500γρ. γρ. μοσχαρίσιο κιμά, ή ανάμεικτο με αρνίσιο κιμά
3σκελίδεςσκόρδο, τριμμένες
½κ.γ. κ.γ. κύμινο
120γρ.ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
120mlκόκκινο κρασί
20mlελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
30mlελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για τη σάλτσα
500γρ. σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
30mlελαιόλαδο
1κ.γ. βούτυρο, ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
100mlκρασί
1κ.γ.ζάχαρη
1μικρό ξυλάκι κανέλα
5κόκκους μπαχάρι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
250γρ. χυλοπιτάκι
400γρ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
100γρ. ξερό ανθότυρο, χοντροτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα σουτζουκάκια
Βρέχουμε το ψωμί με το κρασί, 10’ να μαλακώσει, το στίβουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια.
Ζυμώνουμε καλά και ιδανικά αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε 30' στο ψυγείο.
Κατόπιν πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
Ψήνουμε τα σουτζουκάκια στο φούρνο για 10’ στους 200ο C.
Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας όλα τα υλικά της για 10’ σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό, το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε στο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος τη σάλτσα με τα χυλοπιτάκι που ετοιμάσαμε, προσθέτουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
Ψήνουμε για ακόμη 20-25’ στους 180ο C, ανακατεύοντας προσεκτικά 2-3 φορές.
Μόλις βγάλουμε το καυτό γιουβέτσι προσθέτουμε τον τριμμένο ξερό ανθότυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κιμά κοτόπουλου- Το κρασί μπορεί να αντικατασταθεί από νερό, σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε πιο ελαφρύ το φαγητό- Ταιριάζουν εξίσου καλά τα ζυμαρικά ολικής άλεσης, ανάλογα τα ζυμαρικά που θα χρησιμοποιήσετε ίσως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον υγρά κατά το ψήσιμο, επιλέξτε νερό ή ζωμό που θα είναι πολύ ζεστά