Τα πολίτικα τσατάλια με μαυροκούκι είναι τα πιο αγαπημένα μου κουλουράκια, τραγανά και σχεδόν άγλυκα -δεν έχουν εποχή- αλλά για εμένα είναι τόσο γιορτινά, τόσο όμορφα, και μόνο που μοσχοβολάνε μαχλέπι αυτομάτως θυμίζουν Πάσχα!
Την πρώτη φορά που τα έψησα, ήταν ακριβώς 6 Απριλίου του 2013, μαγεύτηκα.
Τα υλικά, αν εξαιρέσουμε το μαυροκούκι, συνηθισμένα, η διαδικασία και η ζύμη ήταν ένα πανεύκολο παιχνίδι ενώ η γεύση απίστευτη.
Λέγεται ότι είναι η αλμυρή εκδοχή του κουραμπιέ.
Πράγματι έχουν ελάχιστη ζάχαρη αλλά το “γλυκομυριστό” μαχλέπι σε μπερδεύει και στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλο “είμαι γλυκό”!
Τα πολίτικα κουλουράκια, με το περίεργο όνομα τσατάλια -ΟΧΙ ΤΑ ΝΕΥΡΑ- προφανώς προέρχονται από τους γείτονές μας, και την Τουρκική κουζίνα.
Çatal σημαίνει πιρούνι, λαϊκότροπος όρος επίσης για τη διχάλα, την σφεντόνα και οτιδήποτε σε σχήμα διχάλας.
Το σχήμα τους ποικίλει αλλά βασίζεται στο “πιρούνι” ή τη διχάλα.
Το υπέροχο με τα τσατάλια είναι πως το σπίτι μοσχομυρίζει γιορτή γι΄αυτό και τα προτείνω για πασχαλινά κουλουράκια, είπαμε τα έχουν όλα γεύση, εμφάνιση, μυρωδιές!
Λεπτομέρειες που αναδεικνύουν τη συνταγή
√ Το μαχλέπι
Αν υπάρχει κάτι που πλέον θα επιμένω για το μοναδικό ανατολίτικο μαχλέπι είναι να μην το αγοράζεις ποτέ τριμμένο.
Το έκανα κι εγώ παλιότερα, όμως πραγματικά η σωστή χρήση του παίζει σπουδαίο ρόλο στην απόδοση σε άρωμα και υφή!
Δύο πράγματα που προτείνω και αυτό ισχύει και για τα πασχαλινά τσουρέκια ή όποια συνταγή με μαχλέπι:
1. Αγοράζουμε το μαχλέπι και το διατηρούμε σε γυάλινα καθαρά βάζα σε σκιερό και δροσερό σημείο
2. Δεν αγοράζουμε τριμμένο μαχλέπι, και αν το κάνουμε, θα είναι μικρή ποσότητα που θα χρησιμοποιήσουμε μόνο για τη συνταγή που θέλουμε και δεν αποθηκεύουμε το τριμμένο μαχλέπι.
3. Το μαχλέπι το τρίβουμε σε μύλο μπαχαρικών ή γουδί, αν το κάνεις στο πολυμηχάνημα – multi δεν θα γίνει η “δουλειά” σωστή, πραγματικά αγοράστε ένα μικρό μαρμάρινο γουδί θα το λατρέψετε!
4. Καβούρδισέ το για ακόμη περισσότερη “ένταση”!
√ Το μαυροκούκι ή το μαύρο κύμινο
Ενώ οπτικά θυμίζει σουσάμι μόλις ένα “σπάσουμε” μερικά σποράκια με τα δόντια μας αμέσως πλημμυρίζουν τον ουρανίσκο μας γεύσεις ιδιαίτερες.
Διακρίνεις ελαφριά πικρή γεύση αλλά όχι ενοχλητική, ίσα-ίσα κάπως πικάντικη και μυρωδάτη, ταιριάζει άριστα με το μαχλέπι.
Το μαυροκούκι θα δώσει ιδιαίτερο χαρακτήρα στα κουλουράκια, θεωρώ βασικό συστατικό στη συνταγή για τσατάλια.
