Τσατάλια, πολίτικα κουλουράκια με μαχλέπι και μαυροκούκι
ΕΥΑ ΜΟΝΟΧΑΡΗ
Τα τσατάλια είναι τα πιο αγαπημένα μου κουλουράκια, τραγανά και σχεδόν άγλυκα -δεν έχουν εποχή- αλλά για εμένα είναι τόσο γιορτινά, τόσο όμορφα, και μόνο που μοσχοβολάνε μαχλέπι αυτομάτως θυμίζουν πασχαλινά κουλουράκια!
500γρ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή μαλακό αλεύρι
160γρ.γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
140γρ.γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
180γρ.ελαιόλαδο
4κ.σ.ζάχαρη
2 ½κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
2κ.γ. μηλόξυδο
1κ.γ. baking powder
Αλάτι, κατά βούληση
Για το ψήσιμο
2κρόκους αυγού
Μαυροκούκι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15’.
Χωρίζουμε σε ζυμαράκια 12 γρ. πλάθουμε κορδόνια και φτιάχνουμε τα τσατάλια με το χαρακτηριστικό τους σχήμα ή σε όποιο σχήμα θέλουμε.
Αν θέλουμε να δώσουμε άλλο σχήμα υπολογίζουμε 20-22 γρ. το κάθε ζυμαράκι.
Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε δίσκο ψησίματος, που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε τα κουλουράκια με αυγό και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
Ψήνουμε τα τσατάλια στους 175ο C, σε προθερμασμένο φούρνο, στη λειτουργία του αερόθερμου για 18-20' περίπου.
Αφήνουμε τα τσατάλια να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει ερμητικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν θέλετε να κάνετε τα κουλουράκια γλυκά προσθέτουμε περισσότερη ζάχαρη, περίπου 2-3 κ.σ.- Κρατήστε τη συνταγή ως έχει εμπλουτίστε με μυρωδικά ή μπαχαρικά, η συγκεκριμένη ζύμη είναι πασπαρτού για κουλουράκια και κριτσίνια (αναλυτικές οδηγίες στο post)- Δώστε στα κουλουράκια όποιο σχήμα θέλετε