Δηλώνω φανατική οπαδός των ψαριών και κάθε είδους θαλασσινού, επίσης ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά είναι το στιφάδο και κάπως έτσι προέκυψε η συνταγή για το ψάρι στιφάδο στον φούρνο.
Το αστείο είναι πως δεν αγαπούσα πάντοτε τα ψάρια, ο εθισμός στην ψαροφαγία ξεκίνησε όταν ήμουν 25 ετών, έκτοτε δεν υπάρχει το πόσο συχνά επιλέγω ψάρι.
Σαν παιδί τα ψάρια που έτρωγα ήταν ο κολιός, ο μπακαλιάρος, η γλώσσα, η πέστροφα, τις είχαμε άφθονες άλλωστε στον Ορχομενό, και ψητά χωρίς πολλά-πολλά.
Όμως πάντα θυμάμαι με πολύ αγάπη και λαχτάρα το πλακί στον φούρνο της γιαγιά μου, με πολλά κρεμμύδια και σταφίδες,.
Όταν το μαγείρευε χωρίς πατάτες, συνήθιζε να το λέει και στιφάδο.
Εντωμεταξύ ένα επιτυχημένο, καλομαγειρεμένο στιφάδο είναι η επιτομή της νοστιμιάς, φαγητό για μερακλήδες και καλοφαγάδες!
Το μαγειρεύω συχνά με κάθε τρόπο, παραδοσιακό, ασπρογιαχνί, με κάθε είδους κρέας, ψάρια και θαλασσινά, ή ακόμη και “ορφανό.”
Ιδού μερικές συνταγές για στιφάδο εδώ.
Μάλιστα το προτιμώ την συνταγή για στιφάδο στον φούρνο που τα κρεμμυδάκια μελώνουν και γίνεται φανταστικό!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Το στιφάδο
Όσοι έχουμε μαγειρέψει στιφάδο ξέρουμε οτι ο μπελάς για την προετοιμασία των κρεμμυδιών αξίζει.
Μια και μοναδική φορά δοκίμασα να κάνω στιφάδο με κατεψυγμένα κρεμμυδάκια και πήγε άκλαυτο.
Πώς να το κάνουμε.. κάποια φαγητά δεν γίνεται να τα κάνεις αλλιώς αν θες να γευτείς την απόλυτη νοστιμιά.
Εγώ πάντως όταν θέλω να κάνω στιφάδο διαλέγω μικρούλικα κοκκάρια και επιστρατεύω όποιον βρω για να με βοηθήσει, συνήθως κανέναν 😝
Τα κοκκάρια, θέλουν υπομονή να καθαριστούν και παρακάτω λίγες συμβουλές για να γίνει πιο εύκολο το “μαρτύριο”:
- Χρησιμοποίησε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι
- Κόψε την ρίζα του κρεμμυδιού τελευταία
- Ζεμάτισέ τα με την φλούδα για 2′ σε πολύ καυτό νερό
Στο στιφάδο πάντοτε χρειαζόμαστε κόκκινο ξίδι, προσπάθησε να βρεις το καλύτερο δυνατό σε ποιότητα.
Αν δεν διαθέτεις αραίωσε μέσα σε 40 γρ. κόκκινο κρασί 2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό.
Τα μπαχαρικά είναι χαρακτηριστικό στοιχείο του, αν μιλάμε όμως για ψάρι στιφάδο θα προσθέσεις μόνο μπαχάρι, δάφνη και δενδρολίβανο, προαιρετικά.
Την κανέλα ή το γαρίφαλο τα αφήνουμε έξω.
Το ψήσιμο στον φούρνο το προτιμώ γιατί κρατάει τα νόστιμα κρεμμυδάκια πιο τραγανά αλλά γίνονται επίσης σούπερ μελωμένα!
√ Το ψάρι
Το ψάρι που θα χρησιμοποιήσουμε θέλουμε να έχει ωραία φιλέτα και να μη μας παιδέψει με μικρά κοκαλάκια.
Εγώ το μαγείρεψα με λαβράκι, ελεύθερο, εξίσου ταιριαστά είναι όλα τα μεγάλα ψάρια με λευκή σάρκα.
Δεν μας πειράζει αν είναι λιπαρό ή πιο στεγνό, έχει να πάρει αρκετή νοστιμιά.
Διάλεξε όποιο ψάρι θέλεις, το φαγητό θα γίνει αστέρι!
Μαγείρεψέ το σαν Κυριακάτικο ή γιορτινό γεύμα προσκάλεσε φίλους και απολαύστε ένα φαγητό αξεπέραστο, γενικά αυτό το υπέροχο στιφάδο χρειάζεται καλή παρέα και καλό κόκκινο κρασί!
Ψάρι στιφάδο στον φούρνο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 1 ψάρι (λαβράκι, φαγκρί, τσιπούρα), περίπου 1200-1500, καθαρισμένο
- 1000 γρ. κρεμμυδάκια , για στιφάδο
- 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 50 ml. κόκκινο ξίδι, καλή ποιότητας
- 250 ml τοματοχυμό
- 1 κ.σ. κ.σ. τοματοπελτέ
- 100 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. μαύρες σταφίδες
- 1 μικρό κλωναράκι δενδρολίβανο
- 2 δαφνόφυλλα
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Ζεματάμε τα κρεμμυδάκια σε καυτό νερό για 2', κατόπιν τα καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια και τα βάζουμε σε ένα μπολ με κρύο νερό για 60'.
- Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρώμα.
- Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο και συνεχίζουμε για 2' το σοτάρισμα.
- Σβήνουμε με το ξίδι και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα μυρωδικά, τον τοματοπελτέ, τον τοματοχυμό, αλάτι, πιπέρι, 250 ml νερό και μαγειρεύουμε για 15'.
- Αλατοπιπερώνουμε εσωτερικά το λαβράκι.
- Σε μια γάστρα βάζουμε το λαβράκι, προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια με τη σάλτσα τους, τις σταφίδες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 45', ελέγχοντας τα υγρά κατά τη διάρκεια του ψησίματος και συμπληρώνοντας αν χρειαστεί λιγοστό ζεστό νερό.
- Σερβίρουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένο δενδρολίβανο.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Μπορούμε να μαγειρέψουμε το στιφάδο με όποιο ψάρι προτιμάμε, όπως μπακαλιάρο, τσιπούρα, φαγκρί κτλ
- Αν μας αρέσει εμπλουτίζουμε το στιφάδο με αποξηραμένα δαμάσκηνα, πράσα, αγκινάρες, σελινόριζα ή πατάτες