300γρ.αλεύρι γ.ο.χ. , και 2-3 κ.σ. για το άνοιγμα της ζύμης
125γρνερό
1αυγό
30γρ.ελαιόλαδο
1κ.σ. γάλα
½κ.γ. αλάτι
Για τη γέμιση με πατάτα
250γρ. πατάτες, βρασμένες
100γρ. αγελαδινό κίτρινο τυρί, τριμμένο
1κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1κ.σ. βούτυρο, ή ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Για τη γέμιση με λάχανο
200γρ. λάχανο τουρσί, ή λάχανο ψιλοκομμένο
1κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1κ.σ.βούτυρο
3-4κόκκους κεδροκούκουτσα, προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
Βούτυρο για το σοτάρισμα
Γιαούρτι στραγγιστό
Πίκλες
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Η γέμιση με την πατάτα
Τρίβουμε τις βρασμένες πατάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη ή τις πατάμε με πιρούνι να σπάσουν.
Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο, σοτάρουμε το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις πατάτες, αλάτι και πιπέρι, αποσύρουμε, αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε το τυρί.
Για γέμιση με λάχανο
Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα προσθέτουμε το λάχανο, το ξύδι, τα κεδροκούκουτσα σπασμένα, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε το λάχανο, ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά.
Τα χειροποίητα ζυμαρικά/dumplings
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά για τα dumplings και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10’.
Κατόπιν χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και ανοίγουμε 2 φύλλα με πάχος ως 0,5 εκ. και κόβουμε με κουπ πατ σε στρογγυλό σχήμα.
Γεμίζουμε τα dumplings με τη γέμιση της επιλογής μας και κλείνουμε σε ημικυκλικό σχήμα καλά τις άκρες, πατώντας με ένα πιρούνι.
Βράζουμε τα πιερόγκι σε άφθονο αλατισμένο νερό, μόλις ανέβουν στην επιφάνεια, τα βγάζουμε και τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο να κάψει και τηγανίζουμε ελαφρά τα pierogi και από τις 2 πλευρές.
Μόλις αποκτήσουν ελαφρύ χρυσό χρώμα είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε τα dumplings ζεστά με γιαούρτι και πίκλες
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Αφήνουμε τα pierogi να στεγνώσουν καλά πριν τα σοτάρουμε με βούτυρο
Αν δεν θέλουμε να τα σοτάρουμε με βούτυρο τα σερβίρουμε απευθείας σκέτα ή με σάλτσα/ζωμό της επιλογής μας