√ Η ζύμη και το ψήσιμο
Πιο εύπλαστη και εύκολη ζύμη για κουλουράκια δεν έχω δει, ζύμωσέ την στο χέρι, άσε την λίγο να ξεκουραστεί και έγινε!
Στο ψήσιμο άλειψε τα τσατάλια με μια πλούσια στρώση από κρόκο αυγού, το χρυσαφένιο βαθύ χρώμα είναι το ζητούμενο.
Ο προτεινόμενος χρόνος ψησίματος δίνει τραγανό αποτέλεσμα, εσύ το φέρνεις στα μέτρα σου με 5+- λεπτά ψήσιμο.
Θα σταθώ για να σου πω λίγες ιδέες που και πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη ζύμη δημιουργώντας νέες συνταγές:
Όπως προανέφερα τα τσατάλια είναι ιδανικά και για πασχαλινά κουλουράκια, , το μόνο που ίσως χρειαστεί να αλλάξεις είναι η ποσότητα της ζάχαρης ώστε να γίνουν πιο γλυκά.
Συνήθως προσθέτω 3 κ.σ. ζάχαρη και έχω το αποτέλεσμα που μου αρέσει.
Επιπλέον αρωμάτισε αν θέλεις με ξύσμα από λεμόνι και πορτοκάλι, επίσης μπορείς να προσθέσεις βανίλια.
Το σχήμα δεν είναι απαραίτητο, δώσε όποιο σχήμα σου αρέσει.
Τέλος, άφοβα να προσθέσεις υλικά όπως τριμμένο κεφαλοτύρι, πιπέρια σπασμένα, πάπρικα, θυμάρι και άλλα αντίστοιχα “στεγνά” υλικά και να φτιάξεις τέλεια κριτσίνια.
Μια ανάσα πριν το Πάσχα και τις πασχαλινές προετοιμασίες αυτή η συνταγή είναι όλα όσα ψάχνεις σε ένα λαχταριστό κουλουράκι θα το έχεις “παρέα” κάθε στιγμή, θα το προσφέρεις ως κέρασμα και θα σου φτιάχνει τη διάθεση!
Εκτός από αυτά τα υπέροχα πολίτικα κουλουράκια ΕΔΩ μπορείς να δεις και τις υπόλοιπες συνταγές για πασχαλινά κουλουράκια!
♡
Εύα
Τσατάλια, πολίτικα κουλουράκια με μαχλέπι και μαυροκούκι
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
Για τη ζύμη
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ή μαλακό αλεύρι
- 160 γρ. γρ. γιαούρτι στραγγιστό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 140 γρ. γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 180 γρ. ελαιόλαδο
- 4 κ.σ. ζάχαρη
- 2 ½ κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
- 2 κ.γ. μηλόξυδο
- 1 κ.γ. baking powder
- Αλάτι, κατά βούληση
Για το ψήσιμο
- 2 κρόκους αυγού
- Μαυροκούκι
Διαδικασία
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Ανακατεύουμε, ζυμώνουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 15’.
- Χωρίζουμε σε ζυμαράκια 12 γρ. πλάθουμε κορδόνια και φτιάχνουμε τα τσατάλια με το χαρακτηριστικό τους σχήμα ή σε όποιο σχήμα θέλουμε.
- Αν θέλουμε να δώσουμε άλλο σχήμα υπολογίζουμε 20-22 γρ. το κάθε ζυμαράκι.
- Αραδιάζουμε τα κουλουράκια σε δίσκο ψησίματος, που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε τα κουλουράκια με αυγό και πασπαλίζουμε με μαυροκούκι.
- Ψήνουμε τα τσατάλια στους 175ο C, σε προθερμασμένο φούρνο, στη λειτουργία του αερόθερμου για 18-20' περίπου.
- Αφήνουμε τα τσατάλια να κρυώσουν και αποθηκεύουμε σε κουτί που κλείνει ερμητικά.