Γενικά, δεν μου αρέσει να "πειράζω" τις παραδοσιακές συνταγές όμως το μαστέλο Σίφνου το λατρεύω και φτάνοντας στα χέρια μου ένα αλανιάρικο κοτόπουλο υπήρξε, το μαστέλο, η πρώτη μου σκέψη!
Βάζουμε το κοτόπουλο σε λεκάνη και περιχύνουμε με το κρασί.
Μαρινάρουμε για 6-8 ώρες στο ψυγείο.
Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
Χρησιμοποιούμε μια γάστρα με σχάρα, ιδανικά στενή, μέσα στην οποία ρίχνουμε τη μαρινάδα.
Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το πασπαλίζουμε με τον άνηθο, κλείνουμε με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και με το καπάκι τη γάστρα και το τοποθετούμε στον φούρνο.
Ψήνουμε το κοτόπουλο για 20 λεπτά στους 200°C και συνεχίζουμε για 2 ώρες ακόμη στους 130°C.
Στα τελευταία 20 ανοίγουμε το καπάκι ώστε να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαστέλο ζεστό σε πιατέλα και περιχύνουμε με το ζουμάκι που έχει μείνει στη γάστρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Το αργό ψήσιμο είναι αυτό που θα κάνει το κοτόπουλο να ξεχωρίζει στη γεύση και να λιώνει στο στόμα
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη γάστρα πατάτες, με τη φλούδα τους και να τις χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό
Εδώμπορείς να δεις την συνταγή για μαστέλο από τη Σίφνο με κατσικάκι ή αρνάκι