Οι σοκολατένιες καριόκες, αυτό το «μαγευτικό» γλύκισμα, το κέρασμα που δεν σταματάς ποτέ στο ένα κομμάτι και για εμένα οι καλύτερες είναι οι νηστίσιμες καριόκες με γλυκό υποβρύχιο, καρύδια και σοκολάτα!
Με τις καριόκες με ενώνει μια βαθιά σχέση αγάπης, έχω δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι αυτό το σοκολατένιο γλυκό ανήκει στο TOP10 των πιο αγαπημένων μου γλυκών!
Στο ζαχαροπλαστείο «έλιωνα», κυριολεκτικά, εμπρός στην βιτρίνα με τις στοιβαγμένες καριόκες τυλιγμένες στο ασημόχαρτο,.
Ό,τι και να αγοράζαμε στο ζαχαροπλαστείο πάντα ανυπομονούσα για το: «Βάλε και πέντε καριόκες σε ένα σακουλάκι».
Όταν δε το κέρασμα, στις επισκέψεις και τις γιορτές, ήταν καριόκες ένιωθα μόνο χαρά.
Επειδή κάποτε η νηστείες ήταν “νόμος” -ειδικά στο χωριό- ακόμη και για τα μικρά παιδιά οι νηστίσιμες καριόκες ήταν το γλυκό της νηστείας.
Εντωμεταξύ τόσο “κολλημένη” ήμουν με τις καριόκες που είχα κάνει διατριβή και με την πρώτη μπουκιά ήξερα αν η καριόκα ήταν πετυχημένη ή όχι.
Βέβαια μην σου τύχει να φας καριόκα και απογοητευτείς.
Αν πάλι έχεις δοκιμάσει τις ξακουστές ξανθιώτικες καριόκες και συγκεκριμένα τις καριόκες του Παπαπαρασκευά, εκεί καταλαβαίνεις γιατί μόνο μια δεν αρκεί.
Ως ενήλικη, μέχρι και τώρα, δεν έχω καλύτερο από μια νηστίσιμη καριόκα και ένα ποτήρι καλό κονιάκ!
Λεπτομέρειες που θα αναδείξουν τη συνταγή
Η εκδοχή που μου αρέσει πιο πολύ από όλες είναι οι νηστίσιμες καριόκες, όπως είπα.
Όπως όλοι ξέρουμε οι καριόκες είναι ένα σοκολατένιο γλυκό στην λογική των leftovers – περισσεύματα.
Υπάρχουν συνταγές για καριόκες με κέικ, τσουρέκι, μπισκότα αλλά ειλικρινά αυτή με τη φρυγανιά ή παξιμάδια είναι άπαιχτη, “αφανής ήρωας” κάνει τη δουλειά της διακριτικά!
Η σωστή καριόκα όταν τη δαγκώνεις δεν βγάζει σιρόπι, είναι ένα “σώμα” και μόνο τα καρύδια πρέπει να βλέπεις.
Και ξέρεις γιατί; Γιατί πρωταγωνιστής στην καριόκα είναι τα καρύδια.
Το γλυκό υποβρύχιο
Παρότι βλέπεις στη συνταγή ζάχαρη και γλυκό υποβρύχιο, αυτή η καριόκα δεν είναι περιττά γλυκιά.
Εξωτερικά έχουμε μόνο ένα στρώμα σοκολάτα bitter οπότε ισορροπεί, δεν λέω βέβαια ότι είναι άγλυκη όμως σίγουρα ισορροπεί.
Το γλυκό υποβρύχιο “δένει” όλα τα συστατικά -μιας και δεν έχουν βούτυρο ή επιπλέον σοκολάτα- και τις κάνεις ωραία μαστιχωτές και όχι σκληρές.
Μην παραλείψεις να ακολουθήσεις πιστά τη διαδικασία για το σιρόπι, θέλουμε σιρόπι όχι απλά να λιώσει η ζάχαρη και το υποβρύχιο.
Τα μπαχαρικά και γλασέ φρούτα
Αν ψάχνεις το “μικρό μυστικό” τους είναι τα αρώματα.
Ίσως κάπου-κάπου και μια μικρή ποσότητα από γλασέ φρούτα, συγκεκριμένα από γλυκό του κουταλιού περγαμόντο ή πορτοκάλι, πολύ ψιλοκομμένα.
Το ξύσμα πορτοκαλιού δεν λειτουργεί καθόλου αρμονικά.
Από μπαχαρικά θέλουν “ζεστασιά”, κανέλα και γαρίφαλο, τόσο – όσο!
Η επικάλυψη από σοκολάτα
Οι καριόκες που αγοράζουμε συνήθως έχουν ένα πολύ λεπτό στρώμα σοκολάτας, οι δικές μας θα έχουν αληθινή σοκολάτα σε ένα πιο παχύ στρώμα.
Δύο πράγματα που πρέπει να προσέξεις για να κάνεις μια ωραία επικάλυψη.. και χωρίς να “σπάσουν” τα νεύρα σου.
