Λεμονάτο οσομπούκο με κρασί, μουστάρδα και γκρεμολάτα

3.5K

Χριστούγεννα στο τραπέζι σημαίνει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό που θα “μιλήσει” στην καρδιά όλων γι’ αυτό σου προτείνω  την συνταγή για λεμονάτο οσομπούκο με κρασί, μουστάρδα και γκρεμολάτα που λιώνει στο στόμα!

Το μοσχαρίσιο οσομπούκο – osobucco, αγαπημένο πιάτο από την κουζίνα της Λομβαρδίας.

Είτε κοκκινιστό, είτε λεμονάτο είναι ένα μαγειρευτό που δεν μπορεί αν αφήσει κανέναν αδιάφορο.

Τα τελευταία χρόνια είναι ένα από τα φαγητά, που όσοι θα έρθουν για να γιορτάσουμε μαζί, ξέρουν ότι θα σερβίρω στο γιορτινό τραπέζι.

Και πραγματικά απολαμβάνω ιδιαίτερα τη χαρά του να βλέπω να “εξαφανίζεται” από όλα τα πιάτα.

Μέχρι και το τελευταίο ίχνος της σάλτσας βουτώντας μέσα το φρεσκοψημένο ψωμί μας.

Προφανώς και το συγκεκριμένο κομμάτι κρέατος είναι πεντανόστιμο έτσι και αλλιώς, όμως εξίσσου σπουδαίο είναι το σωστό μαγείρεμα του.

Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή

Το οσομπούκο

Κάποτε το osobucco δεν το έβρισκα τόσο εύκολα στα κρεοπωλεία συνήθως έπρεπε να το παραγγείλω.

Τα καλά νέα είναι ότι πλέον την συγκεκριμένη κοπή τη βρίσκουμε σε αρκετά κρεοπωλεία και μάλιστα σε πολύ καλή τιμή για τη νοστιμιά που προσφέρει.

Το στρογγυλό του κόκαλο γεμάτο από μεδούλι όπου το “αγκαλιάζει” μπόλικο κρέας και η γεύση του συνολικά μετά το μαγείρεμα εγγυάται την απόλαυση στο πιάτο!

Ποια είναι όμως τα σωστά στάδια για να βγει το κρέας “λουκούμι”;

Θεωρώ πως τα συχνότερα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε οσομπούκο είναι στο θωράκισμα,  τα υγρά και ο γρήγορος χρόνος μαγειρέματος.

Όλα τα παραπάνω μπορούν να φέρουν κακό αποτέλεσμα..

Αρχικά, δεν προτείνω το μαγείρεμα με βούτυρο παρά μόνο με ελαιόλαδο κι επίσης δεν το αλευρώνουμε!

Υπάρχει η ζελατίνη και το μεδούλι που κάνουν όλη τη “νόστιμη” δουλειά.

Το καλό θωράκισμα θα κρατήσει το κρέας σούπερ ζουμερό και η “κρούστα” του θα γράψει στο πιάτο.

Τα υγρά και η δύναμη της φωτιάς πρέπει να είναι μετρημένα ώστε το κρέας να σιγομαγειρευεται, να μην κοχλάζει.

Ό,τι επιπλέον χρειαστεί σε υγρό-ζωμό τα προσθέτουμε όσο μαγειρεύεται και πάντα φροντίζουμε να είναι ζεστό.

Και όπως προανέφερα το σιγομαγειρεύουμε με υπομονή, δεν βιαζόμαστε.

Τι άλλο χωράει στη συνταγή για οσομπούκο;

Κάθε φορά δυσκολεύομαι να αποφασίσω λεμονάτο ή κοκκινιστό;

Έτσι σκέφτομαι το συνοδευτικό για να αποφασίσω πάντως στη συνταγή παρακάτω δίνω και tips όπου μπορείς να το μαγειρέψεις και κοκκινιστό.

Καρότα, σέλερι, κρεμμύδι, σκόρδο, θυμάρι, μουστάρδα σκόνη και μπαχάρι τα βάζω πάντα σε λεμονάτο και κοκκινιστό.

Η μουστάρδα ταιριάζει εξίσου και στις δύο εκδοχές, προτιμώ τη σκόνη διότι δεν θέλω “δυνατές” παρεμβάσεις στη γεύση.

Η μουστάρδα σε συνδυασμό με λίγα αποξηραμένα βασιλομανίταρα, αντικαθιστά τον ζωμό που σίγουρα είναι περιττός εδώ.

Το κρασί

Κάποτε θυμάμαι τη μαμά μου να έχει ένα μπουκάλι ρετσίνα Κουρτάκη στο ψυγείο για όλα της τα μαγειρέματα, λεμονάτο, κοκκινιστό ή ό,τι άλλο παντού έρεε ρετσίνα.

Όταν μαγειρεύουμε ένα φαγητό που το κρασί είναι στα βασικά συστατικά το κρασί οφείλει να είναι διαλεχτό ..και όχι το κρασί της παρέας.

Τονίζω εκλεκτό αλλά όχι απαραίτητα ακριβό ή πολύπλοκο, απλά χρειαζόμαστε μια καλή ποσότητα αλκοόλ.

Το πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσουμε το κρασί που θα σερβίρουμε στο τραπέζι.

