Καθαρίζουμε σχολαστικά τον μαϊντανό, τον στεγνώνουμε καλά, αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια και μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό.
Στο μπλέντερ βάζουμε το μαϊντανό, την κάπαρη, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι, το ξύδι, τα 50 ml. από το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι έχουμε μια πάστα.
Προσθέτουμε το ψωμί, αφού το στύψουμε καλά, τις πατάτες και σταδιακά το ελαιόλαδο.
Τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση.
Σερβίρουμε τη μαϊντανοσαλάτα δροσερή με λίγο ελαιόλαδο και κάπαρη.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Μπορούμε να φτιάξουμε την μαϊντανοσαλάτα μόνο με ψωμί, αφαιρούμε την πατάτα και προσθέτουμε επιπλέον 50-80 γρ. ψίχα ψωμιού - Αν θέλουμε να φτιάξουμε τη συνταγή για μαϊντανοσαλάτα χωρίς γλουτένη χρησιμοποιούμε βρασμένα ρεβίθια - Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι πολύ βαρύ σε γεύση