Απίστευτα νόστιμη τάρτα παστίτσιο, στην προτείνω ανεπιφύλακτα αν θες κάτι διαφορετικό αλλά με κλασική αξία για το φετινό σου τραπέζι, τρώγεται με ενθουσιασμό και συνήθως όλοι ζητάνε δεύτερο κομμάτι!
Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη να αφρατέψουν πολύ καλά.
Προσθέτουμε τα αυγά, τον χυμό από το πορτοκάλι, το κονιάκ, 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και σταματάμε το χτύπημα.
Προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές ποσότητες και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
Ανοίξουμε την ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη και καλύπτουμε την βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας ταρτιέρα 26 εκ.
Τοποθετούμε την ταρτιέρα στο ψυγείο.
Ο κιμάς
Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2’ ακόμη.
Σβήνουμε με το κονιάκ χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό ντομάτας και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5’ ώστε να δέσει η σάλτσα του.
Η μπεσαμέλ
Ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και αφρίσει προσθέτουμε το αλεύρι.
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει χρώμα το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε συνεχώς την μπεσαμέλ μέχρι να πήξει ελαφρά και αποσύρουμε.
Προσθέτουμε τον κρόκο και 80 γρ. από την κεφαλογραβιέρα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και στρώνουμε τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα, απλώνουμε τον κιμά και τέλος την μπεσαμέλ.
Ψήνουμε για 40. περίπου στους 180°C αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον κιμά με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο συκώτι
Αν αγαπάμε τις "δυνατές" γεύσεις αντί για κεφαλογραβιέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρσενικό Νάξου ή μετσοβόνε