Τα Pierozki ή Pierogi είναι παραδοσιακά γεμιστά χειροποίητα ζυμαρικά της Πολωνικής Κουζίνας.
Για όσους γνωρίζουν, μοιάζουν με τα βαρένικα της Ποντιακής Κουζίνας!
Τα Pierogi γεμίζονται συνήθως με πατάτα και λάχανο, συνήθως σερβίρονται με λάχανο τουρσί και sour cream!
Πεντανόστιμα και όχι ιδιαίτερα δύσκολα στην παρασκευή τους, θα σας ενθουσιάσουν πραγματικά!
Δοκιμάστε να τα γεμίσετε με κιμά ή να τα σερβίρετε με πικάντικη σάλτσα ντομάτας!
Πολωνικά Γεμιστά Ζυμαρικά (Pierozki)
By 18 Ιανουαρίου, 2014
Published:- ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΓΙΑ: 35 (6-8 Servings)
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 45 mins
- ΧΡΟΝΟΣ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ: 15 mins
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 60 mins
Τα Pierozki ή Pierogi είναι παραδοσιακά γεμιστά χειροποίητα ζυμαρικά της …
Υλικά
- > Για την Ζύμη
- 500 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 25 ml. γάλα
- 250 ml. νερό
- 60 ml. ελαιόλαδο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 50 gr. αλεύρι επιπλέον για το πλάσιμο
- > Για την Γέμιση με Πατάτας
- 250 gr. πατάτες
- 1 κρεμμύδι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Μοσχοκάρυδο
- > Για την Γέμιση με Λάχανο
- 200 gr. ξινολάχανο ή λάχανο τουρσί
- 1 κρεμμύδι
- 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- 3-4 κόκκους κεδροκούκουτσα
- > Για το Σερβίρισμα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Βούτυρο
- Λάχανο τουρσί
- Sour cream ή γιαούρτι
Οδηγίες
- Για τα Χειροποίητα Ζυμαρικά.
Σε ένα ευρύχωρο μπωλ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακούβα και προσθέτουμε όλα τα υλικά της ζύμης.
Ανακατεύουμε τα υλικά και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να πάρουμε μια κολλώδη ζύμη. Ρίχνουμε την ζύμη σε αλευρωμένο πάγκο και αρχίζουμε να ζυμώνουμε την ζύμη, προσθέτωντας όσο αλεύρι χρειαστεί ώστε να πάρουμε μια εύπλαστη ζύμη, που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Σκεπάζουμε την ζύμη με υγρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τις γεμίσεις. - Για την γέμιση με Πατάτα.
Βάζουμε τις πατάτες να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν.
Μόλις βράσουν, με το ειδικό εργαλείο ή με ένα πιρούνι τις λιώνουμε. - Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, το οποίο έχουμε ψιλοκόψει.
Μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα, προσθέτουμε τις λιωμένες πατάτες, αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο. - Για την γέμιση με Λάχανο.
Ψιλοκόβουμε το λάχανο και το κρεμμύδι.
Σε ένα τηγάνι σωτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι, μόλις το κρεμμύδι πάρει χρώμα προσθέτουμε το λάχανο, το ξύδι, τα κεδροκούκουτσα σπασμένα, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε το λάχανο, ανακατεύοντας συχνά για 5 λεπτά. - Παίρνουμε την ζύμη, την κόβουμε σε 2 κομμάτια και ανοίγουμε 2 φύλλα όχι πολύ λεπτά, επάνω σε αλευρωμένο πάγκο.
- Με ένα κουπ πάτ, στρογγυλό κόβουμε σε δίσκους την ζύμη.
Μισά με πατάτα και μισά με λάχανο. - Κλείνουμε σε ημικυκλικό σχήμα, πιέζοντας καλά τις άκρες, τις οποίες βρέχουμε ελαφρά.
Χρησιμοποιούμε ένα πιρούνι και πιέζουμε καλά για να κλείσουν τα ζυμαρικά. - Βαζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό να βράσει και προσθέτουμε αλάτι.
Μόλις το νερό κοχλάσει, ρίχνουμε 4-5 κομμάτια από τα ζυμαρικά και βράζουμε μέχρι να ανέβουν στην επιφάνεια. Μόλις βράσουν τα pierogi, τα ακουμπάμε σε μια σχάρα να στεγνώσουν. - Σε ένα τηγάνι βάζουμε βούτυρο να κάψει και τηγανίζουμε ελαφρά τα pierogi και από τις 2 πλευρές.
Μόλις αποκτήσουν ελαφρύ χρυσό χρώμα είναι έτοιμα.
Σερβίρουμε τα pierogi ζεστά με λάχανο τουρσί και γιαούρτι ή sour cream!
- ΚΟΥΖΙΝΑ:: Ευρωπαϊκή
- ΤΥΠΟΣ: Κυριως Πιατο
- ΕΠΙΠΕΔΟ:: Προχωρημενο