιο flat με τραγανό στεφάνι.

Αν ήδη ακολουθείς μια gluten free διατροφή ξέρεις, αν όχι έπρεπε να το μάθεις.

Οπωσδήποτε επισημαίνω οτι  αναφέρομαι στην κλασική ζύμη για πίτσα.

Σε κάθε περίπτωση μπορείτε ΕΔΩ να δείτε μια ενδιαφέρουσα εκδοχή για πίτσα ταψιού χωρίς γλουτένη, η οποία δείχνει πολύ λαχταριστή!

Αν οι ζύμες χωρίς γλουτένη ήταν ακριβώς σαν τις ζύμες με γλουτένη δεν θα αναζητούσαμε να αυξήσουμε τη γεύση, την ελαστικότητα και γενικά τη δομή.

Όμως όσοι χρειάζεται να αποκλείσουν ή να αποφύγουν την γλουτένη έχουν συμβιβαστεί, εμείς οι υπόλοιποι καλό θα ήταν να μην έχουμε αυταπάτες.

Η συνταγή ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη που παρουσιάζω είναι εύκολη και νόστιμη!

Μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις ακόμη και φύλλο για πίτες, λαδένια, τάρτες ή οτι αντίστοιχο.

Οι συνδυασμοί πολλοί, προτίμησα να ακολουθήσω να συνδυάσω την gluten free ζύμη με πιο λιπαρά συστατικά.

Επέλεξα μια συνταγή για λευκή πίτσα, με μασκαρπόνε, φυστίκι, γκοργκοντζόλα και αχλάδι, όπως ανέφερα ήμουν επιφυλακτική.

Σκέφτηκα λοιπόν πως οτι και να γίνει με τα παραπάνω συστατικά θα είναι τουλάχιστον νόστιμη.

Τελικά κανείς δεν κατάλαβε οτι ήταν ζύμη χωρίς γλουτένη, ίσα-ίσα τους άρεσε η τραγανότητα!

Ποσότητα / Μερίδες: 4
Χρόνος Προετοιμασίας2 hours 30 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος20 minutes
Είδος ΓεύματοςGluten Free
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ

Ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη

Εκτυπώση Συνταγής
Ζύμη για πίτσα χωρίς γλουτένη (gluten free), που πραγματικά δεν πίστευα πόσο νόστιμη ήταν, αφού είχα αρκετούς ενδοιασμούς, όμως είναι απλά τέλεια!

Υλικά

Για τη ζύμη
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις χωρίς γλουτένη, και 2 κ.σ. για το άνοιγμα
  • 8 γρ. ξηρή μαγιά, χωρίς γλουτένη
  • 280 γρ. χλιαρό νερό
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.γ. αλάτι
Για την λευκή πίτσα
  • 250 γρ. μασκαρπόνε ή τυρί κρέμα της επιλογής σας
  • 6 φέτες μορταδέλα, λεπτές
  • 2 μικρά σφιχτά και ώριμα αχλάδια, κομμένα σε φέτες
  • 80 γρ. γκοργκοντζόλα
  • 2 κ.σ. θρυμματισμένο φιστίκι Αιγίνης
  • Φύλλα βασιλικού

Διαδικασία

Η ζύμη
  • Σε ένα μπολ βάζουμε 2 κ.σ. από το αλεύρι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και 100 γρ. από το νερό, ανακατεύουμε ελαφρά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 15’ να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
  • Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μείγμα μαγιάς, το ελαιόλαδο και το υπόλοιπο νερό, ζυμώσουμε μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
  • Η ζύμη δεν χρειάζεται να ζυμωθεί ιδιαίτερα αφού δεν περιέχει γλουτένη.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη σε λαδωμένο γυάλινο μπολ, κλείνουμε με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε για 2 περίπου ώρες να φουσκώσει.
  • Ιδανικά στον φούρνο στους 40℃, τον οποίο θα έχουμε προθερμάνει και σβήσει ή στη λειτουργία «ξεπαγώματος.»
Η πίτσα
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220℃.
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ίδια κομμάτια και σε αλευρωμένο πάγκο ανοίγουμε τα ζυμάρια δίνοντας τους το χαρακτηριστικό σχήμα πίτσας.
  • Απλώνουμε μασκαρπόνε στην επιφάνεια της ζύμης και τις φέτες από το αχλάδι.
  • Ψήνουμε για 20’ στο χαμηλότερο ράφι του φούρνου στους 200℃.
  • Μόλις βγάλουμε τις πίτσες από τον φούρνο κατευθείαν προσθέτουμε την γκοργκοντζόλα, την μορταδέλα, το φιστίκι, τα φύλλα βασιλικού και σερβίρουμε.

 

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Η ζύμη και το ψήσιμο

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες λεπτομέρειες, που διαπίστωσα φτιάχνοντας πίτσα χωρίς γλουτένη οπότε:

  • Προμηθευόμαστε το κατάλληλο αλεύρι και μαγιά χωρίς γλουτένη
  • Αν βρούμε αλεύρι για πίτσα χωρίς γλουτένη το προτιμάμε
  • Δεν χρειάζεται να ζυμώσουμε την ζύμη για πίτσα για αρκετό χρόνο αφού το δεν έχουμε γλουτένη
  • Αφήνουμε σε ζεστό σημείο για αρκετό χρόνο ώστε να φουσκώσει επαρκώς η ζύμη, αν χρησιμοποιήσουμε τη ζύμη για πίτα αυτό το βήμα το παραλείπουμε

Στο ψήσιμο δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο από το να ψήσουμε σε πολύ-πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο.

Επίσης μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις βάσεις στην κατάψυξη και να τις χρησιμοποιούμε όποτε χρειαστεί.

Τα συστατικά και υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις την αγαπημένη σου πίτσα΄, παρότι gluten free, είναι πολλά.

Αν φτιάξεις λευκή πίτσα χρησιμοποίησε για βάση μασκαρπόνε είναι φανταστικό!

Αν η επιλογή σου είναι μια κλασική πίτσα με σάλτσα ντομάτας, αυτό το αφήνω πάνω σου.

Όμως θέλω να σε “βάλω” στην πρίζα γι’ αυτό κλείνοντας σου αφήνω ΕΔΩ το Λαχματζούν με vegan κιμά από κουνουπίδι και μανιτάρια, που μπορείς να φτιάξεις με την ζύμη χωρίς γλουτένη.

Τέλος ΕΔΩ μπορείς να ανακαλύψεις όλες τις συνταγές χωρίς γλουτένη, και ξέρεις όταν κάποιος που δεν ακολουθεί gluten free διατροφή λέει πως είναι νόστιμο τότε είναι!


Εύα

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close