Μαστέλο από τη Σίφνο με κοτόπουλο

460

Γενικά, δεν μου αρέσει να “πειράζω” τις παραδοσιακές συνταγές όμως το μαστέλο Σίφνου το λατρεύω και φτάνοντας στα χέρια μου ένα αλανιάρικο κοτόπουλο υπήρξε, το μαστέλο, η πρώτη μου σκέψη!

Έχω γράψει στο παρελθόν αρκετές φορές για τον ενθουσιασμό μου σχετικά με την τοπική κουζίνα της Σίφνου, τα τοπικά της προϊόντα αλλά και την κουλτούρα της σιφνέικης γαστρονομίας.

Επίσης ένα ποστ αφιερωμένο στον σπουδαίο Τσελεμεντέ, που συνοδεύει τον χαλβά της Ρήνας, μπορείς να το δεις εδώ αναλυτικά.

Η Σίφνος είναι ένα από τα κυκλαδονήσια με πολύ δυνατή γαστρονομική ταυτότητα, που την στηρίζει έμπρακτα μέχρι και σήμερα.

Πώς; Με τον απλούστερο, ουσιαστικότερο τρόπο αφού σε όποια παραδοσιακή ταβέρνα βρεθείς μπορείς να απολαύσεις τις τοπικές συνταγές της Σίφνου.

Μακράν για εμένα, από τα καλύτερα παραδοσιακά φαγητά θα απολαύσεις:

  1. Στο Ηλιοβασίλεμα στο Τρουλάκι, κορυφαία καπαροσαλάτα και ρεβυθοκεφτέδες
  2. Στο Χρυσό στον Αρτεμώνα για το επικό μαστέλο Σίφνου αλλά και την καλασούνα τους
  3. Στο Τσικάλι στο Βαθύ για μανούρα και άλλα μαγειρευτά!
  4. Τέλος στον Λεμπέση στη ταβέρνα Χρυσοπηγή για ρεβιθάδα
  5. Στη Χερρόνησο η ομώνυμη ταβέρνα, σκέτος παράδεισος, όλα χειροποίητα, ο τσίρος και τα αμπελοφάσουλα, έρωτας!

Αναφέρομαι μόνο στα  ταβερνεία με παραδοσιακές σιφνέικες συνταγές, διότι το νησί έχει γενικά εξαιρετικές επιλογές από καφενεία, νέα δημιουργική κουζίνα, γλυκά και φαγητό κάθε είδους και περίστασης!

Αφήνω όμως πίσω την υπέροχη Σίφνο για να επιστρέψω στην φανταστική συνταγή για μαστέλο Σίφνου με κοτόπουλο.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

√ Το μαρινάρισμα

Έχω δοκιμάσει κατά καιρούς το μαστέλο με αλλά και χωρίς μαρινάρισμα του κρέατος, ειλικρινά το μαρινάρισμα στο κρασί αξίζει και αυτό το διαπιστώνει κανείς στη γεύση.

Διαλέγω ένα καλής ποιότητας κόκκινο, ξηρό κρασί όπως του Καραθάνου, τα χίλια κλήματα ή του Γεροβασιλείου.

Αφήνω όλο το βράδυ το κρέας να μαρινάρεται, το ίδιο έκανα και με το κοτόπουλο.

Το κρασί που χρησιμοποίησα στη μαρινάδα, το προσθέτω στο ψήσιμο, ίσως και όχι όλο, αυτό το κρίνω επιτόπου.

Επίσης όταν βάζω το κρέας στη γάστρα/μαστέλο δεν το περιχύνω επάνω στο κρέας, το ρίχνω άκρη-άκρη.

√ Το κοτόπουλο

Αρχικά αυτό που πρέπει να γίνει είναι να κοπεί, από χασάπη, το ολόκληρο κοτόπουλο σε μερίδες.

Ωστόσο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο κοπανάκια ή μπουτάκια, πάντα ολόκληρα με πέτσα, δεν χρησιμοποιούμε στήθος για τη συγκεκριμένη συνταγή.

Φυσικά μια σωστή ολόπαχη και ελευθέρας βοσκής κότα θα είναι θαυμάσια επιλογή για να φτιάξουμε το σιφνέικο μαστέλο.

√ Η γεύση του μαστέλο

Τί χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο παραδοσιακό πιάτο;

Ο άνηθος, το μπόλικο πιπέρι και η κρασάτη γεύση του, στ’ αλήθεια δεν έχει ξαναφάει τέτοιο ζουμερό κοτόπουλο.

Μη “λυπηθείς” τον άνηθο, ούτε το πιπέρι!

√ Το κατάλληλο σκεύος & το ψήσιμο

Το παραδοσιακό πήλινο σκεύος από τη Σίφνο, το μαστέλο, μοιάζει σαν μια γλάστρα-κουβαδάκι οπότε από αυτό και μόνο καταλαβαίνεις τη λογική του ψησίματος.

