Γιουβέτσι με σουτζουκάκια, χυλοπιτάκι και ξερό ανθότυρο, μια συνταγή για γιουβέτσι αλλιώτικη αλλά πάντα αγαπητή!
Η συνταγή για αυθεντικά σμυρναϊκά σουτζουκάκια, που από το 2013 υπάρχει στο blog, είναι από τις πιο πολυδιαβασμένες, το ίδιο και η συνταγή μπατζίνα παραδοσιακή που έχει υπερλατρευτεί!
Το γιουβέτσι σαν φαγητό το γνώρισα αρκετά μεγάλη, γιατί η μόνη εκδοχή φαγητών με μανέστρα που μαγείρευαν στην οικογένεια μου ήταν αυτή στην κατσαρόλα.
Κυρίως με κοτόπουλο ή αρνί γιατί ένα άλλο πράγμα που έφαγα αρκετά μεγάλη ήταν το μοσχάρι.
Στον Ορχομενό, όπου και μεγάλωσα, τα κρέατα ήταν δύο, το αρνί και το χοιρινό, το μοσχάρι ήταν μόνο για κιμά, για παιδιά και αρρώστους.
Όμως το γιουβέτσι, που στην ουσία το λέμε γιουβέτσι λόγω τους πήλινου σκεύους που ψήνεται πολύ αργά στον ξυλόφούρνο και εξαιρετικά νόστιμο ακόμη και το “σκέτο” από γιουβέτσι!
Εμείς βέβαια το ψήνουμε συνήθως σε ταψί, γάστρα ή πυρίμαχο, σε χρόνο κανονικό.
Αλλά ακόμη πιο θρεπτικό είναι ένα γιουβέτσι με μανιτάρια και λαχανικά ή το γιουβέτσι με ψάρι.
Όπως και το γιουβέτσι με χταπόδι, συνταγή εδώ για το μεθαυριανό σαρακοστιανό τραπέζι!
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Τα σουτζουκάκια
Τα σουτζουκάκια δεν είναι απλά κεφτεδάκια, αν περιέχουν μόνο σκόρδο, ψωμί μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και μπόλικο κύμινο.
Η μαεστρία στα σουτζουκάκια είναι να είναι αφράτα και να μη διαλύονται.
Στο γιουβέτσι με σουτζουκάκια δεν τα τηγανίζουμε, τα ψήνουμε στον φούρνο. Προσωπικά τα σουτζουκάκια τα ψήνω πάντα στον φούρνο.
Οκ, στερούνται μιας κάποιας νοστιμιάς -του τηγανιού- αλλά είναι πολύ νόστιμα και πιο ελαφριά.
Τέλος τα σουτζουκάκια είναι τέλεια αν βάλεις μισό μοσχαρίσιο και μισό αρνίσιο κιμά, εγγύηση!
Η σάλτσα και το χυλοπιτάκι
Η σάλτσα μαγειρεύεται ξέχωρα, όπως κάνουμε και στα σουτζουκάκια απλά είναι πιο αραιή.
Στην ουσία θέλουμε να μαγειρέψουμε το χυλοπιτάκι που θα μελώσει μαζί με τη σάλτσα.
Τα μπαχάρια και η κανέλα θα δώσουν μια αρωματική γλύκα στο γιουβέτσι.
Το χυλοπιτάκι που χρησιμοποίησα είναι σπιτικό, εξίσου ταιριάζουν και άλλα μικρά ζυμαρικά τα πέτουρα, το κοφτό μακαρονάκι, το κλασικό κριθαράκι και το ρυζάκι.
Αυτό που πρέπει να δώσουμε σημασία είναι η σάλτσα να είναι καυτή ώστε να πάρει βράση αμέσως στον φούρνο.
Ο ξερός ανθότυρος
Ο ξερός ανθότυρος ή αθότυρος είναι ένα κρητικό, λευκό ημίσκληρο τυρίτο προτιμώ γιατί είναι σχετικά αλμυρό αλλά και βουτυρένιο, ταιριάζει λοιπόν με τη “γλύκα” του φαγητού και δεν λιώνει.
Προσθέτω μια ποσότητα μόλις βγάλω το καυτό φαγητό από τον φούρνο, ανακατεύω και σερβίρω.
Κάθε μπουκιά παραζάλη, το απόλυτο comfort food είτε το βγάλεις στο καθημερινό, είτε στο Κυριακάτικο και γιορτινό τραπέζι θα γίνει ένα μικρός χαμός!
♡
Εύα
Γιουβέτσι με σουτζουκάκια, χυλοπιτάκι και ξερό ανθότυρο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τα σουτζουκάκια
- 500 γρ. γρ. μοσχαρίσιο κιμά, ή ανάμεικτο με αρνίσιο κιμά
- 3 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- ½ κ.γ. κ.γ. κύμινο
- 120 γρ. ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί
- 120 ml κόκκινο κρασί
- 20 ml ελαιόλαδο
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
- 30 ml ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για τη σάλτσα
- 500 γρ. σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη
- 30 ml ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. βούτυρο, ή 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 100 ml κρασί
- 1 κ.γ. ζάχαρη
- 1 μικρό ξυλάκι κανέλα
- 5 κόκκους μπαχάρι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Αλάτι
Επιπλέον θα χρειαστούμε
- 250 γρ. χυλοπιτάκι
- 400 γρ. ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό
- 100 γρ. ξερό ανθότυρο, χοντροτριμμένο
Διαδικασία
Τα σουτζουκάκια
- Βρέχουμε το ψωμί με το κρασί, 10’ να μαλακώσει, το στίβουμε και το βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια.
- Ζυμώνουμε καλά και ιδανικά αν έχουμε χρόνο τα αφήνουμε 30' στο ψυγείο.
- Κατόπιν πλάθουμε τα σουτζουκάκια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος, το ένα δίπλα στο άλλο και τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο.
- Ψήνουμε τα σουτζουκάκια στο φούρνο για 10’ στους 200ο C.
- Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε τη σάλτσα, βράζοντας όλα τα υλικά της για 10’ σε χαμηλή φωτιά, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον ζωμό, το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε στο ταψί ή πυρίμαχο σκεύος τη σάλτσα με τα χυλοπιτάκι που ετοιμάσαμε, προσθέτουμε το χυλοπιτάκι και ανακατεύουμε.
- Ψήνουμε για ακόμη 20-25’ στους 180ο C, ανακατεύοντας προσεκτικά 2-3 φορές.
- Μόλις βγάλουμε το καυτό γιουβέτσι προσθέτουμε τον τριμμένο ξερό ανθότυρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
Σημειώσεις για τη συνταγή