Δεν υπάρχουν Χριστούγεννα, από την παιδική μου ηλικία, που το παστίτσιο θα λείψει από τα γιορτινά μας τραπέζια, εκτός από φέτος που δεν θα είναι ένα κλασικό παστίτσιο αλλά τάρτα παστίτσιο.
Αυτό που με ενθουσίαζε πάντα από τα Χριστούγεννα δεν ήταν τα λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και τα μαγειρέματα.
Η ζεστασιά, η αγάπη και η χαρά που ένιωθα βλέποντας να γίνεται ένας χαμός στην κουζίνα από τις γιορτινές προετοιμασίες.
Και όπως προανέφερα, το παστίτσιο δεν έλειπε ποτέ γιατί ήταν το φαγητό μου, η μαμά μου έφτιαχνε, και φτιάχνει το τέλειο παστίτσιο, ζουμερό και πεντανόστιμο.
Και αν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα στο κλασικό ή αυτή την τάρτα παστίτσιο, δεν θα είχα κανέναν ενδοιασμό να απαντήσω τάρτα παστίτσιο!
Για να καταλάβεις, δεν τρώω εύκολα τάρτες αλλά αυτή η συνταγή για ζύμη τάρτας είναι το κάτι άλλο!
Και μη νομίζεις πως σκέφτηκα τυχαία την τάρτα παστίτσιο, αυτό έχει ξαναγίνει στο blog ως βενετσιάνικο παστίτσιο, συνταγή εδώ.
Και αυτό που μου αρέσει σε αυτή την τάρτα είναι η εναλλαγές των γεύσεων, θα το ανακαλύψεις με την πρώτη μπουκιά.
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Η σάλτσα κιμά
Δύο πράγματα παίζουν σημαντικό ρόλο στην τάρτα παστίτσιο,.
Το ένα είναι το καλό σοτάρισμα στην αρχή.
Ο κιμάς για να σοταριστεί σωστά θέλει υπομονή και σταθερή, μέτριας έντασης φωτιά.
Επίσης η συνταγή για κιμά, πραγματικά νόστιμο θέλει μια σάλτσα εκλεκτή και νόστιμη που θα δώσει πλούσιο αποτέλεσμα στον κιμά.
Πάντα επιλέγω να βάζω στον κιμά τον ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Pummaro ΚΛΑΣΙΚΟ.
Αλήθεια γιατί όλες τις σάλτσες ντομάτας τις λέμε Pummaro;
Δεν έχω χειρότερο από το να βγάζει “ζουμιά” άδετα στο πιάτο ο κιμάς, όπως επίσης θέλω η σάλτσα να έχει πλούσια υφή χωρίς όμως να τον βαραίνει.
Τον κιμά, αφού του προσθέσω το Pummaro, τον βάζω ίσα-ίσα να πάρει μια βράση καθώς η σάλτσα κιμά είναι τόσο ωραία και πλούσια που μοιάζει ήδη δεμένη, χωρίς περιττά ζουμιά.
Σίγουρα παίζουν ρόλο οι ελληνικές ντομάτες από τη Γαστούνη!
Είπα δύο πράγματα αλλά θα αναφέρω και ένα τρίτο που κάνει τη διαφορά στη νοστιμιά του κιμά, και αυτό είναι το κονιάκ, δοκίμασέ το θα με θυμηθείς!
√ Η ζύμη
Σίγουρα διαβάζοντας τα υλικά της συνταγής για τη ζύμη της τάρτας απόρησες με τη ζάχαρη και το πορτοκάλι.
Πολύ πιθανό να σκέφτηκες οτι η συνταγή είναι λάθος, όμως ΟΧΙ!
Αυτό είναι το τόσο ξεχωριστό στοιχείο σε αυτή την τάρτα παστίτσιο, όποιοι την έχουν δοκιμάσει έχουν γοητευτεί γευστικά!
Η ζύμη είναι ευκολοδούλευτη και δεν θα σε ταλαιπωρήσει λεπτό.
Εγώ χρησιμοποίησα μια μακρόστενη αποσπόμενη ταρτιέρα, σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιείς ό,τι διαθέτεις στην κουζίνα σου, ακόμη και ταψί, περίπου 24-26 εκ.
√ Η μπεσαμέλ
Για την τάρτα θα χρειαστούμε μια ελαφρώς αραιή μπεσαμέλ που θα εισχωρήσει, διακριτικά, σε όλη την τάρτα, όχι μόνο στην επιφάνεια.
Οπότε όταν ετοιμάζεις την μπεσαμέλ και αφού δέσει, μη σου φανεί αραιή, έτσι πρέπει να είναι.
Εν κατακλείδι, αυτή είναι μια από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές για τάρτες.
Στην προτείνω ανεπιφύλακτα αν θες κάτι διαφορετικό αλλά με κλασική αξία για το φετινό σου τραπέζι, τρώγεται με ενθουσιασμό και συνήθως όλοι ζητάνε δεύτερο κομμάτι!
♡
Εύα
Τάρτα παστίτσιο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τον κιμά
- 300 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 200 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό τομάτας Pummaro, ΚΛΑΣΙΚΟ
- 30 γρ. κονιάκ
- 40 γρ. ελαιόλαδο
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 5 κόκκους μπαχάρι
- ¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Για την ζύμη
- 260 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 80 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 50 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 αυγά και 1 κρόκο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
- 20 γρ. κονιάκ
- 1 ακέρωτο πορτοκάλι, χυμό και ξύσμα
- ¼ κ.γ. αλάτι
Για τη μπεσαμέλ
- 30 γρ. βούτυρο
- 30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 380 γρ. ζεστό γάλα
- 1 κρόκο
- 50 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 300 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο, βρασμένα
- 200 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
Διαδικασία
Η ζύμη
- Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο και την ζάχαρη να αφρατέψουν πολύ καλά.
- Προσθέτουμε τα αυγά, τον χυμό από το πορτοκάλι, το κονιάκ, 1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού και σταματάμε το χτύπημα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι σε μικρές ποσότητες και ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια.
- Ανοίξουμε την ζύμη με τη βοήθεια του πλάστη και καλύπτουμε την βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα μιας ταρτιέρα 26 εκ.
- Τοποθετούμε την ταρτιέρα στο ψυγείο.
Ο κιμάς
- Σε ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά μέχρι να πάρει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2’ ακόμη.
- Σβήνουμε με το κονιάκ χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε τα μπαχαρικά, το αλάτι, το πιπέρι, τον χυμό ντομάτας και μαγειρεύουμε σε δυνατή φωτιά για 5’ ώστε να δέσει η σάλτσα του.
Η μπεσαμέλ
- Ζεσταίνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και αφρίσει προσθέτουμε το αλεύρι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να αποκτήσει χρώμα το αλεύρι, προσθέτουμε το γάλα, το μοσχοκάρυδο αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε συνεχώς την μπεσαμέλ μέχρι να πήξει ελαφρά και αποσύρουμε.
- Προσθέτουμε τον κρόκο και 80 γρ. από την κεφαλογραβιέρα
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και στρώνουμε τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε με κεφαλογραβιέρα, απλώνουμε τον κιμά και τέλος την μπεσαμέλ.
- Ψήνουμε για 40. περίπου στους 180°C αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Μπορούμε να εμπλουτίσουμε τον κιμά με ψιλοκομμένο μοσχαρίσιο συκώτι
- Αν αγαπάμε τις "δυνατές" γεύσεις αντί για κεφαλογραβιέρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αρσενικό Νάξου ή μετσοβόνε