Οι σοκολατένιες καριόκες, αυτό το «μαγευτικό» γλύκισμα, το κέρασμα που δεν σταματάς ποτέ στο ένα κομμάτι, για εμένα οι καλύτερες είναι οι νηστίσιμες καριόκες με γλυκό υποβρύχιο και σοκολάτα!
50γρ. φλούδες γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ή πορτοκάλι, ψιλοκομμένο
1κ.σ.κακάο άγλυκο
1κ.σ.ελαιόλαδο
3κ.σ.κονιάκ
1κ.γ.υγρή βανίλια , ή 1 κάψουλα βανιλλίνης
¼κ.σ.κανέλα , σκόνη
1 τσιμπιάγαρίφαλο , σκόνη
Για την Επικάλυψη
200γρ. κουβερτούρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Το σοκολατένιο σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη, το κακάο, το γλυκό υποβρύχιο και το νερό.
Βράζουμε για 5', σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά αποσύρουμε.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Στον επεξεργαστή τροφίμων σπάμε περισσότερη από την μισή ποσότητα του καρυδιού σε καρυδόψιχα και την υπόλοιπη την χοντροκόβουμε.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλα, την βανίλια, το γαρίφαλο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και το γλυκό περγαμόντο, ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε το σιρόπι σοκολάτας.
Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και πλάθουμε 1 μεγάλο ρολό ή 2 μικρότερα, τα τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
Κόβουμε το ρολά σε φέτες περίπου 1,5 εκ. και τοποθετούμε για 30' στην κατάψυξη.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την διατηρούμε ζεστή.
Βουτάμε, με την βοήθεια μιας λαβίδας, κάθε φέτα στην ρευστή σοκολάτα και αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Αφήνουμε τις καριόκες 2 ώρες να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη.
Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και διατηρούμε σε δροσερό σημείο, εκτός ψυγείου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ
- Αν δεν έχετε διαθέσιμο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο μπορείτε να προσθέσετε στο σιρόπι 1-2 φλούδες πορτοκαλιού για το άρωμα- Οι καριόκες έχουν αρκετές παραλλαγές όπως για παράδειγμα με τριμμένο μπισκότο, με τσουρέκι ή υπολείμματα από κέικ, μπορείτε να κάνετε την αντικατάσταση αλλά είναι βασική προϋπόθεση να είναι μπαγιάτικο και να το θρυμματίσετε με τα χέρια