Κουβερτούρα καλής ποιότητας και πολύ σωστά λιωμένη σε μπαιν μαρί, το οποίο θα την κρατάει σε σταθερή θερμοκρασία και αφού λιώσει.
Η σοκολάτα πρέπει να είναι εντελώς ρευστή όχι παχύρρευστη, και όχι ζεστή γιατί θα λιώνουν οι καριόκες.
Μη βάλεις μέσα στην λιωμένη κουβερτούρα μέλι, το μόνο που αν θες μπορείς να προσθέσεις είναι 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
Οπωσδήποτε βάλε τις φέτες στην κατάψυξη, χρησιμοποίησε μια λαβίδα, “τίναξε” την περιττή σοκολάτα και έχε το αντικολλητικό χαρτί δίπλα σου να τις ακουμπάς αμέσως.
Και βέβαια να σταθεροποιηθεί πολύ καλά η σοκολάτα.
Τα σημεία που κάνουν πετυχημένη μια συνταγής για καριόκες είναι τα εξής:
1. Καρύδια καλής ποιότητας που δεν ταγκίζουν, και όχι έτοιμη καρυδόψιχα
2. Ένα στρώμα απολαυστικής κουβερτούρας
3. Σωστά σιροπιασμένο και συμπαγές περιεχόμενο
4. Ιδανική αναλογία μπαχαρικών
5. Το γλυκό υποβρύχιο
Αυτές οι νηστίσιμες καριόκες είναι θεϊκές, μην τις αποθηκεύσεις στο ψυγείο απλά κράτησέ τες σε δροσερό μέρος, έτσι και αλλιώς δεν πρόκειται να μείνουν για πολύ, θα εξαφανιστούν πριν το καταλάβεις!
♡
Εύα
Νηστίσιμες καριόκες με γλυκό υποβρύχιο
Εκτυπώση ΣυνταγήςΥλικά
- 150 γρ. καρύδι
- 80 γρ. γρ. φρυγανιά, τριμμένη
- 50 γρ. γρ. βανίλια γλυκό υποβρύχιο
- 50 γρ. γρ.. ζάχαρη
- 80 γρ. νερό
- 50 γρ. φλούδες γλυκό του κουταλιού περγαμόντο, ή πορτοκάλι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. κακάο άγλυκο
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 3 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.γ. υγρή βανίλια , ή 1 κάψουλα βανιλλίνης
- ¼ κ.σ. κανέλα , σκόνη
- 1 τσιμπιά γαρίφαλο , σκόνη
Για την Επικάλυψη
- 200 γρ. κουβερτούρα
Διαδικασία
Το σοκολατένιο σιρόπι.
- Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε την ζάχαρη, το κακάο, το γλυκό υποβρύχιο και το νερό.
- Βράζουμε για 5', σε μέτρια θερμοκρασία και μόλις ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά αποσύρουμε.
- Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για λίγα λεπτά.
- Στον επεξεργαστή τροφίμων σπάμε περισσότερη από την μισή ποσότητα του καρυδιού σε καρυδόψιχα και την υπόλοιπη την χοντροκόβουμε.
- Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλα, την βανίλια, το γαρίφαλο, το ελαιόλαδο, το κονιάκ και το γλυκό περγαμόντο, ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά.
- Προσθέτουμε το σιρόπι σοκολάτας.
- Ζυμώνουμε να ενωθούν τα υλικά και πλάθουμε 1 μεγάλο ρολό ή 2 μικρότερα, τα τυλίγουμε σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
- Κόβουμε το ρολά σε φέτες περίπου 1,5 εκ. και τοποθετούμε για 30' στην κατάψυξη.
- Λιώνουμε σε μπεν μαρί την κουβερτούρα και την διατηρούμε ζεστή.
- Βουτάμε, με την βοήθεια μιας λαβίδας, κάθε φέτα στην ρευστή σοκολάτα και αραδιάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
- Αφήνουμε τις καριόκες 2 ώρες να σταθεροποιηθεί η σοκολατένια επικάλυψη.
- Τυλίγουμε με αλουμινόχαρτο και διατηρούμε σε δροσερό σημείο, εκτός ψυγείου.
Σημειώσεις για τη συνταγή
Εχω μια απορία αφού το σιρόπι σοκολάτας έχει μέσα την μια κουταλιά κακάο που υπαρχει στα υλικα τότε μέσα στο μίγμα πόσο κακάο βάζουμε;
Μαρία καλησπέρα, το κακάο χρησιμοποιείται μόνο στο σιρόπι, από λάθος το έγραψα και στα υπόλοιπα υλικά.
Ευχαριστώ και καλή επιτυχία!
Το κακάο αναφέρεται μία φορά στα υλικά ενώ στην εκτέλεση δύο φορές. Μήπως δεν έχω καταλάβει κάτι;
Ευχαριστώ.
Μπέτυ καλησπέρα, το κακάο χρησιμοποιείται μόνο στο σιρόπι, από λάθος το έγραψα και στα υπόλοιπα υλικά.
Ευχαριστώ και καλή επιτυχία!
Τελεια συνταγη! Πηρα πολλα ευσημα απ την πεθερα! Ευχαριστω!