Η γκρεμολάτα

Η πιο φρέσκια προσθήκη που μπορείς να κάνεις σε ένα λεμονάτο είναι η γκρεμολάτα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνω τη συνταγή για γκρεμολάτα σε κρεατικό, σε πάω πίσω στο 2014 και το κοτόπουλο με γκρεμολάτα.

Λεμόνια ακέρωτα, ολόφρεσκος μαϊντανός, ελληνικό σκόρδο και ένα κοφτερό μαχαίρι.

Λεπτοδουλειά μεν αλλά το πόσο αξίζει να φτιάξεις τη γκρεμολάτα για ένα final touch στο οσομπούκο, δεν το συζητώ!

Ταιριάζει και στο κοκκινιστό.

Αυτά τα απλά βήματα θα σε οδηγήσουν στο να φτιάξεις και αυτά τα Χριστούγεννα ένα φαγητό που μένει  αξέχαστο, θα δεις!

⸙ཻུ͎۪۪✧ૢ**ૢ✧ ཻུ۪۪⸙͎


Εύα

 

Ποσότητα / Μερίδες: 6
Χρόνος Προετοιμασίας15 minutes
Χρόνος Μαγειρέματος2 hours
Είδος ΓεύματοςΚυρίως Πιατό

Λεμονάτο οσομπούκο με κρασί, μουστάρδα και γκρεμολάτα

Εκτυπώση Συνταγής
Χριστούγεννα στο τραπέζι σημαίνει ένα καλομαγειρεμένο φαγητό που θα "μιλήσει" στην καρδιά όλων γι' αυτό σου προτείνω  την συνταγή για λεμονάτο οσομπούκο με κρασί, μουστάρδα και γκρεμολάτα που λιώνει στο στόμα!

Υλικά

  • 6 μερίδες οσομπούκο
  • 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 2 πράσα, ψιλοκομμένα
  • 1 σκελίδα σκόρδο, κομμένες σε φετάκια
  • 2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
  • 3 κ.σ. σέλερι, ψιλοκομμένο
  • 30 γρ. αποξηραμένα βασιλομανίταρα
  • 200 ml λευκό κρασί καλής ποιότητας
  • 300 ml ζεστό νερό
  • 1 κ.γ. μουστάρδα σκόνη
  • 60 γρ. ελαιόλαδο
  • 4 κόκκους μπαχάρι
  • 1 κ.γ. θυμάρι, φρέσκο ή αποξηραμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
Για την γκρεμολάτα
  • 2 λεμόνια, ακέρωτα
  • 1 μέτριο ματσάκι μαϊντανό
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι

Διαδικασία

Η γκρεμολάτα
  • Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά τα λεμόνια.
  • Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε την φλούδα από τα λεμόνια χωρίς να φτάσουμε στο λευκό μέρος της.
  • Ψιλοκόβουμε όσο καλύτερα και λεπτά μπορούμε τις φλούδες.
  • Κόβουμε το ίδιο πολύ λεπτά τον μαϊντανό και το σκόρδο.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα τρία ψιλοκομμένα υλικά και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και η γκρεμολάτα είναι έτοιμη.
Το λεμονάτο οσομπούκο
  • Αφήνουμε το οσομπούκο τουλάχιστον 30’ εκτός ψυγείου και το ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί.
  • Στο νερό βάζουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε για 30’ να μουλιάσουν.
  • Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το οσομπούκο προσεκτικά από όλες του τις πλευρές μέχρι να πάρει σκούρο χρώμα.
  • Αφαιρούμε το οσομπούκο από την κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα πράσα, το σκόρδο, τα καρότα και το σέλερι και σοτάρουμε για 3’.
  • Βάζουμε ξανά το κρέας στη κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρασί, τον ζωμό με τα μανιτάρια, τη μουστάρδα, τα μπαχάρια, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι.
  • Μαγειρεύουμε το οσομπούκο σε χαμηλή φωτιά, για περίπου 2 ώρες, ελέγχοντας τακτικά τα υγρά του, όταν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό ζωμό, φροντίζοντας όμως μέχρι να μαγειρευτεί να έχει μείνει με τη σάλτσα του.
  • Μόλις έχει «ξεκολλήσει» κρέας από το κόκκαλο είναι έτοιμο.
  • Λίγο πριν αποσύρουμε περιχύνουμε με τον χυμό από ένα λεμόνι, πασπαλίζουμε με την γκρεμολάτα και κουνάμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 10΄ακόμη
  • Σερβίρουμε το οσομπούκο με ρύζι ή ζυμαρικά και τη σάλτσα του.

Σημειώσεις για τη συνταγή

- Αν θέλουμε να κάνουμε το οσομπούκο λεμονάτο αντί για νερό χρησιμοποιούμε σάλτσα ντομάτας και 250 γρ. ντοματάκια κονκασέ, τέλος δεν προσθέτουμε χυμό λεμονιού
- Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε αποξηραμένα μανιτάρια, τα παραλείπουμε εντελώς
 

Χριστουγεννιάτικη Συνταγή για σιγομαγειρεμένο μοσχάρι οσομπούκο_osobucco

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ψήφοι Συνταγής




Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close