Μαϊντανοσαλάτα από τη Σύρο, ο μαϊντανός σε σαλάτα, σερβίρεται ως ορεκτικό με φρυγανισμένο ψωμί ή συνοδευτικό.
Η συνταγή για μαϊντανοσαλάτα, έρχεται από την μαγευτική Σύρο όπου εκεί την τιμούν δεόντως ως ένα τυπικό μεζέ του νησιού.
Μια συνταγή που οι Συριανοί ίσως εμπνεύστηκαν από το πέστο, το οποίο προσάρμοσαν στα ελληνικά δεδομένα!
Δημιουργώντας ή απλά αναβαθμίζοντας ταπεινά-καθημερινά υλικά που είχαν πάντα στη διάθεσή τους, όπως η κάπαρη και η ψίχα του ψωμιού, και αυτό είναι το μεγαλείο της μεσογειακής κουζίνας!
Ο μαϊντανός δίνει την δροσιά του και φρέσκια του γεύση σε ένα άλειμμα που χρησιμοποιείται με πολλούς-πολλούς τρόπους!
Έτσι η μαϊντανοσαλάτα θα ταιριάξει πολύ αρμονικά στο Πασχαλινό τραπέζι, με τα πασχαλινά ορεκτικά όπως τα αυγά αλλά και τα λιπαρά κρεατικά της ημέρας.
Επίσης η μαϊντανοσαλάτα είναι ιδανική για τις ημέρες της νηστείας και για χορτοφάγους, βάλε μια κουταλιά στα ζυμαρικά, όπως ακριβώς θα έκανες και με το αγαπημένο πέστο!
Όμως και τον υπόλοιπο καιρό, μπορείς να την “παντρέψεις” με τη ντοματοσαλάτα και σε άλλες σαλάτες.
Να δέσεις μια σούπα, βάλε τη δίπλα σε παντζάρια και βέβαια απλά να τη βγάλεις σαν καλωσόρισμα, δροσερή-δροσερή!
♡
Εύα
Μαϊντανοσαλάτα από την Σύρο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 100 γρ. φύλλα μαϊντανού
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο
- 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
- 100 γρ. γρ. ψωμί μπαγιάτικο
- 100 γρ. γρ. πατάτες, βρασμένες
- 30 γρ. γρ. κάπαρη
- 120 ml ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1-2 λεμόνια
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε σχολαστικά τον μαϊντανό, τον στεγνώνουμε καλά, αφαιρούμε τα χοντρά κοτσάνια και μουλιάζουμε το ψωμί σε νερό.
- Στο μπλέντερ βάζουμε το μαϊντανό, την κάπαρη, το σκόρδο, το κρεμμυδάκι, το ξύδι, τα 50 ml. από το ελαιόλαδο και πολτοποιούμε τα υλικά μέχρι έχουμε μια πάστα.
- Προσθέτουμε το ψωμί, αφού το στύψουμε καλά, τις πατάτες και σταδιακά το ελαιόλαδο.
- Τέλος προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι, δοκιμάζουμε και αν χρειαστεί διορθώνουμε τη γεύση.
- Σερβίρουμε τη μαϊντανοσαλάτα δροσερή με λίγο ελαιόλαδο και κάπαρη.
Σημειώσεις για τη συνταγή
- Αν θέλουμε να φτιάξουμε τη συνταγή για μαϊντανοσαλάτα χωρίς γλουτένη χρησιμοποιούμε βρασμένα ρεβίθια
- Το ελαιόλαδο που θα χρησιμοποιήσουμε δεν πρέπει να είναι πολύ βαρύ σε γεύση
Από τις πιο γευστικές σαλάτες που έχω φάει! Εννοείται ότι ταιριάζει απόλυτα με ζεστό ψωμί αφού όντως είναι σαν πέστο. Ευτυχώς βρήκα πολύ καλά και φρέσκα υλικά εδώ https://eshop.masoutis.gr/categories/index/manabiko?item=566&subitem=011660&subdescr=murwdika και θα δοκιμάσω να το φτιάξω και σπίτι!