Το σπετζοφάι, είναι ένας υπέροχος παραδοσιακός μεζές από το Πήλιο, αυτή η συνταγή για σπετζοφάι στον φούρνο είναι ελάχιστα διαφορετική, μόνο και μόνο για να γίνει αυτό που λέμε πιο ελαφρύ!
400-500γρ.λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε χοντρές φέτες
4πράσινες πιπεριές κέρατο
4πιπεριά Φλωρίνης
1σκελίδα σκόρδο, σπασμένη
4ντομάτες , τριμμένες
1κ.σ.τοματοπελτέ
2 κ.γ.φρέσκο θυμάρι
50γρ. ελαιόλαδο
150γρ.φέτα
Μπούκοβο , κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι, κατά βούληση
Αλάτι, κατά βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στου 200℃.
Σε στενό ταψί ή πυρίμαχο σκεύος τοποθετούμε τις πιπεριές ολόκληρες, με το κοτσάνι τους, αλατίζουμε ελαφρά και προσθέτουμε όσο πιπέρι μας αρέσει.
Προσθέτουμε τα ¾ από το ελαιόλαδο και ψήνουμε στον φούρνο 15'.
Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο με τις ντομάτες, τον πελτέ και το σκόρδο για λίγα λεπτά, προσθέτουμε το θυμάρι, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι.
Η σάλτσα πρέπει να είναι ζουμερή και όχι πηχτή, αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό
Μαγειρεύουμε για 5', προσθέτουμε το λουκάνικο και αφήνουμε πάρει 2-3 καλές βράσεις.
Βγάζουμε τις πιπεριές από τον φούρνο και τις περιχύνουμε με το λουκάνικο και τη σάλτσα, φουρνίζουμε ξανά και ψήνουμε στους 200℃ για 20'-25'.
Βγάζουμε το σπετζοφάι από τον φούρνο και προσθέτουμε την φέτα
Το φαγητό τρώγεται όλες τις εποχές, ζεστό ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Ανάλογα την εποχή χρησιμοποιούμε φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες ή συσκευασμένη σάλτσα από τριμμένες ντομάτες
Χρησιμοποιούμε όποιο λουκάνικο μας αρέσει
Στο φαγητό ταιριάζει πολύ το πικάντικο στοιχείο, μπορούμε να εμπλουτίσουμε και με καυτερές πιπεριές