Αν αγαπάς το στιφάδο αλλά και τα ψάρια τότε πρέπει οπωσδήποτε να μαγειρέψεις και να δοκιμάσεις αυτό το στιφάδο φούρνου με ψάρι, δεν υπάρχουν λόγια γι' αυτή τη νοστιμιά!
1ψάρι (λαβράκι, φαγκρί, τσιπούρα), περίπου 1200-1500, καθαρισμένο
1000γρ. κρεμμυδάκια , για στιφάδο
1κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
50ml.κόκκινο ξίδι, καλή ποιότητας
250mlτοματοχυμό
1κ.σ. κ.σ. τοματοπελτέ
100mlελαιόλαδο
2κ.σ. μαύρες σταφίδες
1μικρό κλωναράκιδενδρολίβανο
2δαφνόφυλλα
3-4κόκκους μπαχάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε τα κρεμμυδάκια σε καυτό νερό για 2', κατόπιν τα καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 60'.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 2' το σοτάρισμα.
Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα μυρωδικά, τον τοματοπελτέ, τον τοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι, 250 ml νερό και μαγειρεύουμε για 15'.
Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το λαβράκι.
Σε μια γάστρα βάζουμε το λαβράκι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια με τη σάλτσα τους, τις σταφίδες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 45', ελέγχοντας τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και συμπληρώνοντας αν χρειαστεί λιγοστό ζεστό νερό.
Σερβίρουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένο δενδρολίβανο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
Μπορούμε να μαγειρέψουμε το στιφάδο με όποιο ψάρι προτιμάμε, όπως μπακαλιάρο, τσιπούρα, φαγκρί κτλ
Αν μας αρέσει εμπλουτίζουμε το στιφάδο με αποξηραμένα δαμάσκηνα, πράσα, αγκινάρες, σελινόριζα ή πατάτες