Ζεσταίνουμε τα 100ml του νερού και διαλύουμε καλά την μαγιά, μαζί με 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 150ml νερό μαζί με την κανέλα, 4-5 μοσχοκάρφια, 1 φλούδα από το πορτοκάλι, το δαφνόφυλλο και τους σπόρους του γλυκάνισου να πάρουν 1-2 καλές βράσεις, αποσύρουμε και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
Περνάμε το νερό από ψιλή σίτα, ώστε να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά, και το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού και το αλάτι.
Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το υγρό μείγμα που ετοιμάσαμε, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία, ελαστική, εύπλαστη ζύμη.
Αφήνουμε 25 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Τα λαζαράκια
Χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 80 γρ. και πλάθουμε τις φιγούρες για τα λαζαράκια.
Κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από το κάθε ζυμαράκι για τα χέρια, το οποίο πλάθουμε σε κορδόνι , το υπόλοιπο ζυμαράκι το κάνουμε φραντζολάκι και τυλίγουμε το κορδόνι σταυρωτά γύρω από τη μέση, τοποθετούμε δύο σταφίδες για τα χεράκια και 2 μοσχοκάρφια για τα μάτια.
Αλείφουμε τα λαζαράκια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά στους 180ο C.
Διατηρούνται για αρκετές ημέρες.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Τη ζύμη για τα λαζαράκια μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε και γλυκό ψωμί με σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
- Μπορούμε να στολίσουμε τα λαζαράκια σύμφωνα με τη φαντασία μας.
- Αν χρειάζεται προσθέτουμε στη ζύμη επιπλέον αλεύρι ή νερό.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε με λεμόνι.