Βαθύ και στενό σκεύος άρα η γάστρα που θα επιλέξεις για να ψηθεί σωστά πρέπει να μην είναι μεγάλη και ευρύχωρη.

Το καλύτερο είναι μια στρογγυλή στενή κεραμική γάστρα.

Στο μαστέλο, στον πάτο,  τοποθετούνται κληματόβεργες ώστε να δημιουργούν μια σχάρα όπου επάνω ακουμπάει το κρέας.

Από κάτω το κρασί εξατμίζεται δίνοντας το χαρακτηριστικό άρωμα, γεύση και νοστιμιά στο σιγοψημένο κοτόπουλο.

Αυτός είναι και ο λόγος που χρειαζόμαστε τη σχάρα, επίσης αναλυτικά στη συνταγή για το μαστέλο θα βρεις και ένα “κόλπο” με τη λαδόκολλα για να μη χάνεται ίχνος ατμού.

Το κοτόπουλο, σε σχέση με την παραδοσιακή συνταγή μαστέλο με κατσίκι ή αρνί, δεν χρειάζεται τόσο πολύ ψήσιμο.

Σε αντίθεση με το κατσίκι/αρνί το μόνο που θα πρέπει να κάνουμε είναι το ανοίξουμε στο τέλος ώστε να πάρει λίγο χρώμα.

Αυτό το κοτόπουλο μαστέλο το είχα φτιάξει πριν 2 μήνες περίπου, και το συνόδευσα με τηγανητές πατάτες όπως κάνουν παραδοσιακά.

Όταν πέσει το ζουμάκι  πάνω στις πατάτες, χωρίς καμία υπερβολή “αλληθωρίζεις” από τη βαθιά νοστιμιά.

Ωστόσο αν το έφτιαχνα σήμερα θα το συνόδευα με κολοκυθάκια βραστά ριγανάτα ή με κολοκυθάκια αυγολέμονο, όπου στο αυγολέμονο θα πρόσθετα ζουμάκια από το ψημένο μαστέλο!

Λέω να το κάνω σύντομα, εσύ;

Εύα

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας8 hours
Χρόνος Μαγειρέματος2 hours 40 minutes
Είδος ΓεύματοςΚυρίως Πιατό
Είδος ΚουζίναςΕλληνική
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Κουζίνα Ελληνική

Μαστέλο Σίφνου με κοτόπουλο

Εκτυπώση Συνταγής
Γενικά, δεν μου αρέσει να "πειράζω" τις παραδοσιακές συνταγές όμως το μαστέλο Σίφνου το λατρεύω και φτάνοντας στα χέρια μου ένα αλανιάρικο κοτόπουλο υπήρξε, το μαστέλο, η πρώτη μου σκέψη!

Υλικά

  • 2000 γρ. κοτόπουλο, κομμένο σε μερίδες
  • 1 ματσάκι άνηθο, χοντροκομμένο
  • 400 γρ. κόκκινο ξηρό κρασί
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία

  • Βάζουμε το κοτόπουλο σε λεκάνη και περιχύνουμε με το κρασί.
  • Μαρινάρουμε για 6-8 ώρες στο ψυγείο.
  • Κατόπιν προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.
  • Χρησιμοποιούμε μια γάστρα με σχάρα, ιδανικά στενή, μέσα στην οποία ρίχνουμε τη μαρινάδα.
  • Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο, το πασπαλίζουμε με τον άνηθο, κλείνουμε με βρεγμένο αντικολλητικό χαρτί και με το καπάκι τη γάστρα και το τοποθετούμε στον φούρνο.
  • Ψήνουμε το κοτόπουλο για 20 λεπτά στους 200°C και συνεχίζουμε για 2 ώρες ακόμη στους 130°C.
  • Στα τελευταία 20 ανοίγουμε το καπάκι ώστε να πάρει χρώμα το κοτόπουλο.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο μαστέλο ζεστό σε πιατέλα και περιχύνουμε με το ζουμάκι που έχει μείνει στη γάστρα.

Σημειώσεις για τη συνταγή

  • Το αργό ψήσιμο είναι αυτό που θα κάνει το κοτόπουλο να ξεχωρίζει στη γεύση και να λιώνει στο στόμα
  • Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε στη γάστρα πατάτες, με τη φλούδα τους και να τις χρησιμοποιήσετε ως συνοδευτικό
  • Εδώ μπορείς να δεις την συνταγή για μαστέλο από τη Σίφνο με κατσικάκι ή αρνάκι

Μαστέλο από τη Σίφνο με κοτόπουλο Συνταγές_Sifnos Mastelo Local food

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close