Λεμονάτο οσομπούκο με κρασί, μουστάρδα και γκρεμολάτα
Χριστούγεννα στο τραπέζι σημαίνει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό που θα "μιλήσει" στην καρδιά όλων γι' αυτό σου προτείνω την συνταγή για λεμονάτο οσομπούκο με κρασί, μουστάρδα και γκρεμολάτα που λιώνει στο στόμα!
Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα από τα λεμόνια χωρίς να φτάσουμε στο λευκό μέρος της.
Ψιλοκόβουμε όσο καλύτερα και λεπτά μπορούμε τις φλούδες.
Κόβουμε το ίδιο πολύ λεπτά τον μαϊντανό και το σκόρδο.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρία ψιλοκομμένα υλικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και η γκρεμολάτα είναι έτοιμη.
Το λεμονάτο οσομπούκο
Αφήνουμε το οσομπούκο τουλάχιστον 30’ εκτός ψυγείου και το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί.
Στο νερό βάζουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε για 30’ να μουλιάσουν.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το οσομπούκο προσεκτικά από όλες του τις πλευρές μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
Αφαιρούμε το οσομπούκο από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρουμε για 3’.
Βάζουμε ξανά το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό με τα μανιτάρια, τη μουστάρδα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.
Μαγειρεύουμε το οσομπούκο σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του, όταν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό ζωμό, φροντίζοντας όμως μέχρι να μαγειρευτεί να έχει μείνει με τη σάλτσα του.
Μόλις έχει «ξεκολλήσει» κρέας από το κόκκαλο είναι έτοιμο.
Λίγο πριν αποσύρουμε περιχύνουμε με τον χυμό από ένα λεμόνι, πασπαλίζουμε με την γκρεμολάτα και κουνάμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10΄ακόμη
Σερβίρουμε το οσομπούκο με ρύζι ή ζυμαρικά και τη σάλτσα του.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν θέλουμε να κάνουμε το οσομπούκο λεμονάτο αντί για νερό χρησιμοποιούμε σάλτσα ντομάτας και 250 γρ. ντοματάκια κονκασέ, τέλος δεν προσθέτουμε χυμό λεμονιού- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια, τα παραλείπουμε εντελώς