Λαζαράκια (το ψωμί του Λαζάρου)

2.4K

Το Σάββατο του Λαζάρου είναι η αρχή για τις Πασχαλινές ετοιμασίες, ας ζυμώσουμε παραδοσιακά λαζαράκια!

Δειλά-δειλά έρχεται το χαρμόσυνο μήνυμα της επικείμενης Μεγάλης Ανάστασης, το πιο ιδιαίτερο, συμβολικό και σπουδαίο γεγονός της θρησκευτικής ιστορίας, τη θέωση.

Ακόμη θυμάμαι νοσταλγικά την Παρασκευή, πριν από του Λαζάρου, όπου τα σχολεία έκλειναν για τις διακοπές του Πάσχα.

Ένιωθες την Άνοιξη παντού, με το μπαμπά πηγαίναμε στον κυρ-Λευτέρη για να μου αγοράσει το ψάθινο καλαθάκι για τα κάλαντα, το κοφινάκι.

Γυρίζοντας σπίτι όλοι ασβέστωναν τα πεζοδρόμια ώστε να υποδεχτούν τις γιορτινές ημέρες.

Το βραδάκι όλη η γειτονιά μοσχοβολούσε κουλουράκια και κανελογαρίφαλο, κάποιες νοικοκυρές ζύμωναν κουλουράκια και άλλες λαζαράκια για τις λαζαρίνες.

Το πρωί ξυπνούσα από τα χαράματα για να στολίσω το κοφινάκι μου!

Ήμουν πολύ τυχερή αφού ο ολάνθιστος κήπος μας και η ανθισμένη πασχαλιά μου έδιναν απλόχερα τα λουλουδάκια τους για να φτιάξω,το πιο όμορφο κοφινάκι.

Η παρέα ερχόταν και ξεκινούσαμε πόρτα-πόρτα:

Ήρθε ο Λάζαρης βαβά μ’,
το κοφινάκι μ’ θέλει αυγά,
οι τσεπουλές μ’ πενταρούλες,
τα χεράκια μ’ κουκουσούλες.

 

Λαζαράκια Εθιμο Συνταγή

Μόλις το κοφινάκι μας γέμιζε αυγά τρέχαμε σπίτι να το αδειάσουμε.

Όταν πεινούσαμε τρώγαμε τα λαζαράκια, τα πιο νόστιμα τα έφτιαχνε η κυρ-Αργυρώ, κόβαμε καινούριες πασχαλιές και συνεχίζαμε μέχρι να φτάσει το μεσημέρι.

Το απόγευμα, αφού είχαμε μετρήσει αυγά, λεφτά και λαζαράκια κάναμε αναμέτρηση για την αρχηγό της επόμενης χρονιάς και όλοι μα όλοι περιμέναμε ανυπόμονα τους νονούς και τις νονές μας.

Όταν φέρνω στο μυαλό μου αυτές τις αναμνήσεις σε συνδυασμό με το μεθυστικό άρωμα της πασχαλιάς, δεν μπορώ να μη νοσταλγώ την παιδική μου ηλικία στον τόπο που μεγάλωσα.

Με την Υβόννη που λατρεύει ήδη τα λουλούδια, στολίσαμε το σπίτι μας και ετοιμάσαμε το κοφινάκι.

Ψήσαμε μερικά Λαζαράκια για να κεράσουμε τις Λαζαρίνες και μέσα μου κρυφο-ανυπομονώ για την ώρα που θα στολίσει σα λαζαρίνα το δικό της κοφινάκι στον τόπο που μεγάλωσα.


Εύα

 

Ποσότητα / Μερίδες: 20 λαζαράκια
Χρόνος Προετοιμασίας1 hour 20 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος25 minutes
Είδος ΓεύματοςΠαραδοσιακά

Λαζαράκια (το ψωμί του Λαζάρου)

Εκτυπώση Συνταγής
Το Σάββατο του Λαζάρου είναι η αρχή για τις Πασχαλινές ετοιμασίες, ζυμώνουμε, ψήνουμε και προσφέρουμε παραδοσιακά λαζαράκια, που είναι πεντανόστιμα!

Υλικά

  • 465 γρ. αλεύρι δυνατό
  • 25 γρ. νωπή μαγιά, '
  • 250 ml νερό
  • 1 πορτοκάλι
  • 75 ml ελαιόλαδο
  • 155 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας
  • 1 κ.γ. γλυκάνισο, σε σπόρους
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • 40 μοσχοκάρφια
  • 40 μαύρες σταφίδες

Διαδικασία

Η ζύμη
  • Ζεσταίνουμε τα 100ml του νερού και διαλύουμε καλά την μαγιά, μαζί με 1 κ.σ. από τη ζάχαρη, αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό σημείο για 20 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  • Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα 150ml νερό μαζί με την κανέλα, 4-5 μοσχοκάρφια, 1 φλούδα από το πορτοκάλι, το δαφνόφυλλο και τους σπόρους του γλυκάνισου να πάρουν 1-2 καλές βράσεις, αποσύρουμε και αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία του.
  • Περνάμε το νερό από ψιλή σίτα, ώστε να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά, και το αναμειγνύουμε με το ελαιόλαδο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τον χυμό του πορτοκαλιού και το αλάτι.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το υγρό μείγμα που ετοιμάσαμε, ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ωραία, ελαστική, εύπλαστη ζύμη.
  • Αφήνουμε 25 λεπτά να ξεκουραστεί η ζύμη και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
Τα λαζαράκια
  • Χωρίζουμε τη ζύμη σε ζυμαράκια των 80 γρ. και πλάθουμε τις φιγούρες για τα λαζαράκια.
  • Κόβουμε ένα μικρό κομματάκι από το κάθε ζυμαράκι για τα χέρια, το οποίο πλάθουμε σε κορδόνι , το υπόλοιπο ζυμαράκι το κάνουμε φραντζολάκι και τυλίγουμε το κορδόνι σταυρωτά γύρω από τη μέση, τοποθετούμε δύο σταφίδες για τα χεράκια και 2 μοσχοκάρφια για τα μάτια.
  • Αλείφουμε τα λαζαράκια με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά στους 180ο C.
  • Διατηρούνται για αρκετές ημέρες.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Τη ζύμη για τα λαζαράκια μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε και γλυκό ψωμί με σταφίδες και ξηρούς καρπούς.
- Μπορούμε να στολίσουμε τα λαζαράκια σύμφωνα με τη φαντασία μας.
- Αν χρειάζεται προσθέτουμε στη ζύμη επιπλέον αλεύρι ή νερό.
- Μπορούμε να αρωματίσουμε με λεμόνι.

Πασχαλινές Παραδοσιακές Γλυκές Συνταγές

Συνταγή για Λαζαράκια

Συνταγές για Λαζαράκια

Συνταγές για Γλυκό Ψωμί

Παραδοσιακές Πασχαλινές Συνταγές

Πασχαλινά Λαζαράκια Γλυκά Συνταγή

Παραδοσιακά Λαζαράκια

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close