Καριόκες Νηστίσιμες

3.5K
Οι καριόκες, αυτό το «μαγευτικό» γλύκισμα στο ασημόχαρτο, το κέρασμα που πότε δεν έφτανε ένα κομμάτι.

Με τις καριόκες με ενώνει μια βαθιά σχέση αγάπης, έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη οτι οι καριόκες ανήκουν στο TOP10 των πιο αγαπημένων μου γλυκών!

Όταν πηγαίναμε στο ζαχαροπλαστείο «έλιωνα» κυριολεκτικά εμπρός στην βιτρίνα με τις καριόκες και με όσα λαχταριστά ταρτάκια, πάστες ή άλλα κεράσματα να γέμιζε το κουτί εμένα το μυαλό μου ήταν στην μαγική έκφραση «βάλε και πέντε καριόκες σε ένα σακουλάκι», μπορώ να πω οτι είχα κάνει διατριβή για τις καριόκες μες το μικρό μου κεφαλάκι, με την πρώτη μπουκιά ήξερα αν η καριόκα ήταν πετυχημένη ή όχι.

Βέβαια μην σου τύχει να φας καριόκα και απογοητευτείς, αν πάλι έχεις δοκιμάσει τις ξακουστές ξανθιώτικες καριόκες και συγκεκριμένα τις καριόκες του Παπαπαρασκευά, εκεί καταλαβαίνεις γιατί μόνο μια δεν αρκεί.

Τα σημεία που κάνουν πετυχημένη μια καριόκα είναι τα εξής:

– Ολόφρεσκα καρύδια, που δεν ταγκίζουν
– Ένα παχύ στρώμα απολαυστικής κουβερτούρας
– Σωστά σιροπιασμένο και συμπαγή περιεχόμενο
– Ιδανική αναλογία μπαχαρικών
– Το γλυκό υποβρύχιο

Στα δικά μας, όσον αφορά την συνταγή, η εκδοχή που μου αρέσει να φτιάχνω στο σπίτι πιο πολύ είναι οι νηστίσιμες καριόκες, φτιάχνονται πανεύκολα, με ελάχιστα και φθηνά υλικά.

Ακόμη κάθεσαι; Ρίξε μια ματιά στην εύκολη συνταγή, σημείωσε τα υλικά και γρήγορα στην κουζίνα!


Καριόκες Νηστίσιμες

Προετοιμασία: 20′ •Αναμονή 8 ώρες: 40′ •Ποσότητα: 15 κομμάτια •Επίπεδο Δυσκολίας: Εύκολο

ΚΑΡΙΟΚΕΣ


Υλικά
80 γρ. φρυγανιά τριμμένη
150 γρ. καρύδι
50 γρ. βανίλια γλυκό υποβρύχιο
50 γρ.. ζάχαρη
80 ml. νερό
1 κουταλιά της σούπας κακάο άγλυκο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιά της σούπας κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού  υγρή βανίλια ή 1 κάψουλα βανιλλίνης
2 φλούδες γλυκό του κουταλιού νεράντζι ή πορτοκάλι ή περγαμόντο
¼  κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
Λίγο γαρίφαλο σκόνη

Για την Επικάλυψη
200 γρ. κουβερτούρα


Εκτέλεση βήμα-βήμα

Ετοιμάζουμε το σοκολατένιο σιρόπι.
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη, το κακάο, το γλυκό υποβρύχιο και το νερό.
Βράζουμε για 5 λεπτά, σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά αποσύρουμε.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για λίγα λεπτά.

Στον επεξεργαστή τροφίμων σπάμε περισσότερη από την μισή ποσότητα του καρυδιού σε καρυδόψιχα και την υπόλοιπη την χοντροκόβουμε.

Σε ένα μεγάλο μπώλ βάζουμε την φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλλα, την βανίλια, το γαρύφαλλο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και το γλυκό περγαμόντο ψιλοκομμένο, ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.

Προσθέτουμε το σιρόπι σοκολάτας.

Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και πλάθουμε 1 μεγάλο ρολό ή 2 μικρότερα, τα τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί  και αφήνουμε στο ψυγείο για 5-6 ώρες.

Την άλλη ημέρα κόβουμε τα ρολά σε φέτες περίπου 1,5  εκατοστών και τα τοποθετούμε για 30 λεπτά στην κατάψυξη.

Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την διατηρούμε ζεστή μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Βουτάμε, με την βοήθεια μιας λαβίδας, κάθε φέτα στην ρευστή σοκολάτα και αραδιάζουμε σε λαδόκολλά.

Αφήνουμε τις καριόκες 3-4 ώρες να στεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη.

Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και διατηρούμε σε δροσερό σημείο, εκτός ψυγείου.

Συνταγές για Καριόκες

 

Σημειώσεις για την συνταγή:

Για την συνταγή χρησιμοποιήθηκε μία συσκευασία κλασική Nestle Dessert κουβερτούρα, μπορείτε αν θέλετε να δοκιμάσετε και την Nestle Dessert 65%.

Αν δεν έχετε διαθέσιμο γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή περγαμόντο μπορείτε να να χρησιμοποιήσετε περγαμόντο γλασέ, ψιλοκομμένο, εναλακτικά λίγο ξύσμα.

Οι καριόκες έχουν αρκετές παραλλαγές όπως για παράδειγμα με τριμμένο μπισκότο, με παντεσπάνι ή υπολείμματα από κέικ.

Αν βιάζεστε μπορείτε να παγώσετε το ρολό απευθείας στην κατάψυξη για 1 ώρα, προτείνω όμως αν έχετε χρόνο να αφήσετε στο ψυγείο ώστε να «δέσουν» τα υλικά.

Νηστίσιμες Συνταγές με Σοκολάτα

Νηστίσιμα Γλυκά Συνταγές

Νηστίσιμες Καριόκες Συνταγή

Εύκολες Καριόκες Συνταγές Εύκολα Γλυκά

Συνταγές με Σοκολάτα Κουβερτούρα Nestlé Dessert

Συνταγή για Καριόκες

ΝΗΣΤΙΣΙΜΕΣ ΚΑΡΙΟΚΕΣ

 

*(Το άρθρο περιέχει τοποθέτηση προϊόντος στα πλαίσια συνεργασίας με την Nestlé για την καμπάνια Nestlé Dessert #ftaneimonomia,  καταγράφει την προσωπική μου εμπειρία, έχει δοκιμαστεί από εμένα την ίδια και χρησιμοποιήθηκε στην παραπάνω συνταγή)

Join the Conversation

  1. Μαρία says:

    Εχω μια απορία αφού το σιρόπι σοκολάτας έχει μέσα την μια κουταλιά κακάο που υπαρχει στα υλικα τότε μέσα στο μίγμα πόσο κακάο βάζουμε;

    1. Μαρία καλησπέρα, το κακάο χρησιμοποιείται μόνο στο σιρόπι, από λάθος το έγραψα και στα υπόλοιπα υλικά.
      Ευχαριστώ και καλή επιτυχία!

  2. Μπέτυ says:

    Το κακάο αναφέρεται μία φορά στα υλικά ενώ στην εκτέλεση δύο φορές. Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι;
    Ευχαριστώ.

    1. Μπέτυ καλησπέρα, το κακάο χρησιμοποιείται μόνο στο σιρόπι, από λάθος το έγραψα και στα υπόλοιπα υλικά.
      Ευχαριστώ και καλή επιτυχία!

  3. Τελεια συνταγη! Πηρα πολλα ευσημα απ την πεθερα! Ευχαριστω!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Like
Close
Cook & Eat with Funkycook © Copyrights 2022. All rights reserved.
Close